Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

9. juli 2001


Stor protestantisk march i Nordirland
*Tusinder af protestanter marcherede i går i en af sommerens store protestantiske marcher i Nordirland. Marchen, der ledes af den protestantiske Orange Orden, har hvert år ført til voldelige sammenstød mellem katolikker og protestanter, og flere tusinder soldater og politimænd var derfor mobiliseret i området omkring Portadown.

Kroatiens regering kastet ud i krise
*En beslutning om at udlevere to eftersøgte kroater til FN’s krigsforbryderdomstol i Haag har kastet Kroatiens reformregering ud i en overlevelseskamp. Det er kun 18 måneder, siden regeringen kom til magten, da den væltede det mangeårige nationalistiske regeringsparti ved en stor valgsejr.
Ministerpræsident, Ivica Racan, erklærede lørdag aften, at et flertal i regeringen havde stemt for at anholde og udlevere to mistænkte kroatiske krigsforbrydere, som er tiltalt i henhold til to forseglede tiltaler fra domstolen i Haag. I protest over beslutningen har fire ministre trukket sig tilbage. Det er bla. viceministerpræsident Goran Granic fra Det Social-Liberale Parti, som spiller en central rolle i regeringskoalitionen. Derfor vil ministerpræsident, Ivica Racan, nu »meget snart« anmode om en tillidsafstemning i parlamentet.

Nepal: maoister bag politifolks død
*De maoistiske oprørsgrupper i Nepal har taget ansvaret for drabene på 41 politifolk i fredags, hvor Nepal fejrede 55-års fødselsdagen for den nye konge Gyanendra, der kom til magten efter forrige måneds dramatiske kongemord i hovedstaden Kathmandu.
Samtidig opfordrede den maoistiske leder, Pushpa Kamal Dahal alias Prachand, alle progressive kræfter i befolkningen til at støtte maoisterne i kampen for at vælte Nepals regering.

Vrede over nye ofre i Mellemøstkonflikt
*Stemningen var spændt, da palæstinensere i går begravede et nyt offer for konflikten i Mellemøsten.
Den 11-årige Khalil Al-Mograbi blev begravet i Gazastriben, mens hundreder af vrede palæstinensere, der deltog i begravelsen, truede med at fortsætte opstanden mod den israelske besættelsesmagt.
Den 11-årige dreng blev skudt og dræbt af israelske soldater lørdag under voldsomme kampe ved Rafah-grænseovergangen i Gaza. Tre andre børn blev såret under urolighederne.
Samtidig angreb israelske efterretningsagenter et palæstinensisk område på Vestbredden og bortførte et medlem af den radikale islamiske Hamas-bevægelse.
De seneste uroligheder har kastet en sort skygge over håbet om et gennembrud i konflikten, der indtil videre har kostet over 600 mennesker livet.

Ny forhandlingsrunde i Makedonien
*Makedoniens ledere blev i weekenden præsenteret for et forslag til de kommende forhandlinger om landets forfatning. Det var EU’s og USA’s udsendinge i Makedonien, Francois Leotard og James Pardew, som overrakte dokumentet, der indeholder rammerne om de grundlovsforhandlinger, som det etnisk-albanske samfund har efterspurgt. Hvad planen indeholder, var der ingen oplysningerne om.
Hvordan arbejdet med reformerne – som de etnisk-albanske politikere og oprørere har krævet – udvikler sig, anses for at være udslagsgivende for, om våbenhvilen holder.

USA forsøgstester raketskjoldet
*Det amerikanske forsvarsministerium har meddelt, at det vil forsøge at opfange en langtrækkende ballistisk raket den 14. juli. Forsøget vil være den første test på det kontroversielle amerikanske raketskjold under præsident Bush. Under den tidligere præsident Bill Clinton er der blevet gjort tre forsøg, hvoraf de to seneste mislykkedes. De mislykkede forsøg fik sidste år Clinton til at udskyde datoen for, hvornår opsætningen raketskjoldet skulle påbegyndes.

Overpris på danske rejsevacciner
*Danske rejsende betaler en overpris på flere hundrede kroner for rejsevacciner, fordi Statens Serum Institut reelt har monopol på distributionen af vaccinerne. Danskerne kan med fordel rejse til Sverige og få foretaget vaccinationerne, hvor priserne typisk er 50 procent lavere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
En rejsende, som forud for en ferietur til Sydøstasien vaccineres mod difteri, stivkrampe, japansk hjernebetændelse, hepatitis A og tyfus får en regning på 1.390 kroner på Udlandsvaccinationen under Serum Instituttet. Hos Vaccinationsservice i Malmø slipper man med 945 kroner.

Tiltale mod danskere klar
*Anklagemyndigheden i Gøteborg ventes i dag at rejse tiltale mod de fem danskere, der blev anholdt inden EU-topmødet i Sverige for snart en måned siden. De er bl.a. mistænkt for at have forberedt sabotage. Den første retssag mod de unge, der mistænkes for optøjer under topmødet, bliver også behandlet i dag i byretten i Gøteborg. I alt ventes 40 unge at blive stillet for retten i løbet af sommeren. Mange af dem nægter sig skyldige og siger, at det var politiet, som fremprovokerede situationerne, hvor der blev kastet med sten mod politifolk. I morgen stilles syv danskere for retten.

Ritt Bjerregaard: Spis øko-havregryn
*Fødevareminister Ritt Bjerregaard, der i disse dage deltager i et økologisk salgsfremstød i USA, vil straks efter sin sommerferie tage fat på problemet med brug af stråforkortere i havregryn.
»Jeg synes, det er dårligt med kemikalier i maden, og det gælder om at komme af med dem. Men jeg er glad for, at grænseværdierne ikke er overskredet, så der er dermed ingen sundhedsfare. Bekymrede forbrugere kan købe økologisk.«
Levnedsmiddelkontrollen i København har for Danmarks Aktive Forbrugere undersøgt fem pakker Ota havregryn, der alle har betydelige rester af stråforkortningsmidlet chlormequat. Stoffet mistænkes for at nedsætte frugtbarheden hos mennesker og dyr.

Danskerne spiser kød som aldrig før
*Vi danskere spiser næsten dobbelt så meget kød som vore nordiske naboer og 80 procent mere end for blot 30 år siden, og det er specielt flæskekød, som vi sætter tænderne i. Forbrugerinformationen har beregnet, at hver dansker spiser over 100 kilo kød om året, og det er ifølge kostekspert Gitte Laub Hansen helt unødvendigt. Hun peger på, at specielt danske mænd indtager alt for meget fedt kød, som giver risiko for hjertekarsygdomme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu