Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. juli 2001


Israel godkender palæstinenser-drab
*Den israelske regerings sikkerhedsråd godkendte i går, at militante palæstinensere fortsat er mål for militære aktioner, selv om den amerikanske regering har appelleret til Israel om at stoppe, hvad palæstinenserne kalder en målrettet mordkampagne. Regeringens mini-sikkerhedsråd, der består af premierminister Ariel Sharon, udenrigsminister Shimon Peres og forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, fik også beføjelser til at beslutte, hvordan Israel skal svare igen på eventuelle palæstinensiske aktioner, hvor et israelsk svar skønnes nødvendig.

Tyskland åbner for 50.000 indvandrere
*En særlig regeringskommission i Berlin har efter mange måneders arbejde opfordret til en helt ny orientering af Tysklands indvandringspolitik. I en rapport, der blev offentliggjort i går, lægges der op til, at arbejdsmarkedet i forbundsrepublikken åbnes for 50.000 faglærte udlændinge årligt, at integrationspolitikken forbedres, samt at der fastlægges kvoter for den fremtidige indvandring ud fra behovet for arbejdskraft.

Beograd: Krav om ny regering
*Montenegros Socialistiske Folkeparti krævede i går, at der bliver afholdt valg inden dannelsen af en ny føderal regering i Jugoslavien. Partiets næstformand, Zoran Zizic, trak sig fra posten som Jugoslaviens premierminister i protest mod udleveringen af landets tidligere præsident Milosevic til krigsforbryderdomstolen i Haag. Kravet har skabt endnu et problem for præsident Vojislav Kostunica, der angiveligt havde håbet at kunne udpege en ny føderal regering uden at spørge vælgerne til råds.

Stasi-arkiv: Kohl fik medhold
*En domstol i Berlin modsatte sig i går offentliggørelsen af Stasi-udskrifter om tidligere forbundskansler Helmut Kohl. Forvaltningsdomstolens afgørelse er en sejr for Kohl, der havde lagt sag an mod den myndighed, der overvåger det omfattende Stasi-arkiv for at stoppe den planlagte offentliggørelse af udskrifter med referater af en lang række af hans telefonsamtaler. Rettens afgørelse betyder, at udskrifter af de tusinder af fortrolige telefonsamtaler, som Stasi aflyttede i årevis, ikke udleveres.

Gøteborg: Syv danskere tiltalt
*Syv danske aktivister, der blev anholdt under urolighederne i forbindelse med EU-topmødet i Gøteborg i juni, blev i går formelt tiltalt for gadeoptøjer. De er tiltalt for det, der i svensk ret kaldes voldsomt opløb – og for at være skyldig i dét, er det nok bare at have befundet sig i en menneskemængde, der har været voldelig. Men anklageren i sagen, Bengt Landahl, mener ligefrem at kunne bevise, at de syv kastede med brosten.

EU vedtager mål for alternativ energi
*EU skal i 2010 have 12 procent af elektricitetsforsyningen dækket af alternative energikilder mod de nuværende seks procent. Det vedtog parlamentet og ministerådet i EU igår i en beslutning, der skal hjælpe EU til at opfylde Kyoto-målene for reduktion af CO2 gasser.

Forsvundet efter interview
*Russiske soldater i Tjetjenien anklages igen for overgreb på civilbefolkningen. Ifølge en russisk journalist er mindst 15 civile tjetjenere blevet dræbt, efter at de har ladet sig interviewe til hendes avis. Det skriver Anna Politkovskaja, der er kendt for sin rapportering fra krigen i Tjetjenien. I februar i år besøgte hun byerne Chatuni og Machkety i den sydøstlige del af Tjetjenien. Her fortalte 90 beboere, at russiske faldskærmssoldater om natten kom og kidnappede folk og holdt dem fanget i huller i jorden på soldaternes kaserne, indtil de øvrige indbyggere havde samlet penge nok sammen til at købe gidslerne fri.

Tiltale mod eks-præsident Menem
*Argentinas tidligere præsident Carlos Menem blev i går tiltalt for at have medvirket til ulovligt våbensalg til Kroatien og Ecuador under hans regeringstid i 1990’erne, sagde en talsmand for forbundsdommer Jorge Urso. Menem, der fyldte 71 år i mandags, blev den 7. juni beordret tilbageholdt i sagen, der foruden ham omfatter tre tidligere ministre, hans tidligere svoger og en tidligere hærchef, der tiltales for ulovligt at have solgt rifler, kanoner, granater og ammunition til de to krigshærgede lande.

Republika Srpska – sidste sikre havn
*Den bosnisk-serbiske Republika Srpska – den sidste sikre havn i det tidligere Jugoslavien for flygtende krigsforbrydere – må begynde af samarbejde med FN-tribunalet, sagde anklagemyndigheden i Haag i går. Den bosnisk-serbiske premierminister Mladen Ivanic ventedes senere i går til Holland, hvor han i dag skal møde chefanklageren ved krigsforbryderdomstolen, Carla del Ponte.

USA passiv deltager på klimamøde
*USA er parat til internationalt samarbejde om indsatsen, der skal imødegå de menneskeskabte globale klimaændringer. Men grundlaget skal ikke være den Kyoto-aftale, som ellers tidligere har fået amerikansk tilslutning. Derfor deltager den amerikanske repræsentant kun som en slags observatør, når verdens lande fra 16. juli i Bonn genoptager forhandlingerne om detaljerne i den fire år gamle internationale klimaaftale.

Stadig uro om fyret museumsdirektør
*Drøftelserne omkring den meget omtalte fyring af museumsdirektør Thorkild Kjærgaard fra Sønderborg Slot fortsætter. På et møde i går mellem Kjærgaard og hans advokat samt repræsentanter fra Sønderjyllands Amt blev parterne enige om at fortsætte drøftelserne telefonisk i dag. Kjærgaard bad kort efter sin afskedigelse Magisterforeningen og en advokat om at se på, om fyringen var uretmæssig. Det var temaet for gårsdagens møde.

Boykot af forretninger
*SF og Socialdemokratiet i Slangerup tager kraftig afstand fra 17 butikker i byen, der har sat deres stempler på en protestskrivelse mod et asylcenter i byen. »Jeg springer de butikker over, der har brugt deres stempel i denne sag, der både har over- og undertoner med et ubehageligt menneskesyn,« siger Ejvind Mortensen (SF), der nu boykotter butikkerne. Q8 i Slangerup er blandt de 17 butikker, der har skrevet under, og fra Q8’s danske hovedkontor er der en opsang på vej til indehaveren, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her