Læsetid: 2 min.

K'NYT

7. juli 2001


Jøder på flugt fra Slesvig-Holsten
*Tyskerne har en vanskelig fortid – men de har en forbilledlig vedholdenhed i undersøgelsen af den. Det glimrende ledede museum i Flensburg åbner søndag en udstilling om tiden 1933-41, med dokumentation af de slesvig-holstenske jøders flugt og eksil. Måske finder man også ubehagelige sandheder om Danmark der? Udstillingen »Was aus uns wird, bleibt ein Rätsel« (Det er en evig gåde, hvad der vil ske med os) vises på Museumsberg Flensburg til 1. august (ti. til sø. 10-17) – altid værd at besøge på en tur syd for grænsen.cc

Gæstedigter i Chile
*Lyrikeren og oversætteren Susanne Jorn besøger Chile i disse dage. Torsdag læste hun op i Salón Multimedia i Viña del Mar, fredag i Museo La Sebastiana (Pablo Nerudas hjem i Valparaíso), begge steder under medvirken af chilenske digtere og skuespillere. I aften får Susanne Jorn som sin scene Museo Isla Negra på øen af samme navn, Pablo Nerudas berømte sommerhus, som han i sit testamente skænkede »til fagforeningerne, til kobberets, kullets og salpeterets arbejdere«.es-n

Internationale tidsskrifter forsømmes
*Danske forskere går glip af international viden, fordi forskningsbibliotekerne ikke længere har råd til at abonnere på de væsentligste udenlandske tidsskrifter. Sådan lyder advarslen fra Rektorkollegiet, der er universiteternes samarbejdsorganisation. En stor del af de internationale forskningsresultater offentliggøres i dag i elektroniske tidsskrifter. Det øger i princippet tilgængeligheden og har medvirket til, at forskerne bruger bibliotekernes ydelser meget mere, både på universiteterne og i erhvervslivet. Men den elektroniske publicering af videnskabelige artikler betyder, at tidsskrifter bliver dyrere og dyrere, for markedet er præget af monopoler. Priserne er ifølge Biblioteksstyrelsen steget med gennemsnitlig 7,4 procent om året i perioden fra 1993 til i dag. I samme tidsrum er forskningsbibliotekernes bevillinger til tidsskrifter stagneret – og derfor er der nu kun råd til væsentligt færre af de vigtige tidsskrifter. Rektorkollegiet finder situationen så alvorlig, at man har nedsat en hurtigtarbejdende ekspertgruppe til at kulegrave problemet. Arbejdsgruppens formand er universitetsdirektør Gert Bechlund, Handelshøjskolen i København. »Det går ud over et vigtigt råstof til forskernes arbejde -– bøger og tidsskrifter, der formidler de nyeste forskningsresultater. Det siger sig selv, at dansk forskning stilles ringere, når man ikke får adgang til den nyeste faglige viden,« erklærer han.
ritzau

Missionærer på businessclass
*Et underskud på tre mio. kr. fik ikke den halvandet år gamle kirkelige organisation Danmission til at ændre sin blandt kirkelige organisationer enestående praksis med at lade chefer og bestyrelsesmedlemmer flyve på businessclass, skriver Kristeligt Dagblad. »Det er rimeligt, at man rejser komfortabelt, så man ikke ligner et lig, når man kommer frem,« udtaler bestyrelsesmedlem og tidl. kirkeminister Torben Rechendorff (K).

Mindeprogram for Sløk
*DR P1 genudsender i aften kl. 20.20 programmet »Jeg er ikke noget rart menneske«, som er en mindeudsendelse for prof. Johs. Sløk, der døde forleden.

Palæ’s Jazzpris
*Ovennævnte ære anno 2001 gik til sangerinden Josefine Cronholm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her