Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

11. juli 2001


Loyalister forlader fredsproces
*Den skelsættende fredsaftale i Nordirland er blevet tilføjet et alvorligt tilbageslag, efter at en protestantisk paramilitær gruppe i går indstillede sin støtte og et parti samtidig trækker sig midlertidigt ud af processen. Denne udvikling fik pessimismen til at brede sig, mens intense drøftelser bag lukkede døre under forsæde af den britiske og den irske premierminister fortsatte i et forsøg på at hindre samlingsregeringen i provinsen i at bryde sammen.

30.000 børn dør dagligt af sult
*30.000 børn dør hver dag(!) verden over af sult eller sygdom. Ikke fordi der mangler mad og medicin, men fordi de nødvendige fødevarer og medikamenter ikke er tilgængelige for de mennesker, der har behov for dem. Det er blot en af mange oplysninger i UNDP, FN Udviklingsprogram’s Human Development Report, der viser, at der fortsat er store forskelle mellem rige og fattige lande. UNDP-rapporten, viser også, at mange fattige udviklingslande ikke fører en politik, der vil reducere eller bekæmpe fattigdom i nævneværdig omfang.

Irak vil om kort tid eksportere olie
*Irak vil genoptage olieeksporten, måske allerede i dag onsdag eller i morgen, efter at Bagdad og FN har underskrevet et memorandum, der udvider olie for mad-programmet. »Lastningen af råolie vil begynde om kort tid, måske allerede i dag eller i morgen,« sagde chefen for Iraks Statsolieorganisation, SOMO, Saddam Zeban al-Hassan.

USA til Israel: Stop husødelæggelser
*Både USA og EU kræver, at Israel straks holder op med at jævne palæstinensiske hjem med jorden. Det amerikanske udenrigsministerium meddelte i går, at israelske ødelæggelser af 18 huse og seks butikker i en palæstinensisk flygtningelejr i Gazastriben er yderst provokerende og undergraver tilliden mellem de to parter. Det belgiske EU-formandskab forlangte i en udtalelse, at Israel omgående indstiller aktiviteter, der kan vanskeliggøre forsøgene på genstarte fredsprocessen.

Chile: Vrede over Pinochet-afgørelse
*Vrede over en domstolsafgørelsen, der afgjorde, at den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet var for syg til at komme for retten, kom til udbrud mandag nat, da det kom til sammenstød mellem hundrede af demonstranter og politi i Santiago. Med råb som »vi ønsker retfærdighed« marcherede omkring 1.000 mennesker i det centrale Santiago, hvor de angreb fem militærbusser med sten, inden politiet kom til stede med tåregas og vandkanoner.
Leder bagsiden, artikel side 5

Torturkomité fordømmer Rusland
*Den Europæiske Torturforebyggelseskomité har i en af sine sjældne offentlige udtalelser fremsat en klar fordømmelse af de russiske myndigheders manglende vilje til at samarbejde med komiteen om Tjetjenien – et område, komiteen har besøgt i alt tre gange. Komiteen har kun to gange tidligere fremsat offentlig fordømmelse.

’Forbud mod tortur undermineres’
*Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) vender sig i en udtalelse i går mod Israels brug af tortur, og gør opmærksom på, at Israel siden 1991 ved sin ratifikation har været bundet af FN’s konvention mod tortur. »Særligt i Danmark har vi en flot tradition for at være i frontlinjen i kampen mod tortur. Det er derfor beklageligt, når danske folketingsmedlemmer støtter Israels underminering af resultaterne af mange års arbejde,« siger IRCT’s generalsekretær, læge Jens Modvig.

Sag mod aktivister hænger på ét vidne
*Sagen mod syv tiltalte danske aktivister ved Tingsrätten i Gøteborg står og falder med ét enkelt vidne – en urobetjent, der færdedes blandt demonstranterne under urolighederne den 14. juni. Det bekræfter anklager Bengt Landahl efter gårsdagens retsmøde – det første i sagen.

EU på totalitær kurs mod tavshedspligt
*I stedet for tavshedspligt om klienters forhold skal advokater i hele EU nu have pligt til at anmelde klienter, der kan mistænkes for økonomisk kriminalitet. Men angrebet på tavshedsretten er karakteristisk for totalitære stater, skriver advokaterne Henrik Nebelong og Sysette Vinding Kruse i kronikken i Politiken. De to advokater ser ingen mulighed for, at advokaterne i Europa kan opretholde deres rolle som uafhængige rådgivere, hvis deres tavshedspligt indskrænkes yderligere, end hvad der allerede er tilfældet.

Hård modstand mod EU-skat
*Belgiens finansminister, Didier Reynders, fik på hattepulden for et forslag om at indføre en direkte, fælleseuropæisk skat, der skal finansiere EU, da han i går mødtes med sine europæiske ministerkolleger i Bruxelles. Den belgiske regering har luftet forslaget som et led i sit arbejdsprogram for Belgiens EU-formandskab, men det er ikke mange EU-lande, der har lyst til at bede deres vælgere at betale direkte skat til EU.

UK indleder undersøgelse af uro
*Den britiske regering vil gennemføre en påtrængende undersøgelse af den bølge af etnisk og social uro, som har rystet det nordlige England. Indenrigsminister David Blunkett sagde i går, at han vil udrydde den »sanseløse vold og kriminalitet«, som landet var vidne til i weekenden. Blunkett fordømte i parlamentet optøjerne og oplyste, at et udvalg under ministeriet vil undersøge de sociale vilkår, som nærede volden i Bradford og i nærheden.

OAU vælger ny generalsekretær
*Elfenbenskystens tidl. udenrigsminister Amara Essy blev i går valgt til ny generalsekretær for den Afrikanske Enhedsorganisation, OAU. Det skete på et historisk topmøde i Zambias hovedstad, Lusaka, hvor 39 afrikanske ledere var samlet. Essys største opgave bliver at føre den 38 år gamle organisation gennem en vanskelig overgangsperiode, der skal ende med en afrikansk union i stil med EU.

Uma søger om sammenføring
*Den 32-årige tamilske kvinde Uma Ratnavadyvel og hendes et-årige søn, der blev udvist fra Danmark den 7. marts under store folkelige protester, har nu efter fire måneder i Sri Lanka fået mulighed for at indlevere sin ansøgning om familiesammenføring med sin herboende mand. Ansøgningen blev indgivet i fredags til det danske konsulat i Colombo, som omgående sendte ansøgningen til den danske Udlændingestyrelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her