Læsetid: 3 min.

Ismanden kommer

Travtræneren Flemming Jensen har gjort sig til elitesportsmand på trods af nærmest umulige odds og er blevet den koldblodige kørestils mester
27. juli 2001

(2. sektion)

Ung travveteran
Historien om travtræneren Flemming Jensen er en af de mest opmuntrende, jeg kender. Den handler om den talentfulde eners stædige overvindelse af tilsyneladende håbløse, selvforskyldte handicaps.
Nu er Flemming Jensen 36 år og en af Danmarks absolutte elitesportsmænd. Placeret blandt de mest vindende champion-trænere i et af verdens førende travsportslande Sverige, hvor han gang på gang forundrer svenskerne med sine elegante sejre. Men havde nogen spået en sådan udvikling for otte-ti år siden, ville det nok have vakt hånlig latter.
Den unge Jensen var nemlig i allerhøjeste grad sin egen værste fjende. Beskyldninger for fusk fulgte i kølvandet på hans ofte overraskende sejre. At den selvlærte, uortodokse nordjyde havde et særligt talent for at køre travløb, var indlysende for enhver, men han gjorde meget for at underminere den almene tillid til sit navn.

Og hvad var sÅ denne hestebegavede outsiders næste karriereskridt? Såmænd at blive idømt to år fængsel for narkosmugling. Hvorefter hestesportspressen med en blanding af væmmelse og lettelse kunne konstatere, at nu var man da endelig for altid færdig med at skrive om denne Flemming Jensen.
Men han ville det anderledes. Inden afsoningen var han blevet gift, hans kone støttede ham gennem krisen, han blev familiefar, og efter først at have fået en beskeden amatørlicens viste han på Aalborg Væddeløbsbane så bemærkelsesværdige resultater, at trænerjobbet kunne genoptages.
Dengang i 1994 troede han ifølge et interview (Månedsmagasinet Travsport) ikke på, at han nogensinde kunne nå at blive blandt de allerbedste – »Sportsligt vil der nok altid sidde en sort plet over mig.« Men stille og roligt beviste han sin kunnen, især ved at give opgivne heste ny kamplyst. Sejrene kom på stribe, og med stjernen Sleipner vandt han Danmarksmesterskab og satte banerekord i på Charlottenlund Travbane. Og den udholdende traver Tøjeksperten gjorde han til en af Skandinaviens bedste stayere.

Men ikke blot resultatmæssigt skiller Flemming Jensen sig ud. Hans træninsgmetoder synes exceptionelle, og hans kørestil, synlig for alle, er det i hvert fald.
Hvad angår træning, så er det en kunstart for sig. Et spørgsmål om afbalancering, skoning, hovbeskæring og styrke- og konditionsopbygning, som kræver den yderste grad af professionalisme, hvis man vil gøre sig håb om en topplacering som træner. Men ikke mindst kræver det indlevelse i hestens psyke, fornemmelse for at skabe det perfekte samarbejde med hesten. Konstellationen hest-menneske kan være et kompliceret partnerskab.
Jensens metode bygger angiveligt på udpræget tillid til hesten.
»Det at turde tro på sin hest og turde lade den gøre det, den nu føler er det bedste, den kan gøre i et løb, bare én gang, betyder stensikkert fremgang næste gang,« sagde han i ovennævnte 1994-interview.
Hans i reglen perfekte samarbejde med sin hest er en nydelse at følge i løb. I modsætning til flertallet af sine kolleger bruger han næsten aldrig pisken i et opløb. Han driver hesten i linerne, med en fingerspidsfornemmelse for hestens yde-evne, som erfaringsmæssigt ikke kan læres, men er et medfødt talent. Mens konkurrenter ofte herser og regerer med hesten, sidder Flemming Jensen nærmest bomstille og ansporer kun sin hest til lige netop at yde det nødvendige for at vinde. Ikke underligt, at han har fået tilnavnet Ismanden – hans kørsel har en ro, der ofte synes at forplante sig til hesten, som løber
af lyst og ikke af tvang.

Trods sine snart mange store sejre har Flemming Jensen sjældent det brede vindersmil på over for publikum. Der er noget afmålt beskedent, ja næsten tilknappet og sammenbidt over hans offentlige fremtræden.
Man aner, at »den sorte plet«,
han selv talte om, stadig sidder formørkende et sted i baghovedet, samtidig med, at han helst vil lade de gode resultater tale for sig selv.
I 1994 skuffede det ham, at nogle troede det var svindel, når han gjorde en opgivet hest til en vinder. I dag oplever han, at »nogle af mine kollegaer kommer hen og spørger mig til råds om en eller anden hest.« Og tilføjer ukarakteristisk uforbeholdent: »Det, synes jeg, er dejligt.«

Blå Bog
Flemming Jensen er født i 1962.
Amatørkusk som 18-årig, travtræner som 23-årig. Autodidakt (»Jeg tænker nok anderledes end de fleste andre trænere«). Op gennem 90’erne stadig større succes, først som champion på Aalborg Væddeløbsbane, dernæst på den store svenske Åby-bane. I oktober 1999 træner på den svenske Axevalla-bane med en anden komet i dansk travsport, Nicolaj Andersen, som hjælpetræner. I 2000 champion på Axevalla-banen, vandt ialt 125 sejre og indkørte over otte millioner svenske kroner til sine heste-ejere. Over 100 heste i træning i både Danmark og Sverige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her