Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. juli 2001


Flere dræbt ved ny eksplosion i Israel
*Flere mennesker blev dræbt og mange kvæstet ved en bombeeksplosion forårsaget af en selvmordsaktion på jernbanestationen i Binayamina i det nordlige Israel, oplyser den israelske stats radio.
Adskillige personer havde inden bombeeksplosionen mandag henledt politiets opmærksomhed på, at der stod en mistænkelig person ved en busstation, hvor soldater plejer at færdes. Det oplyste et vidne til Israels statsradio.
Radioen sagde videre, at bomben kan have været placeret i en bil i nærheden af perronen på stationen mellem Kadera og Haifa. Bombesprængningen fandt sted, netop som der var indført forhøjet sikkerhedsberedskab af frygt for nye palæstinensiske bombeaktioner i forbindelse med åbningen af Maccabiah-legene, De Jødiske Olympiske Lege, i Jerusalem.

Flygtningestrøm til Kosovo
*De strandede forhandlinger om en fredsplan for Makedonien ledsages nu af en ny flygtningebølge fra Makedonien til Kosovo.
Siden fredag er over 1.000 etniske albanere fra Makedonien kommet over grænsen til Kosovo, siger en talskvinde for FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).
UNHCR skønner, at der i øjeblikket befinder sig henved 62.000 albanere fra Makedonien i Kosovo.
Oplysningerne om den ny flygtningestrøm kommer samtidig med, at en makedonsk regeringskilde mandag beskrev de vestligtmæglede bestræbelser på at få afsluttet den fem måneder lange konflikt i Makedonien som »fastlåste«.

Fængselssindssyge skal kortlægges
*Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalforsorgen vil nu undersøge, om sindssyge tit må sidde flere uger i et fængsel, selv om en dommer har bestemt, at de skal være på et hospital.
Problemet er særlig udtalt i Storkøbenhavn. I foråret måtte en sindssyg kvinde således vente i lang tid, før hun blev flyttet fra Vestre Fængsel til et hospital. Der gik fire uger, før systemet kunne effektuere en dommers kendelse om, at hun skulle flyttes ud af fængslet. Det skyldes mangel på pladser.
Det er et vigtigt princip, at personer, der er sindssyge, ikke bør opholde sig i fængsler eller arresthuse, men snarest muligt flyttes til et psykiatrisk hospital. Det står f.eks. i De Europæiske Fængselsregler, som Danmark har tilsluttet sig.

Skarp kinesisk kritik af raketskjold
*Kinas udenrigsministerium kritiserede mandag skarpt USA’s planer om at opbygge et raketskjold. Kritikken er en reaktion på USA’s vellykkede afprøvning af et raketforsvarssystem over Stillehavet søndag.
»Vi opfordrer USA til grundigt at overveje andre landes holdninger og bekymringer og gå forsigtigt frem med disse planer,« sagde en talsmand for udenrigsministeriet.
Embedsmænd fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, lovede, at de vil fremskynde planerne om flere afprøvninger. USA’s militær skød søndag planmæssigt en indgående raket ned med en anden raket. USA agter at gennemføre endnu et testforsøg til oktober.

Belgier ny IOC-præsident
*Harme og anklager om racisme. Det var mandag de sydkoreanske reaktioner på, at belgiske Jacques Rogge er ny præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) – og ikke Sydkoreas egen kandidat Kim Un-Yong.
Nyhedsbureauet AFP skrev mandag, at en anonym sydkoreansk deltager i IOC-sessionen mente, at der var racisme indblandet i valget. Kilden henviste til, at ikke-europæere muligvis havde stemt imod den sydkoreanske kandidat på grund af, at han er asiatisk.
Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap gik endnu videre. Efter valget beskrev det IOC som en organisation, der er en "pansret bastion fokuseret på den hvide verden". I det lå der en hentydning til, at Europa er stærkt repræsenteret i IOC. Europa står for 57 af de 122 medlemmer.

Rusland og Kina i venskabsaftale
*Rusland og Kina genoplivede mandag deres strategiske venskab i en udfordring af USAs verdensdominans efter Den Kolde Krig og landets kontroversielle planer om et raketskjold. Præsidenterne for de to gamle kommuniststormagter, der har en samlet befolkning på 1,4 milliarder mennesker, undertegnede en venskabspagt, der skal forsvare fælles interesser og øge samhandelen.

