Læsetid: 3 min.

Mærk værket

Knabstrup Kulturfabrik er sommerens suverænt mest spændende udstillingssted – og alle deltagende kunstnere er blevet ladet op af de herlige omgivelser
5. juli 2001

Udstilling
Knabstrup - er det ikke noget med heste? Jo, det var det engang – siden blev det først og fremmest en vældig arbejdsplads på egnen mellem Holbæk og Kalundborg. Beliggende i et smukt svunget morænelandskab med en lerbund, der giver god og fed jord til landbrugsdrift, men også til teglsten og keramik, fik stedet sit store teglværk i 1856. Først koncentrerede man sig om mursten – som det meste af Holbæk blev bygget af, og siden kom grovere og finere brugskeramik til.
Teglværkerne kom i krise, og den sidste keramikproduktion stod Bjørn Wiinblad for, fra 1977 at regne, mens murstensproduktionen ophørte i 1982. Resterne af virksomheden lukkede i 1988, og siden gik det meste i pittoresk forfald.
Kultursekretariatet i Vestsjællands Amt står nu for udstillingsvirksomheden med Henrik Andersen som inspirerende kurator i de nødtørftigt istandsatte dele af fabrikken.

Lyd og lys
Sommerens udstilling hedder simpelthen »VÆRK«, som en henvisning til stedets magi og til de kunstneriske arbejder, der spiller sammen med teglværket, himlen, bildækkene og de lange hylder med former til at lave keramik over. Knabstrup-værket lever en tornerose-tilværelse, hvor sporene efter arbejdernes travle aktivitet er til stede overalt, og hvor de tomme rum ikke er tømte for hverken håndgribelige genstande fra fabrikkens storhedstid eller erindringsstrejf.
Beliggende i det prægtige, sjællandske landskab har stedets ånd pustet til de udstillende kunstnere. Installationskunsten, der kan være så død, når den kommer på museum, stortrives i de magiske rum. Man behøver ikke tage til Arsenalet i Venedig for at få et kick i år – opdagelsesrejsen kan lige så godt gå til Knabstrup.
Optakten er poetisk: Nikolaj Recke og Kirstine Roepstorff har sat en danse-estrade op der signalerer svensk bondeby og synger Tiptoe on the boards of love. Dans selv, og gå så efter lyden til Jakob Jensens grønlysende plasticspande med lyd i og den dejlige titel The sky is no limit – dette er blot et udsnit. Det er helt i overensstemmelse med sandheden, for gulv med sprækker og loft og skæv udsigt og transistormusik bliver en helhed, der hele tiden vider sig ud.

Gensyn
Ved udstillingens café sendes en varm hilsen til en af de virkelig store kunstnere i forrige århundrede, Albert Mertz. Han satte så mange skibe i havet, sprudlede selv af ideer og opsugede andres som et tørstigt trækpapir. I Knabstrup har man udført et værk, som blev på skitsebogsplanet: Et udkast til en vægudsmykning i et new yorker-galleri. Det er et kraftigt synsbombardement i de
mertz’ske farver, blåt og rødt, og hermed er forbindelsen etableret til den legende del af de 60’ere, som gerne må spøge videre i den danske billedkunst.
De bedste elementer i Fluxus og omegn var aktiveringen af publikum: Poesien må skabes af alle. En udstilling som Værk trækker på de gode erfaringer, man kan have med aktiveringen af beskueren, der hele tiden ledes videre af lyd og lys og den påtrængende arkitektur. Ved at gå uden om chokket, som ikke fungerer, når udstillingen meget langt. Den er helt nutidig og generationssamlende.
Thomas Bang viser således i et rum med lofter, hvor puds falder ned, og stråene kommer frem, hvor lidt der skal til for at sætte kunstnerens signatur på de rå omgivelser. På en af de tomme hylder anbringer han et bittelille teater med seks baner laksefarvede (som damelingeri fra 1940’erne) tæpper – og straks er hele rummet bestrålet af en hemmelighedsfuld energi. Karin Carlsen sætter en pumpe til en kæmpeplasticpose, og det hvislende åndedrag får én til at erindre Oehlenschlägers rædsomme linjer: Hvad er livet? Et pust i sivet. Og Henning Christiansen, der med munterhed er alle vegne i denne sommer, skaber et tæppe af kartofler og sætter lyd på.
Jonas Olesen har en installation, der kun er visuel i den besøgendes hoved: Han sætter regnvejr i Nordsjælland, gadelarm fra Ægypten og Gustav Winckler sammen med lyden af en person, der maler et billede. Meget suggestivt, ligesom Lene Søeborgs Rejsefeber, hvor regnslag og brudeslør og stålsvampe er på vej mod nye mål.
Men der er 23 kunstnere på udstillingen, og det hele kan nås med toget – tag cyklen med og picnic-kurven.

*VÆRK – Dansk rum- og installationskunst. Knabstrup Kulturfabrik. Teglværksvej 30. 4420 Regstrup. Alle dage 11-17, til 12. aug. I bil: Følg vej nr. 23 Roskilde-Kalundborg. Drej fra mod Knabstrup Hovedgård. Farer man vild, kan man ringe 59270787. Udstillingen kan beses på www.vestamt.dk/kultur

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her