Læsetid: 2 min.

Kritik af dansk selvstyrebistand trækkes tilbage

Palæstinensisk menneskerettighedsforkæmper nægter sine debatskabende udtalelser om, at dansk bistand støtter tortur
31. juli 2001

Hvis Danmark trækker sin støtte til Palæstinas selvstyre tilbage, så vil Danmark egenrådig være med til at svække hele fredsprocessen. Så enkelt stiller den palæstinensiske menneskerettighedsforkæmper Bassem Eid det op, da han bliver konfronteret med den øjeblikkelige danske politiske debat om at stoppe støtten til Palæstina.
Debatten blandt danske oppositionspolitikere er ellers startet, efter at Bassem Eid er blevet citeret i Morgenavisen Jyllands-Posten for at sige, at Danmark var med til at støtte tortur, i og med at man støtter palæstinensisk politi. Bassem Eid føler sig som et offer for de danske medier, og han nægter over for Information at have udtalt dette til nogen dansk avis.
»Jeg er meget imod de danske politiske udmeldinger om at stoppe støtten, og jeg er imod en sådan propaganda, som udføres af de danske aviser,« siger Bassem Eid, der er leder af menneskerets-organisationen PHRMG (Palestinian Human Rights Monitoring Group).
Han står dermed meget uforstående over for Jyllands-Postens interview med ham, hvor han ifølge morgenavisen proklamerer, at Danmark igennem sin bistand er medansvarlig for tortur i Palæstina.
»Jeg har ikke snakket med nogen dansk avis, og jeg vil gerne sige, at de danske medier hernede har en meget lille troværdighed,« siger han.
Jyllands-Postens korrespondent i Mellemøsten, Lasse Ellegaard, undrer sig over, at Bassem Eid benægter, hvad han har sagt, og Lasse Ellegaard siger til Information, at han har interviewet Bassem Eid, og at han har det på bånd.

Støt politiet
Det tvivlsomspundne interview har ellers bragt sindene i kog i den hjemlige politiske andedam. Venstres udenrigsordfører, Jens Hald Madsen, foreslår, at man helt lukker kassen i over for Palæstina.
»Vi skal ikke finde os i, at Arafats politi bliver ved med at begå lynchninger, og at hans retssystem bliver ved med at afsige summariske dødsdomme, hvor tilhørerne klapper, som om folk skal stenes,« siger han til Jyllands-Posten.
Også Enhedslistens Søren Søndergaard har været fremme med kritik i den anledning.
Ifølge Bassem Eid vil Venstres foreslag om at lukke kassen i være direkte ødelæggende for fredsprocessen, som i øjeblikket hænger i en meget tynd tråd.
»Den danske regering skal fortsætte med at støtte de palæstinensiske myndigheder, fordi de lige i øjeblikket er i en meget kritisk situation. Hvis man ikke fortsat giver bistand, betyder det, at danskerne, som tidligere har været med til at skabe fredprocessen, får fredsprocessen til at kollapse,« siger Bassem Eid.
Han pointerer, at det palæstinensiske politi er en af de organisationer, som har mest behov for hjælp.
»Politiet lider mere end nogen anden palæstinensisk sikkerhedsstyrke i dag. Israelerne har smadret politiets infrastruktur, og derfor har de hårdt brug for støtte,«siger Bassem Eid.
Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard har dog heller ingen planer om at stoppe bistanden til Palæstinas selvstyre. I en pressemeddelelse mandag meddelte hun, at bistandsbehovene er større end nogensinde, og at regeringen derfor bestræber sig på at videreføre bistandsindsatsen til Palæstinas selvstyre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her