Læsetid: 3 min.

Milosevic nægter at samarbejde

Milosevic kalder krigsforbryder-tribunalet og anklagerne mod ham ulovlige og falske. Danske retseksperter mener, at Milosevic tager fejl
4. juli 2001

På vej ud af retslokale 1 i FN’s krigsforbryderdomstol i Haag stirrer Milosevic på uret og udbryder:
»Hmmm...10 minutter.«
Længere tid tog det ikke at konstatere Milosevic’ uvilje mod at samarbejde med FN-domstolen, da sagen mod ham startede i går. I hans første retsmøde nægtede Milosevic, der mødte op uden advokater, at erklære sig skyldig eller ikke-skyldig i anklagerne imod ham.
»Domstolen er ulovlig, da den ikke er nedsat af FN’s generalforsamling, så jeg har ingen grund til at beskikke et forsvar til et ulovligt organ,« sagde en rolig Milosevic på engelsk, da han nægtede at bruge de sorte hovedtelefoner beregnet til simultantolkning.
Retsmødets eneste formål var at konstatere Milosevic’ holdning til anklagerne imod ham. Da han nægtede at forholde sig til anklagerne, valgte dommerne at tage det som et udtryk for, at han erklærede sig ikke-skyldig og fastsatte sagens fortsættelse til den sidste uge i august.

Retfærdig retssag
Milosevic gav udtryk for, at han ser FN’s krigsforbrydertribunal som et ulovligt organ, der er skabt af hans fjender fra Vesten.
»Denne retssags mål er at producere falsk retfærdiggørelse af de krigsforbrydelser, NATO har begået i Jugoslavien,« nåede Milosevic at sige, inden den britiske dommer Richard May mindede ham om, at det ikke var tid for taler.

Milosevic har uret
»Det er jo ikke rigtigt. Domstolen blev nedsat i 1993, lang tid før NATO begyndte at bombe i Jugoslavien,« siger folkeretsekspert og dr. jur, Frederik Harhoff om Milosevic’ påstand. Sammen med andre danske retseksperter synes han ikke, at Milosevic’ forklaring om, at krigsforbrydertribunalet er falskt, hænger sammen.
»Det her er jo ikke en domstol nedsat af de vindende parter, sådan som det var i Nürnberg i 1945. Krigsforbrydertribunalet er nedsat af FN’s sikkerhedsråd og er dermed nedsat af det internationale samfund,« siger Frederik Harhoff, der tidligere har været tilknyttet krigsforbryderdomstolen for Rwanda.
Han bakkes op af Isi Foi-ghel, der er tidligere dommer for menneskerettighedsdomstolen.
»Når Milosevic påstår, at det er en politisk retssag, der er afgjort på forhånd, så har han ikke ret. Det er en uafhængig domstol med uafhængige dommere, og han har muligheden for at vælge sit eget forsvar og egne vidner,« siger Isi Foighel, der mener, at Milosevic stort set har de samme rettigheder ved FN-domstolen, som hvis han havde været anklaget ved en dansk domstol.

Flere anklager
Det er endnu svært at sige noget om retssagen, men Isi Foighel mener, at Milosevic vil få beskikket en forsvarer, uanset om han vil det eller ej. Milosevic risikerer at blive idømt fængsel på livstid, men det er stadig svært at sige noget om sagens udfald.
»Sådan som anklagerne ser ud nu, vil det blive en beskeden straf,« siger Frederik Harhoff og påpeger, at det er svært at sige noget om udfaldet, før man kender de nye anklager.
Den schweiziske anklager, Carla del Ponte, forbereder at udvide anklageskriftet med krigsforbrydelser, der er begået i Bosnien, Herzegovina og Kroatien.
Netop det, at anklageskriftet kun gælder en afgrænset del af de mange års konflikt på Balkan, synes freds- og konfliktforsker Jan Øberg er ejendommeligt. Han mener ikke, at tribunalet i Haag er en passende institution til at dømme krigsforbrydere.
»Jeg ville hellere have en international domstol, hvor der var lighed for loven. For eksempel kan NATO ikke anklages for krigsforbrydelser, til trods for, at de kastede bomber fra ti km. højde, hvor der statistisk er stor sandsynlighed for at ramme uskyldige,« siger Jan Øberg og understreger, at han ikke taler Milosevic’ sag, men at det er et problem, at der er en så ensidig fokusering på at finde en skurk.
»Det er jo en mangesiddet konflikt med mange parter. Det er urealistisk at tro, at der kun er en hovedansvarlig.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu