Læsetid: 2 min.

Nordirsk lokalregering vakler

Provinsens førsteminister, David Trimble, er trådt tilbage i protest mod, at IRA ikke har afleveret våbnene
2. juli 2001

LONDON – Nordirlands fredsproces er gået i stå og er i fare for at gå baglæns, efter at provinsens førsteminister, David Trimble, er gået af.
Protestanten Trimble trådte natten til søndag tilbage i protest mod, at den katolsk-dominerede irske undergrundshær IRA ikke er begyndt at aflevere våbnene, selv efter at dens politiske arm Sinn Fein forlængst er begyndt at deltage i den almindelige, demokratiske proces. For eksempel er Sinn Feins Martin McGuinness Nordirlands undervisningsminister.
Sinn Fein mener, at spørgsmålet om IRA’s våben er irrelevant, fordi de p.t. ikke bruges. Bevægelsen, hvis mål er at få Nordirland ud af sammenslutningen med Storbritannien og i stedet forenet med Republikken Irland, mener også, at en eventuel afvæbning vil være ensbetydende med at overgive sig. Og det vil den ærekære bevægelse ikke høre tale om, for den opfatter ikke sig selv som taber.
Omvendt mener Trimble og hans meningsfæller, at man ikke kan være demokrat samtidig med, at man har en masse våben liggende i baghånden, som kan tages frem og bruges, hvis eksperimentet med demokrati nu skulle føre til et andet resultat end det ønskede.
Faktisk er der tegn på, at IRA forbereder sig på at begynde at bruge våbnene igen. Ifølge efterretningskilder omtalt i britiske medier i går har IRA været involveret i et større røveri, og politiet mener, at pengene er blevet brugt til våben.

IRA’s våben
De væbnede protestantiske grupper, der kæmper for det modsatte af IRA – at beholde Nordirland sammen med Storbritannien – er også på det seneste begyndt at røre på sig. Og der har de seneste uger været slagsmål, overfald og brandbomber i Belfasts gader.
Men muligvis er der udveje. For det første er det kun førsteminister Trimble, der er gået af – selv om han dog automatisk dermed trækker sin nummer to Seamus Mallon med sig. Resten af det lokale selvstyre står endnu og har seks uger til at finde ud af, om Trimble skal genindsættes, eller om der skal udpeges en ny førsteminister.
Det er også muligt, at den britiske centralregering ophæver lokalstyret, ligesom det er sket en gang før. Og det er også muligt at holde nyvalg.
Men alt sammen nytter ikke meget, hvis ikke det centrale spørgsmål om IRA’s våben løses. Her ligger håbet i, at bevægelsens politiske arm Sinn Fein nærer politiske ambitioner ikke bare i Nordirland men også i Republikken Irland. Og mange irere er lige så lidt begejstrede som nordirerne for at have med et politisk parti at gøre, der i realiteten besidder en fuldt bevæbnet, privat hær.
Men en decideret afvæbning er usandsynlig. Derimod kan der muligvis findes et kompromis, hvis den britiske regering samtidig går med til yderligere at reducere den britiske hærs tilstedeværelse i Nordirland, og hvis det lokale politi reformeres.
Den lokale politistyrke har været opfattet som hærens forlængede arm og dermed forhadt af de nordirske katolikker.
De kommende uger vil vise, om der er vilje til kompromis. Eller om Nordirlands fredsproces går i stå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her