Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

23. juli 2001


Nye kampe i Makedonien
*Der udbrød søndag heftige kampe mellem makedonske regeringsstyrker og etniske albanske oprørere vest for Makedoniens hovedstad, Skopje, sagde vidner.
Det makedonske forsvarsministerium bekræftede kamphandlingerne, der rystede en skrøbelig 17 dage gammel våbenhvile. Ifølge ministeriet blev regeringssoldater angrebet af oprørere ved Tetovo, der er den makedonske by med den største koncentration af etniske albanere.
»De makedonske sikkerhedsstyrkers positioner var i fare, og deres liv var truet, fordi oprørerne brød våbenhvilen. Derfor svarede vi igen,« sagde Marjan Gjurovski, talsmand for forsvarsministeriet.
Indbyggere i Tetovo sagde kort før middag, at de kunne høre skud fra både håndvåben og tunge maskingeværer, og at kampene syntes at blive mere intense. »Det bliver værre og værre, «sagde en lokal journalist.
Vestlige diplomater, der i Makedonien har forsøgt at skabe mere bund i våbenhvilen, havde på forhånd sagt, at situationen i Tetovo-området var deres største bekymring. Byen er den uofficielle hovedstad for Makedoniens etniske albanere, der udgør ca. en tredjedel af befolkningen.

Wahid skaber kaos i Indonesien
*Indonesiens militær nægtede mandag lokal tid (sent søndag dansk tid) at efterkomme præsident Wahids undtagelsestilstand og krav om opløsning af Det Øverste Råd og regeringen, sagde en af hærens topgeneraler til Reuters.
Generalen, som ønskede at være anonym, sagde, at militæret havde indkaldt til et pressemøde natten til mandag dansk tid. Han ønskede ikke at udtale sig nærmere.
Wahid havde mandag morgen lokal tid landet i undtagelsestilstand og tiltog sig vidtgående magtbeføjelser. Det skete få timer inden en rigsretshøring mod ham skulle være indledt.
Wahid sagde i en kort tv-transmitteret tale, at han agtede at redde den plagede nation. Han sagde videre, at hans erklæring om undtagelsestilstand ville opløse Det Øverste Råd, som søger at stille ham for en rigsret, ligesom den også opløser parlamentet. Wahid opfordrede politiet til at forhindre mandagens rigsretshøring, som skulle indledes få timer senere.

G8-ledere søger tilflugt i bjergene
*Lederne fra verdens otte rigeste og politisk mest betydningsfulde lande søger tilflugt i bjergene i det vestlige Canada i et forsøg på at undgå at blive mål for voldelige optøjer, når de om et år samles til det næste topmøde i G8-gruppen.
Det meddelte næste års G8-vært, Canadas premierminister, Jean Chretien, søndag, da toplederne gjorde status over weekendens blodige topmøde i den italienske havneby Genova. Selv om de otte stats- og regeringschefer søndag i faste vendinger forsvarede deres ret til som demokratisk valgte ledere at mødes til G8-topmøder, vil Jean Chretien gøre op med den storladne topmødeform, som Genova-mødets italienske vært, premierminister Silvio Berlusconi, har praktiseret.

EU: Nu eller aldrig i Bonn
*Det kompromisforslag, som natten til søndag blev lagt frem på FN's klimakonference i Bonn, vil ikke medføre reduktioner i de rige landes udslip af drivhusgasser i perioden 2008-2012, hvis det bliver vedtaget, inden ministrene rejser hjem mandag. Dertil indeholder det for store indrømmelser til de modstræbende lande Japan, Canada og Australien.
Når EU og miljøorganisationerne alligevel søndag sloges for et kompromis i Bonn, skyldes det frygten for, at et nyt forhandlingssammenbrud som det i Haag i november 2000 vil betyde, at kampen mod klimaændringer bliver udsat i det uendelige.

