Læsetid: 5 min.

Mystiske mord over Maschad

Indenfor få måneder er 17 prostituerede blevet kvalt i Maschad, Irans hellige by. Motivet er religiøst
14. juli 2001

MASCHAD – Kuplen på Imam Rezas mausoleum er beklædt med gyldne kobberplader, som fanger solens stråler. På afstand ser det ud som om, den ruller som en ildkugle over den hellige by. Rundt om denne ildkugle er der andre kupler i tyrkise og blå nuancer.
Udenfor dette enorme hellige sted udspiller livet i byen sig. Maschad er Irans næst-største by i forhold til indbyggerantallet. Den ligger i det nordøstlige Iran og over byen er en blændende blå himmel.
Men de mørkeste skygger er aldrig langt fra det mest levende lys. Få gader fra den hellige bys hjerte udspiller sig en anden verden. En verden præget af stoffer og prostitution. Og seriemord.
Indenfor få måneder er 17 prostituerede blevet kvalt i Maschad af et mystisk netværk, som tilsyneladende har handlet ud fra religiøse motiver, bl.a. fordi ofrene blev fundet indsvøbt i deres slør.
I denne sag, som er kendt under navnet ’edderkop-mordene’, har Iran erfaret hvor meget prostitutionen ’fordærver’ landet. Prostitution som ellers er strengt forbudt og straffes hårdt og eftersigende ophørte med at eksistere i Iran ved afslutningen på Shahens-regime.
Mordernes netværk er langt om længe blevet infiltreret og optrævlet af politiet. Det vides ikke, om der er foretaget anholdelser i sagen.
I Maschad er det svært at komme uden om Imam Rezas helligdom. På et godt eller dårligt år tiltrækker mausoleet mellem 12 og 15 millioner pilgrimme, hvilket bringer en fantastisk velstand til byen.
Indenfor mausoleets mure bliver man næsten svimmel af intensiteten i bønnerne. Det virker som om, de får murerne til at vibrere. Her er kroppene flygtet fra verdens fængsel, sjælene er flygtet fra hjernen og selv øjnene synes at forsøge at forlade øjenhulerne.
Andre muslimske hellige steder virker halvlunkne i sammenligning.
Men en lavere verden er ikke langt væk. Få minutter i bil og man befinder sig på Moghadam-Tabarssi-pladsen.
Taxichaufføren Mehdi kører ofte kunder hertil. Han tager turen rundt flere gange og dytter i hornet for at få en af kvinderne på fortovet til at vende sig om. Det virker ikke denne gang.

’Lastvognskvinder’
Han stiger i stedet ud af sin gamle Peykan. Han kommer tilbage i selskab med en ung kvinde, som er mere tilhyllet end de fleste andre kvinder, som passerer på gaden. Kun hendes øjne er synlige. Hun indvilliger i at tale med os, men da hun opdager tolken, bliver hun bange og tror, at det er en fælde og flygter fra stedet.
Det samme gentager sig med en anden ung kvinde, som tydeligvis er under påvirkning af stoffer.
»De kommer alle fra de fattigste miljøer, og de prostituerer sig for at få penge til opium eller heroin. Det er ikke nødvendigvis til eget forbrug, men til deres mand, far eller deres brødre,« forklarer Mehdi.
Ifølge ham koster en ’gadepige’, som man kalder dem i Iran, mellem 10 og 50 kr. hvis pigen er meget ung.
Leder af Centret for Narkobekæmpelse, Hossein Ketabdar, bekræfter fra sit kontor, at de 17 myrdede var registreret i centret. De fleste af dem var det, som man i Iran kalder ’lastvognskvinder’, d.v.s. prostituerede som stiller sig til rådighed for lastvognschauffører, der ofte betaler med heroin. Stoffet hærger Maschad og hele Khorassan-provinsen. Ifølge Ketabdar, som citerer en officiel undersøgelse, er der mellem 200.000 og 250.000 narkomisbrugere blandt byens seks millioner indbyggere.

Hængning
Narkotikaens ravage be-grænser sig ikke til Maschad. Langs den 725 km lange grænse mellem Iran og Afghani-stan udspiller der sig dagligt en veritabel krig mellem de afghanske narkotrafikanter og det iranske politi, hvilket har kostet 3500 mennesker livet i de sidste 20 år.
»Sidste år mistede vi 102 mænd, og i år har vi allerede mistet 62. Vi har det sidste år konfiskeret 40 tons bare i Khorassan-provinsen, hvoraf de fem tons var ren morfin,« uddyber han. Der er foretaget flere tusinde arrestationer. Død ved hængning er den straf, som venter narkotrafikanter i besiddelse af mere end 30 gram heroin.

Langsom reaktion
»De unge keder sig,« forklarer Mohsen, taxichaufføren. »De tager stoffer, fordi de ikke har andet at lave. 8 ud af 10 af mine venner ryger opium hver aften. I dag er der mange fædre, som går med til, at deres døtre gifter sig med en ung mand, velvidende at denne er på stoffer.«
I starten var efterforskernes teori, at mordet på de unge kvinder havde med deres forbindelse til narkotrafikanter at gøre. Hossein Ghazali, chefredaktør på dagbladet Khorassan har aldrig troet på denne teori.
Avisens journalister har igennem lang tid foretaget efterforskninger i mordsagerne til forskel fra politiet, som har været langsomme til at reagere.
Da det lokale politi i sagen blev afløst af en specialenhed fra Teheran, bød morderne dem velkommen på deres helt egen facon: på to uger blev yderligere tre prostituerede dræbt.
»Det er os, som har givet dem tilnavnet ’edderkop-mordene’. For de myrdede kvinder er blevet fanget i et net, ligesom en edderkop fanger et insekt,« forklarer chef-redaktøren.
For ham hersker der ingen tvivl om, at en organiseret bande står bag mordene. Fremgangsmåden er hver gang den samme: ofrene er blevet kvalt i deres slør og derefter viklet ind i deres tørklæde. Ligene er efterladt på gaden eller er blevet smidt i floden. Ingen af ofrene har været udsat for seksuelle overgreb.
»Maschad er en kulturby og et meget åbent religiøst sted. Men der er også mere lukkede religiøse samfund. Og visse personer med en bestemt tankegang kan ikke acceptere den slags kvinder.«
For at sige det mere klart, så er det for at rense den hellige by for korruption og fordærvelse, at ’gadepigerne’ er blevet dræbt.
Den forklaring hælder også den konservative avis Iran News til: »I de gamle stræder som omgiver det hellige sted, har man frabedt sig amoralsk opførsel, og man må spørge sig selv, hvorfor myndighederne ikke håndhæver dette. De dybt troende muslimer kan under ingen omstændigheder tillade, at prostitution og lignende ødelægger den hellige bydel i Masched.«
I de iranske byer er det altid i byens bazar, at man er mest velinformeret. I Maschad vælger byens handlende at træde varsomt i denne sag og nøjes med at gentage, hvad de har læst i aviserne. Men Mamad-Reza, en 13-årig som sælger frugtjuice, går med til at fortælle, hvad de ved om sagen i bazaren. Tilsyneladende er de prostituerede blevet dræbt i veritable kommandoaktioner. Først kidnappede de pigerne, og så slog de dem ihjel. De kom i to biler. To i hver bil.
Ifølge avisen Hamshari, som er talerør for myndighederne i Teheran og det mest solgte dagblad i Iran, opererer morderne fra den hellige bydel. Ifølge avisen er der i Khorassan-provinsen sket ikke mindre end 26 mord, udført på samme måde, i løbet af de sidste tre år.

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her