Fejl i konservativt bilskatteforslag
*Argumentationen blev lidt luftig, da de konservative søndag søsatte deres sommerkampagne for at få sænket skatten på nye biler.
Lavere skat på nye biler vil føre til, at der sælges flere, og det vil sænke CO2-forureningen, fremgår det af partiets materiale. I en pressemeddelelse kritiserede partiformand Bendt Bendtsen endvidere de høje afgifter, fordi de »forhindrer, at vi får udskiftet de gamle biler uden katalysator med nye biler, der har et meget lille udslip af CO2«. Af pressemeddelelsen fremgår også, at »en bil uden katalysator slipper syv gange så meget CO2 ud som en bil med katalysator«.
Oplysningerne i pressemeddelelsen er imidlertid ikke korrekte. Rainer Bambino, der er tekniker hos bilejernes interesseorganisation FDM, bekræfter, at de konservative er på vildspor. Han oplyser, at alle biler indregistreret efter 1990 skal være udstyret med en trevejs katalysator med lambdasonde.

Dansk bistand til Sierra Leone
*Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) bevilgede mandag 3,8 mio. kr. til hjælpeorganisationen ADRA Danmarks arbejde til fordel for internt fordrevne i Sierra Leone. Det vestafrikanske land har siden 1991 været hærget af en borgerkrig, der har lagt landet i ruiner og tvunget store dele af befolkningen på flugt. 400.000 mennesker skønnes at leve som internt fordrevne i landet. ADRA vil støtte genbosættelsen af internt fordrevne ved at opføre huse, samt uddele såsæd og landbrugsredskaber.
Med den ny bevilling udgør den samlede danske humanitære bistand til Sierra Leone i 2001 knap 29 mio. kr.

Første aktivist dømt i Gøteborg
*Seks måneders fængsel lød dommen over en 19-årig tysker, der kastede sten mod det svenske politi under EU-topmødet i Gøteborg. Dermed faldt den første dom i en række sager mod aktivister, der er sigtede efter de voldelige demonstrationer i den svenske by. Den dømte, der erkendte, blev selv skadet under optøjerne, da en betjent skød ham. Han kan nu vente flere anklager for sin deltagelse ved urolighederne på byens hovedgade Avenyn tidligere samme dag. I næste uge falder der dom over syv danskere, der er sigtet for optøjer under topmødet.

Pakkebombe skaber frygt før G8-topmøde
*Eksplosionen af en pakkebombe i den italienske by Genova mandag sendte chokbølger gennem de myndigheder, der står for sikkerheden ved G8-topmødet senere på ugen, hvor globaliseringsmodstandere ventes at gennemføre protestdemonstrationer.
Byens centrum lignede mandag en militærlejr, da sikkerhedsgardinet røg ned i den såkaldte røde zone, hvor topmødet skal finde sted. Genova er i højeste alarmberedskab af frygt for, at op imod 100.000 demonstranter vil indfinde sig i byen fast besluttede på at forstyrre topmødet blandt verdens syv førende industrilande og Rusland, der indledes fredag.
Selv om den politibetjent, der var mål for pakkebomben, kun blev lettere kvæstet, blev sikkerhedsstyrkerne senere igen sat i alarmberedskab. I et forsøg på at undgå uro har den grænsekontrol, der ellers er blevet ophævet i store dele af EU, blevet genindført i Italien som en sikkerhedsforanstaltning forud for topmødet, der varer i tre dage. 2.700 italienske soldater er blevet mobiliseret for at overvåge sikkerhedsarrangementerne. I alt 15.000 betjente og andet sikkerhedspersonale ventes udstationeret i byen sammen med byens egen politistyrke på 2.000 mand. Byens jernbanestationer vil blive lukket allerede fra onsdag for at gøre det så vanskeligt som muligt for folk, der har planer om at deltage i demonstrationer, at komme til byen. Store cementvejspærringer er blevet opstillet, og rundt om i byen er bankernes facader blevet forstærket med metalplader. Det samme gælder historiske bygningers facader.
Antiglobaliseringsaktivister har på deres side betegnet sikkerhedsforanstaltningerne som »paranoide«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her