Læsetid: 2 min.

K'NYT

14. juli 2001


Et liv i lyset
*Frihedskæmperen Christian Ulrik Hansen, som tyskerne henrettede 23 år gammel i Ryvangen i juni 1944, blev i tiden efter kendt for sine breve, han under fængselsopholdet fik smuglet ud til familie og venner. Nu har præsten Elith Olesen udgivet en biografi om sin ven og skolekammerat på bagrund af de omfattende skriverier. Et par timer før sin død skrev han: »Vi er på rejse – fra vore kupévinduer stirrer vi forundret ud på landet, der glider forbi os. Inden vi ved af det, er vi inde i tunnellen. Vi kan ikke se, hvad der ligger forude – blot ane det fordi det lever i os selv.«
Jeg har levet mit liv i lyset er udkommet på Poul Kristensens Forlag

Penge til Triers ’Dogville’
*Lars von Trier er godt undervejs med sammenskrabningen af de 90 mio. kr., som det samlede budget til den næste film, Dogville, lyder på. Det Danske Filminstitut har allerede spyttet for en ikke-dansksproget film uhørte 10 mio. i bøssen, og nu har Eurimages, Europarådets organ for filmstøtte, givet tilsagn om 5,3 mio. kr. Økonomisk er der tale om en dansk, fransk, svensk, hollandsk, tysk, norsk, britisk og finsk co-produktion. Optagelserne til Dogville begynder i Sverige senest til januar. Det australske lamselår Nicole Kidman forventes at spille hovedrollen.

Hall musicerer til Elia
*Multikunstneren Martin Hall er blevet bedt om at skrive musikken til åbningen af Ingvar Cronhammars store Elia-værk i Herning. Monumentet indvies torsdag 27. september kl. 17.30. Musikken vil yderligere være at finde på en cd, der følger med en bog om Elia, som Poul Kristensens forlag udgiver i forbindelse med indvielsen.

Samsø Festival hygger igen
*Den efter eget udsagn hyggeligste festival i landet ruller over sine to scener 19.-22. juli. Blandt de optrædende musikanter er Erann DD, Zididada, Den Gale Pose, Bill Wyman & Rhytm Kings, Michael Learns To Rock, Sort Sol, Manfred Mann’s Earth Band, Safri Duo og Smokie. Børn under 13 år kommer gratis ind i følge med voksne, der skal bløde 675 kr. for alle fire dage. Flere oplysninger på 86591815 eller www.samfest.dk

Kierkegaard-oversættelser
*Polen, Ungarn, Bulgarien og en række andre central- og østeuropæiske lande er i fuld gang med at oversætte Søren Kierkegaard værker til deres modersmål – fra dansk vel og mærke, skriver Berlingske Tidende. Så populær er den danske forfatter – der var forbudt under kommunisterne – at Ungarn har åbnet et Kierkegaard Cabinet på universitet i Budapest, mens katolske Polen er ved at oversætte Kirkegaards skrifter på i alt 27 bind.

Salon på Møn
*Møns Folkebebibliotek får den 11. august besøg af den verdenskendte norske forfatter Erik Fosnes Hansen, kendt for værkerne Salme ved rejsens afslutning og Beretninger om beskyttelse. Seancen i ’den smukke have’ byder også på Storstrøms Amts Kammerensemble og mad fra Kridthuset i Stege. Sidste år blev engagementet en stor succes, da nobelprisvinder Günter Grass – der har sommerhus på øen – stillede op. Bestillinger på 55814354

Gustava var ikke med
*I torsdagsavisen skrev vi, at Jørgen Gustava Brandt havde deltaget i et møde på Løgumkloster Højskole omkring udvælgelsen af salmer til bogen Tredjedagens lyse rum – 12 salmedigtere fra vor tid. Han har på ingen måde deltaget i udformningen af bogen, blot leveret digte til antologien. Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her