Læsetid: 4 min.

Kultur som social løftestang

Kunst og kultur-projekter løfter socialt ansvar i lokalsamfund over hele landet. Filosofien er at sætte borgeren i centrum og navlestrengen er statens bypulje
24. juli 2001

Byfornyelse
Christiansfelds unikke bymiljø skal bevares, mens lysforureningen i København skal erstattes af mørkets æstetik. Borgerne i Ishøj skal selv lave tv for at styrke demokrati og ytringsfrihed og Skørping skal have en kulturkøbmand.
Hundredevis af nye kunst- og kultur-projekter, skal skabe byfornyelse fra neden og løse sociale problemer i lokalområder. Med borgerne som drivkraft og statens ’bypulje’ som fødselshjælper.
By- og boligministeriet har stillet ialt 196 mio. kroner til rådighed for borgere og kommuner med gode ideer til grænsesøgende og eksperimenterende bypolitiske projekter. Kravet er, at projekterne skal bidrage til en positiv og socialt ansvarlig byudvikling.
»I kommunalt regi er man normalt ikke særlig åben over for eksperimenter. Man spiller på den sikre hest. Det vigtigste og specielle ved bypuljen er, at der er plads til nye og mere skæve satninger. Kun på den måde finder vi ud af, hvilken bypolitik, vi skal satse på i fremtiden,« siger Christian Nielsen, der er leder af projektet ’Kendskab giver venskab’ på Nørrebro i København.

Brobyggere
’Kendskab giver venskab’ er et af de projekter, der kan realiseres med hjælp fra bypulje-midler. Ideen opstod, da Taekwondo-klubben Sonbong, flyttede ind i det samme hus som Nordvest Centeret – et dagcenter for ældre.
»Vores idé er at knytte bånd mellem de ældre på dagcenteret – der fortrinsvis er danskere – og taekwondoklubbens børn og unge hvoraf 90 procent har en anden etnisk baggrund end dansk. Vi prøver altså både at bygge bro mellem forskellige generationer og forskellige etniske skel,« siger Christian Nilsen.
Kvarteret omkring Nordvest Centeret er et socialt belastet område med meget kriminalitet og hærværk. Selv om Taewondoklubbens 7-14 årige medlemmer ikke hører til blandt den hårde kerne af kriminelle, har mange af dem alligvel prøvet at begå »lidt hærværk og lave smårapserier«, fordi de ikke har haft andet at tage sig til.
»Selv om Nordvest Centeret var imødekommende og tog pænt i mod os, da vi flyttede ind, betød utrygheden i området, at mange af de ældre var skeptiske over at skulle dele hus med kvarterets unge,« fortæller Christian Nielsen.
For at komme utrygheden til livs arrangerer klubben en række fællesaktiviteter for de unge og de ældre: En hyggeaften, hvor de ældre står for maden, og de unge laver taekwondo-opvisning, eller fælles idrætsaktiviteter og dans.
»Samtidig praktiserer vi også taekwondo-filosofien, der går ud på, at vi opfatter os som en familie, der skal støtte og passe på hinanden. Den familie omfatter nu også husets ældre,« siger Christian Nielsen.

Provokerende kunst
I Avedøre Stationsby er det kunstværker og forskønnelse af den gamle nedslidte betonby, der skal skabe dialog og venskab mellem byens borgere.
Projektet ’Kunsten Stiger’ er resultatet af et årlangt samarbejde mellem en gruppe borgere og kunstnerne Vibeke Holscher, Jane Balsgaard og Vibeke Glarbo.
Sammen har de omdannet byens torv til »et samlingsted for alle nationaliteter og for store som små.« Opstillingen af et stort fårehoved af støbejern, der både fungerer som legehus og skulptur har sammen med vandskulpturer og granitsten, der kan bruges som grill, været med til at gøre kunsten til en integreret del af bylivet i Avedøre.
»Kunstværkerne er ikke bare pynten på lagkagen, men funktionelle elementer i bybilledet. I starten havde mange borgere svært ved at tage kunstværkerne i brug. De fandt dem provokerende, men det tvang dem til at tage stilling til det, de så, og det er en af kunstens vigtigste funktioner,« siger Solveig Isbrand, der er medlem af borgergruppen.
I dag er der livlig aktivitet på torvet i stationsbyen, der samtidig har oplevt et fald i kriminalitet og hærværk.
»Folk får det simpelthen bedre af at bo i smukke omgivelser. De bliver mere sociale og bliver bedre til at værne om byen og hinanden,« siger Solveig Isbrand.

Trendsættere
Kulturelle projekter, der skal løfte et socialt ansvar, bør fokusere på borgernes ressourcer frem for problemer og mangler. Det er grundlaget for et projekt for utilpassede unge i Roskilde kommune.
»Det, der gør vores projekt specielt, er, at vi ikke fokuserer på problemerne og manglerne, men snarere på ressourcerne i lokalsamfundet. Vi tager udgangspunkt i de lokale unges egne ønsker og behov, i stedet for at professionelle udefra kommende skal planlægge aktiviteter for de unge,« siger Tupaarnaq Lennert, der er børn og unge konsulent i Roskilde kommune.
Ved at ansætte såkaldte ’tredsættere’, dvs. tonangivende unge fra lokalmiljøet, til at arrangere aktiviteter for områdets utilpassede unge, forsøger kommunen at danne »positive sociale netværk.«
»Vi dyrker den kultur, der findes i lokalområet i forvejen, og samtidig er vi meget varsomme med at lave myndighedsovergreb. Det er vigtigt, at trendsætterne ikke er ansat som en del af kommunen, men som det de er, nemlig lokale beboere, og det er muligt med midler fra bypuljen,« siger Tupaarnaq Lennert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her