Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

30. juli 2001


Tetovo: Skud mod indenrigsminister
*Etnisk albanske oprørere affyrede i går skud mod en kolonne biler, der eskorterede Makedoniens indenrigsminister, Ljube Boskovski, nær den kamphærgede nordvestmakedonske by Tetovo, rapporterede makedonsk tv A1. Ifølge tv-stationen blev ingen såret ved angrebet. Boskovski var på vej tilbage til Skopje efter at have haft et møde med indbyggere fra landsbyen Lesok. Landsbyboerne flygtede fra deres hjem i sidste uge og søgte ly fra kampene mellem de etnisk albanske oprørere og regeringsstyrkerne – i en nabolandsby. Skudepisoden fandt sted, samtidig med at forhandlingerne mellem de slaviske partier i Makedonien fortsatte deres forhandlinger med de albanske partier i et forsøg på at afværge en truende borgerkrig i landet.

Skjold: Skeptisk UK-forsvarschef
*Storbritanniens forsvarschef, admiral Michael Boyce, er skeptisk over for USA’s planer om et raketskjold, men advarer også om fremtidige konsekvenser af våbenspredning.
»Indtil videre har vi ikke set noget konkret fra amerikanerne om, hvad de mener, der ligger i de teknologiske aspekter ... Jeg har endnu ikke set noget, der kan give en teknisk beskrivelse af det, der er foreslået,« sagde Michael Boyce ifølge avisen The
Guardian lørdag. Den britiske militærchef frygter, at præsident George W. Bush’ forslag kan blive en bekostelig affære for de allierede, som ønsker at komme med i projektet.

Powell bedrer forholdet til Kina
*Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powells besøg i Kina lørdag banede vejen for et bedre forhold mellem de to lande. Det vurderede analytikere over for nyhedsbureauet Reuters søndag. Men adskillige stridspunkter ligger fortsat og lurer. »Powell satte et menneskeligt ansigt på Bush-regeringen, og han sagde ting, der rent faktisk mindede om, hvad Clinton sagde,« vurderede en vestlig diplomat i Beijing med henvisning til præsident Bill Clinton og hans efterfølger George W. Bush.

Norge i konflikt med Finland og EU
*Den finske finanskoncern Sampos opkøb af det norske Storebrand har skabt en kurre på tråden mellem Norge og EU. Årsagen er, at Norge i sidste uge truede med at lade norske konkurrenceregler være bestemmende for, om opkøbet vurderes som en trussel mod den frie konkurrence. Dermed kunne Norge måske have spændt ben for Sampo-opkøbet til fordel for Den norske Bank, DnB, som også er interesseret i Storebrand.

’Verdensbanken tager fejl’
*Det passer ganske enkelt ikke, når Verdensbanken over for dagbladet Politiken hævder, at Danmark stadig ikke har givet officielt tilsagn om sine bidrag til genopbygningen af Jugoslavien. Det fremgår af en pressemeddelelse fra udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) i går. Hun er »overrasket« over Verdensbankens oplysninger. Danmark gav på den internationale donorkonference den 29. juni løfte om støtte til Jugoslavien på cirka 235-300 mio. kroner i perioden 2001-2004.
»På Verdensbankens forespørgsel blev det på mødet bekræftet, at dette beløb kunne medtages i den samlede tilsagnsoversigt,« siger Anita Bay Bundegaard.

Lagmand forudser svær tid med DK
*Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg venter et vanskeligt politisk efterår i forbindelse med selvstyreforhandlingerne med den danske regering. Det kom til udtryk, da han i går åbnede lagtinget. »Forberedelserne til det færøske selvstyre bliver ikke så lette, som vi ønskede, fordi den danske regering ikke vil samarbejde. Tværtimod gør den vejen til selvstyret så besværlig som muligt, og lægger alle tænkelige juridiske og politiske forhindringer for os.«

’Minister-chikane af selvstændige’
*Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Jens Vibjerg, kalder arbejdsminister Ove Hygums (S) administration af reglerne om efterløn over for medhjælpende ægtefæller for chikane. »Arbejdsministerens administration af efterlønsreglerne er på kant med aftalen. Der er i hvert fald ganske enkelt tale om chikane fra ministerens side over for de selvstændige – og specielt medhjælpende ægtefæller, der ønsker at gå på efterløn,« siger Jens Vibjerg i en kommentar. Den falder på baggrund af, at omkring 100 medhjælpende ægtefæller årligt – ifølge Arbejdsløshedskassen for Selvstændige Erhvervsdrivende (ASE) – får nej til at komme på efterløn, så længe ægtefællens virksomhed stadig kører.

Jelved: Intet valg på finanslov
*Efterårets finanslovsforhandlinger giver næppe regeringen anledning til at udskrive folketingsvalg i utide, skønner den radikale leder, økonomiminister Marianne Jelved. På baggrund af oppositionens meldinger tror Jelved, at regeringen under alle omstændigheder kan få vedtaget en finanslov, der er så økonomisk ansvarlig, at regeringen kan leve med den. Og så står folketingsvalg til først at blive afholdt i februar, siger den radikale leder til Ritzau.
»Rent principielt mener jeg, at vi skal sidde valgperioden ud. Jeg har også svært ved at se, hvad der skulle gøre, at vi tog valget nu. Man skal jo have en begrundelse for at udskrive valg,« siger Jelved. Hun venter, at regeringen får et kludetæppe af delaftaler i stand på kryds og tværs i folketingssalen. Venstre og De Konservative har altid været med på store reformaftaler om arbejdsmarked eller sundhed, påpeger Jelved.

WWF: Kræver indsats fra DI
*Efter den forgangne uges politiske klimakompromis i Bonn må Dansk Industri nu til at gå langt mere konstruktivt ind i kampen mod klimaforandringer, end man har gjort hidtil. Bredsiden kommer fra klimakoordinator Lars Georg Jensen fra WWF Verdensnaturfonden, som har fulgt de internationale klimaforhandlinger i årevis. »Dansk Industri har de senere år haft en tendens til at overlade alt dette til regeringen. Men det er en langt mere omfattende opgave, og der er masser af enkeltvirksomheder, der gerne vil gøre noget på dette felt,« siger han.

’Læseplan er urealistisk’
*Undervisningsminister Margrethe Vestagers (R) ambitiøse plan om resultatmål for undervisningen i folkeskolen, der træder i kraft efter sommerferien, ser ud til at blive en fiasko, skriver Berlingske Søndag. Her godt en uge før folkeskolerne tager fat på det nye skoleår, fastslår både landets lærere og kommunerne, at de umuligt kan leve op til kravene, der omfatter detaljerede retningslinier for elevernes færdigheder efter bestemte klassetrin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her