Deuba ny premier-minister i Nepal
*Det regerende parti i Nepal, Nepals Kongres, valgte søndag Sher Bahadur Deuba som ny parlamentarisk leder.
Få timer efter hed det i en erklæring fra kong Gyanendra, at Deuba er taget i ed som ny premierminister som afløser for Girija Prasad Koirala, der i sidste uge gik af, fordi det ikke var lykkedes ham at bekæmpe et maoistisk inspireret oprør mod Nepals trone.
Deuba sagde umiddelbart efter at være taget i ed, at han omgående vil indlede forhandlinger for at få løst oprørsproblemet.

15 hinduer massakreret i Kashmir
*Mindst 15 hinduer er blevet massakreret i den indiske del af Kashmir, sagde politiet søndag.
Ifølge politiet blev hinduerne skudt ned lørdag aften i en afsidesliggende landsby af væbnede muslimer. Politiet sagde, at en hårdt såret hindu var bragt på hospitalet, men ellers var oplysningerne om massakren i landsbyen Paddar ca. 240 kilometer fra Srinagar sparsomme.

Svensk ATTAC-leder hopper af
*En af den svenske Attac-bevægelses fremtrædende profiler, chefredaktør Bror Perjus, forlader Attacs ledelse, den fælles arbejdsgruppe. Det skrev han i en debatartikel i Dagens Nyheter lørdag.
Perjus give udtryk for, at bevægelsens ledelse har en »diffus og uklar holdning« til den politiske vold.
I artiklen skriver han, at bevægelsen har taget afstand fra politisk vold samtidig med, at den har udnyttet og gjort sig »afhængig af voldens opmærksomhedseffekt.«

OPEC vil skære i produktionen
*De olieeksporterende landes organisation OPEC ventes at nedskære den daglige olieproduktion med mellem en og halvanden million tønder olie fra den 1. september.
Det siger Saudi-Arabiens olieminister, Ali al-Naimi, der er i Bonn for at deltage i FN’s klimakonference.
Olieministeren siger, at han er meget bekymret for situationen. Han tilføjede, at han har været i kontakt med en række andre OPEC-ministre, som støtter nedskæringen.
OPEC producerer i øjeblikket omkring 25 mio. tønder olie dagligt, og prisen ligger på knapt 23 dollar per tønde, hvilket er inden for det prisbånd på mellem 22 og 28 dollar, som OPEC sigter på.

Israel frygter palæ-stinensisk hævn
*Israel skærpede søndag sikkerheden i landet af frygt for, at militante palæstinensere vil hævne mordet på tre palæstinensere, herunder en baby på tre måneder. De tre blev dræbt på en vej på Vestbredden i torsdags af militante israelere.
I Haifa i den nordlige del af landet etablerede politiet vejspærringer flere steder i byen efter at have modtaget rapporter om, at en palæstinensisk selvmordsterrorist var i byen, sagde radiostationer. En palæstinenser blev anholdt og mistænkt for at ville placere en bombe.

Tvang skal højne flysikkerhed
*Danske piloter og flyveledere kan fremover straffes, hvis de ikke indrapporterer fejl. Trafikministeriet frygter flykatastrofer, hvis sikkerheden ikke forbedres.
Efter i årevis at have fortiet fejl under flyvningen vil piloter og flyveledere efter 15. august blive straffet med påtaler, bøder eller retsforfølgelse, hvis fejlene ikke indberettes inden for 72 timer, skrev Berlingske Tidende søndag.
Det nye kontrolsystem træder i kraft efter et lovindgreb fra trafikminister Jacob Buksti (S), der frygter fremtidige flykatastrofer i Danmark. Ifølge Trafikministeriet vil den eksplosive vækst i lufttrafikken således resultere i mindst ét fatalt havari om ugen på verdensplan om 10-15 år.

Olieboring ved Færøerne
*Færøernes landsstyre har nu givet den anden endelige boretilladelse til at søge efter olie i færøsk undergrund. BP har fået tilladelsen, og olieselskabet ventedes at være klar til at sætte boret i færøsk undergrund – sydøst for Færøerne – søndag aften.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu