Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. juli 2001


Trimble trådt tilbage
*Den nordirske førsteminister David Trimble gjorde kl. 00.01 søndag alvor af sin trussel om at træde tilbage, såfremt IRA ikke havde svaret på hans krav om at nedlægge våbenene.
Trimble sagde, at han ville nedlægge sin post som førsteminister 1. juli, hvis Den Irske Republikanske Hær, IRA, den største katolske paramilitære gruppe, ikke havde afleveret sine våben.
Trimble har bedt handelsminister Reg Empey om at overtage sin plads som førsteminister i Nordirland.

Kostunica forsøger at afværge krise
*Jugoslaviens præsident, Vojislav Kostunica, forsøger at dæmpe den indenrigspolitiske krise, der er opstået efter udleveringen af Slobodan Milosevic. Nogle mener, at krisen kan føre til sammenbrud af Jugoslavien, der består af Serbien og Montenegro. I så fald står Kostunica uden embede.
Udover Milosevic så er Kostunicas konkrete problem, at hans regeringschef, Zoran Zizic, er gået af i protest mod udleveringen af Milosevic.
Bagved ulmer striden mellem de tidligere så nære allierede, Kostunica og den serbiske premierminister, Zoran Djindjic, der med sin lynudlevering af Milosevic satte forbundsstatens organer og Kostunica ud på et sidespor. Ifølge den jugoslaviske forfatning burde hele forbundsregeringen træde tilbage sammen med sin chef, men det sker næppe, spår analytikere. Tværtimod har Kostunica tid til at udpege en ny koalition i forsøget på at undgå valg.

Israelske fly sårer tre syriske soldater
*Israelske kampfly sårede i går tre syriske soldater, der er udstationeret i Libanon. Det skete, da kampflyene angreb en syrisk radarstation i Bekaa-dalen i det østlige Libanon. Israel bekræfter at have foretaget angrebet, der kom efter, at Hizbollah-partisaner fredag sårede en israelsk soldat i området ved de omstridte Shebaa-landbrug på grænsen mellem Israel, Libanon og Syrien.
Senere i går angreb Hizbollah-militsen israelske soldater i området omkring Shebaa-landbrugene som gen-gæld for de israelske flyangreb tidligere på dagen.

Russisk åbning over for ABM-drøftelser
*Mens en omlægning af USA’s militærapparat står for døren, får USA pludselig uventet hjælp. En russisk generaloberst har åbnet for visse ændringer i den såkaldte ABM-traktat, der ellers står i vejen for USA’s missilforsvarsplaner.
Generaloberst Leonid Ivasjov anses normalt for at være tilhænger af en hård linje over for USA. Men Ivasjov har ifølge det russiske nyhedsbureau RIA sagt, at han ikke vil udelukke ændringer af ABM-traktaten, som ellers af Rusland og Kina anses for at være en hjørnesten i international nedrustning.
»Rusland afviser ikke ændringer til denne aftale, men dét, USA kræver, vil føre til hele aftalens fald,« sagde Ivasjov fredag.
Den kryptiske melding var mere USA-positiv, end hvad der normalt høres fra militærkredse i Moskva.

Gay Pride i Beograd angrebet
*Serbisk politi måtte skyde varselsskud i luften for at få ro, da serbiske højreekstremister og skinheads lørdag aften angreb en parade for homoseksuelle.
Det var første gang nogensinde, at serbiske homoseksuelle forsøgte at arrangere en såkaldt Gay Pride-march. Det fik flere hundrede højreekstremister på gaden, hvilket førte til slagsmål og stenkast på Beograds torv. Ifølge radiostationen B-92 blev ti personer arresteret, og seks politibetjente blev såret.

Nordisk opbakning til dansk udspil
*Danmark får opbakning blandt de andre nordiske til regeringens kongstanke om en såkaldt global deal mellem rige og fattige lande, oplyser statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter et nordisk statsministermøde i går i Helsingfors.
Statsministeren påpeger, at de andre nordiske landes opbakning bliver vigtig for Danmark, når den danske regering som EU-formandskab til september næste år skal lede Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling i Johannesburg i Sydafrika.
Nyrup-regeringen har lanceret ideen om en global deal både i OECD og i EU. Filosofien går ud på, at miljøtiltag i de fattige lande skal kompenseres med mere støtte til deres udvikling fra de rige lande, også i form af bedre handelsaftaler.

Californierne har lært at slukke lyset
*El-krisen har lært de 34 millioner californiere at spare på strømmen. Den seneste opgørelse fra delstatsmyndighederne viser, at el-forbruget faldt med 11 procent i maj måned.
Californierne har omlagt deres vaner i hverdagen. De slukker lyset i de rum, de ikke befinder sig i. De afbryder strømmen til apparater, som de ikke umiddelbart skal bruge mm. Den ændrede adfærd er hjulpet på vej af en kampagne til foreløbig 20 millioner dollar (176 mio. kr.), som især består af radio- og tv-reklamer.

Dansk film får pris i Dubrovnik
*Den danske film En minister krydser sit spor af instruktøren Ulrik Holmstrup fik publikumsprisen på SEE Docs in Dubrovnik-festivalen, der sluttede fredag aften.
Filmen følger Birte Weiss, der sammen med historikeren og Balkan-eksperten Karsten Fledelius forsøger at finde frem til en person, der formodes at stå bag en massakre i Eks-Jugoslavien.

300.000 i dusør for andelsbolig
*Boligsøgende skal betale stadig flere penge under bordet. Via e-mails var TV 2/Nyhederne vidende om, at en sælger på Østerbro i København forsøgte at få en dusør på 300.000 kroner oven i de 510.000, som lejligheden kostede. 286 personer reagerede på annoncen, men handlen blev stoppet, efter at bestyrelsen i andelsboligforeningen fik nys om ulovligheden. Til efteråret fremsætter By- og Boligminister Lotte Bundsgaard et lovforslag, der fratager andelsboligforeningerne den frie indstillingsret.
»Vi skal lave ventelister, så vi sikrer, at det er dem, der har stået på venteliste i længst tid og ikke dem, der har betalt flest penge under bordet, der får andelsboligen,« siger ministeren.

Uroligheder i Østrig før økonomi-møde
*Flere hundrede demonstranter kom i går eftermiddag i kamp med politi i den østrigske by Salzburg i forbindelse med et møde i Det Verdensøkonomiske Forum.
Demonstranterne forsøgte at komme frem til mødelokalerne i centrum, men flere hundrede betjente forhindrede dem i det. Mindst en demonstrant blev arresteret, men der var ingen rapporter op tilskadekomne betjente eller demonstranter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her