Læsetid: 2 min.

Michael Hardt: Globaliseringen er positiv

Forfatter til bestsellerbog, der sammenlignes med det kommunistiske manifest, advarer aktivisterne i Genova mod at ødelægge debatten om globaliseringen
21. juli 2001

Efter at G8-mødet i Genova i går blev indhyllet i røg, damp, gas og blodige konfrontationer mellem militante aktivister og politiet, får demonstranterne en advarsel fra uventet side.
Debatten om globaliseringen risikerer at ende i en blindgyde, hvor man bare forenes i negativitet, advarer den 41-årige amerikaner Michael Hardt, der sammen med italieneren Antonio Negri har skrevet bestsellerbogen Empire, der går sin sejrsgang over hele kloden. Bogen er kaldt det nye kommunistiske manifest af filosoffen Slavoj Zizek, og i et interview med Information siger Michael Hardt, at »globaliseringen har et positivt potentiale til at skabe en bedre fremtid.«
Han distancerer sig dermed fra bl.a. Bernard Cassen i fransk ATTAC, der i ugemagasinet Time har døbt Genova »den største demonstration mod globaliseringen nogensinde«.
Michael Hardt er bekymret over, at debatten forsimples.
»Den gammeldags anti-amerikanisme er ikke holdbar. Og det er ikke rigtigt at sige, at de 20 største selskaber, Valutafonden og WTO, er fjenden. At forkaste dem vil ikke ændre noget,« siger han.

Støtter ikke vold
Michael Hardt understreger, at han selv er modstander af den herskende kapitalistiske verdensorden. Han siger, at han ikke støtter »volden som aktionsprincip«, men samtidig udtrykker han sympati for aktivistgruppen White Overalls, der i går med deltagelse af ti tusind aktivister forsøgte at gå igennem politiets blokader i Genova. De ville vise civil ulydighed, men det kom til voldelige sammenstød.
»Det store flertal har gode grunde til at demonstrere, og det er ikke en anti-globaliseringsbevægelse. Folk er forskellige, men de forenes i deres modstand mod kapitalismen. Demonstranterne er globalt organiseret. Det er vigtigt. Modstanden må globaliseres. I stedet for at længes tilbage til nationalstaten, skal vi udvikle nye former for demokrati i det globale samfund, der giver plads til selvorganisering.«
– Kan protesterne være med til at styrke den herskende verdensorden?
»Jeg ønsker ikke at bruge ordet dialektisk, men som Michel Foucault sagde, så kommer modstanden før magten. Protesterne fra Seattle har tvunget WTO og Verdensbanken til at ændre politik,« siger Hardt.
– Hvad mener du om G8?
»G8 inkarnerer den gamle verdens stormagtspolitik. Protesterne i Genova vil sikkert gøre sådanne møder umulige i fremtiden. Men det ville nok være sket alligevel. G8 har længe trængt til fornyelse.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu