Læsetid: 3 min.

Indvandrere er den nye underklasse

Flygtninge og indvandrere har markant ringere levevilkår end danskere, viser ny, omfattende undersøgelse
4. juli 2001

Flygtninge og indvandrere har markant ringere levevilkår end danskere, viser
ny, omfattende undersøgelse

Flygtninge og indvandrere i Danmark har generelt dårligere job, lavere lønninger og væsentligt ringere boligforhold end deres danske medborgere. Og selv om deres levevilkår forbedrer sig, jo længere tid, de har været i landet, kommer de aldrig på højde med danskernes levevilkår.
Det dokumenterer en ny omfattende undersøgelse, der er lavet i et samarbejde mellem analyseinstituttet Catinét og dr.scient.pol. Flemming Mikkelsen fra Københanvs Universitets sociologiske institut.
Undersøgelsen er baseret på mere end 5.000 modersmålsinterview med flygtninge og indvandrere og er dermed den bredeste undersøgelse af sin art, der er blevet lavet om flygtninge og indvandrere i Danmark.
»Man kan godt sige, at flygtninge og indvandrere er det danske samfunds underklasse,« siger Flemming Mikkelsen til Information.
»Ud over at man må passe på det negative, der ligger i ordet ’underklasse’, så taler vi her om lavindkomstgrupper, og hvad der deraf følger. Flygtninge og indvandere befinder sig i en situation, der er præget af stærk marginalisering både økonomisk, socialt, politisk og kulturelt.«

Nederst
Flygtninge og indvandrere har færre kvadratmeter og faciliteter til rådighed end danskere, hvorfor mange i undersøgelsen gerne ville flytte. De bor mange sammen og bor oftest til leje i dyre almennyttige lejligheder. ’Boligkarrieren’ tager også længere tid – dvs. fra man flytter fra noget dårligere til noget bedre.
På arbejdsmarkedet kommer marginaliseringen til udtryk ved, at flygtninge og indvandrere er nederst i jobhierarkiet, hvis de overhovedet kan få job. Og når de med årene stiger i hierarkiet og i indkomst, bliver deres pladser overtaget af nytilkomne flygtninge og indvandrere. De oplever også større arbejdsløshed og er arbejdsløse længere tid af gangen end danskere, ligesom mange har en uddannelse, der ikke bliver anerkendt af de danske myndigheder.
Derfor vælger mange at blive selvstændige erhvervsdrivende inden for detailhandel og service, selv om der ikke er nogen umiddelbar økonomisk fordel ved det, fastslår undersøgelsen.
»Det er en vej ud af marginaliseringen på arbejdsmarkedet,« siger Mikkelsen.
De selvstændige erhvervsdrivende overlever ofte på at kunne ansætte familiemedlemmer eller andre fra deres sociale netværk som billig arbejdskraft. Det betyder, at de dermed også isolerer sig fra resten af samfundet – og bliver om muligt endnu mere marginaliserede.
»Deres netværk spiller en meget stor rolle i marginaliseringen. Der er selvfølgelig fordele ved at holde sig til sine egne etniske netværk. Men det kan i længden blive noget negativt, fordi man afgrænser sig fra inspiration, viden og erfaring fra det generelle samfund,« siger Flemming Mikkelsen.

Strukturer
Undersøgelsen fastslår, at marginalisering af flygtninge og indvandrere handler om strukturer i samfundet – ikke om kultur eller individuelle kompetencer.
»Det er jeg meget enig i,« siger Bashy Quraishy, formand for POEM, der kalder undersøgelsen et »godt og prisværdigt redskab«.
»Vi har længe påpeget over for politikerne, at social marginalisering handler om strukturelle faktorer som f.eks. positioner på arbejdsmarkedet og arbejdsløshed. Så længe samfundet sætter barrierer op for indvandrere og flygtninge ved f.eks. ikke at ville anerkende deres uddannelser, deres initiativ og ressourcer, så får man altså social marginalisering.«
Han er dog ikke enig i, at netværk er et problem.
»Jeg ser de sociale netværk som en styrke, der går på tværs af sociale skel.«
Selv om flygtninge og indvandrere har dårligere levevilkår end danskere, så viser undersøgelsen også, at de fleste er tilfredse med deres tilværelse i Danmark. »Integrationens paradoks« kalder Flemming Mikkelsen det.
»Det skal ses i lyset af, hvad det er, de kommer fra.«
»De kommer fra meget usikre og undertrykkende politiske forhold – og dårlige økonomiske forhold. Så deres livssituation er blevet forbedret, hvis man sammenligner med, hvad de kom fra.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her