Læsetid: 2 min.

Frank Jensen-forslag i modvind

Flere partier er imod justitsministerens forslag om at stramme reglerne for offentliggørelse af domme
11. juli 2001

Flere partier er imod justitsministerens forslag om at stramme reglerne
for offentliggørelse af domme

Det kan blive svært for justitsminister Frank Jensen at samle flertal for sit forslag om at stramme reglerne for offentliggørelse af domme.
Det viser samtaler, som Information har haft med rets-ordførerne fra de forskellige partier i Folketinget.
Frank Jensens forslag går ud på, at man skal ændre retsplejeloven, således at det bliver helt tydeligt, at journalister under ingen omstændigheder må offentliggøre domme i deres helhed eller i lange, sammenhængende passager.
Ordførerne fra Venstre, de konservative, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti oplyser imidlertid, at de umiddelbart er imod eller stærkt betænkelige ved dette forslag.
Disse partier repræsenterer i alt 88 af Folketingets 179 mandater.
Derudover har CD endnu ikke taget stilling til forslaget. Og Kristeligt Folkeparti var ikke til at træffe for en kommentar i går. Partiets formand, Jann Sjursen, har dog tidligere under en folketingsdebat udtalt, at han mener, at der bør skabes mere åbenhed om domstolenes afgørelser.

Modforslag
Som en konsekvens af den politiske modstand imod Frank Jensens udspil vil der fra forskellige partiers side blive rejst et eller flere ændrings- eller modforslag, når Folketinget til efteråret skal drøfte en ændring af retsplejeloven.
Således oplyser Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, at hun vil fremsætte et forslag, der skal sikre, at alle de domme, der bliver afsagt ved offentlige retsmøder, også skal være tilgængelige for befolkningen på skrift.
»Vi skal lave nogle regler, der sikrer, at enhver kan gå ned på Dommerkontoret og rekvirere den dom, som han eller hun er interesseret i at læse – eventuelt imod en vis betaling,« siger hun.
Venstres forslag bliver støttet af Tom Behnke fra de konservative.
»Vi mener generelt i det Konservative Folkeparti, at domme skal være offentligt tilgængelige,« siger han.
Også Enhedslisten er på vej med et mod-forslag, oplyser partiets retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard. Forslaget bliver dog muligvis først fremsat efter næste folketingsvalg, der skal finde sted senest til marts 2002.
Enhedslistens forslag vil pålægge regeringen at etablere en offentlig domsdatabase, hvor borgere kan gå ind og læse særligt udvalgte domme.
»Vi forestiller os, at en offentlig domsdatabase skal indeholde alle Højesterets afgørelser samt de principelle domme, der bliver afsagt i både by- og landsretterne,« fortæller advokat Line Barfod, der er folketingskandidat for Enhedslisten.
Det lyder i Aage Frandsens ører som et fornuftigt forslag.
»Vi skal naturligvis være opmærksom på, at der kan være visse problemer forbundet med at lade en offentlig myndighed udvælge særlige domme til en database,« siger SF’s domstolsordfører. »Men grundlæggende er vi positivt indstillede over for Enhedslistens tanker på dette område.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu