Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

21. juli 2001


Eksprestog mellem Tyrkiet og Irak tilbage
*Efter en pause på tyve år er der nu atter et passagertog på skinnerne mellem Tyrkiet og Irak. Jernbanesporene går gennem det nordlige Syrien, men syrerne valgte side i Iran-Irak-krigen (1980-88), nemlig Irans, og så var den rejse historie. Med Golfkrigen (1990) lidt på afstand (her var Tyrkiet på amerikanernes side) er de diplomatiske bånd mellem Tyrkiet og Irak blevet bedre, så toget er tilbage. Rejsen finder sted én gang om ugen, varer 23 timer, og en billet koster cirka 152 danske kroner. Toget har to første klasses vogne med hver 24 senge og angiveligt en første klasses restaurant. os

Gadekampe i Genova
*Fredag eftermiddag var stemningen i den gule zone uden om G8-topmødet i Genova spændt til bristepunktet. En stor gruppe erklæret voldelige aktivister var på vej ind i byen østfra. Flere biler blev sat i brand og maskerede aktivister smadrede butikker og tankstationer.
Andre steder i byen stødte italiensk politi og demonstranter, bevæbnet med blandt andet baseball-køller, sammen tæt på det sted, hvor topledere fra G8-gruppen af store industrilande mødes i weekenden.
Politiet, som anvendte tåregas, jog demonstranterne gennem gaderne tæt på den såkaldte »røde zone«, hvor adgang er forbudt.
Forside og artikler side 4 og 5

EU-observatører dræbt af mine
*En norsk og en slovakisk EU-observatør blev torsdag dræbt af en mine i det nordlige Makedonien, oplyser det svenske udenrigsministerium med henvisning til oplysninger fra EU i Bruxelles.
Ved minesprængningen blev desuden en albansk tolk dræbt. Det er usikkert, om sprængningen af EU-observatørernes bil var et attentat eller en ulykke. Tidligere torsdag skrev det franske nyhedsbureau AFP, at observatørerne sidst var set torsdag tæt på byen Tetovo i den nordvestlige del af Makedonien.

Ni døde i tjetjensk helikopterstyrt
*Ni soldater blev dræbt og yderligere fem alvorligt såret, da en russisk militærhelikopter torsdag styrtede ned i udbryderrepublikken Tjetjenien, oplyser militærkilder ifølge nyhedsbureauet Interfax.
Tidligere var der rapporteret om seks døde og ni sårede i forbindelse med styrtet, som skete torsdag.
Grunden til helikopterstyrtet var fredag formiddag endnu ikke fastslået, men fra tjetjensk side oplyses, at den russiske militærhelikopter blev skudt ned af oprørerne.
Helikopteren styrtede ned kort før landing tæt på landsbyen Engenoj, omkring 60 kilometer sydøst for Tjetjeniens hovedby, Grosnij.

Ericsson nedlægger arbejdspladser
*Den kriseramte svenske telegigant Ericsson vil i årets anden halvdel nedlægge yderligere 10.000 arbejdspladser, oplyste selskabet i går i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for andet kvartal.
På samme tid bekræftede den svenske koncern, at man i første halvår havde bortskåret andre 10.000 arbejdspladser som led i det omfattende »effektivitetsprogram«, som der blev givet meddelelse om tidligere i år.
Den meldingen kommer på baggrund af et resultat for andet kvartal, som viser et dundrende underskud før skat på 20 mia. svenske kroner (16 mia. kroner).
Ericsson har på verdensplan knap 100.000 ansatte.

Artilleriild mellem Indien og Pakistan
*Indien og Pakistan udvekslede fredag artilleriild over deres omstridte grænse ved Kargil i Kashmir for første gang, siden den blodige konflikt i området begyndte for to år siden. Artilleribeskydningerne fandt sted kun få dage efter et indisk-pakistansk topmøde endte uden resultat. Topmødet var det første, siden konflikten brød ud i 1999.

Fredsstrateger: Gillon er god nok
*Ledende medlemmer af den israelske fredsfløj fatter ikke, hvorfor danske folketingsmedlemmer ikke ønsker Carmi Gillon som ambassadør i Danmark.
Gillon er den bedst tænkelige ambassadør, siger to af den israelske fredsbevægelses strateger, Ron Pundak og Uri Savir, til Weekendavisen.
Ron Pundak, der var en af de vigtigste strateger bag Oslo-fredsprocessen i 1993, siger, at Gillon »er en due, en fredstilhænger, og det var han også i den tid, han var leder af sikkerhedstjenesten. Han er fredens mand også i krigstid«.
Uri Savir, der som direktør for udenrigsministeriet og som Yitzhak Rabins betroede forhandler førte Oslo-fredsprocessen igennem, siger, at Gillon var »en af de virkelig, virkelig få, der var i stand til at bygge bro under en konflikt - oven i købet samtidig med, at han ledte en sikkerhedstjeneste«.

Trafikministeriet vil ikke stoppe SAS
*Trafikministeriet stiller sig uforstående over for flere folketingspolitikeres krav om politisk indgriben for at dæmme op for SAS’ monopol på det nordiske flymarked, som tilsyneladende fortsætter, selv om selskabet onsdag fik en høj bøde af EU-Kommissionen for at have delt markedet med konkurrenten Maersk Air.
Afdelingschef i Trafikministeriet Kurt Lykstoft Larsen siger til Ritzau, at kompetencen til indgriben ligger hos konkurrencemyndighederne, og han henviser til, at den danske stat med 14,3 procent af aktierne er en mindretalsaktionær i SAS.

Palæstinensisk vrede over tre drab
*En rasende menneskemængde på henved 10.000 palæstinensere krævede hævn, da de i går mødte op til begravelsen af tre medlemmer af en familie, heriblandt et spædbarn, der torsdag blev dræbt af formodede jødiske ekstremister. De sørgende stod tæt på hele ruten hen til begravelsespladsen. Også tagene i området var fyldt med mennesker, der råbte »vi vil dø og Palæstina leve«, mens ligene af de tre, der var svøbt ind i det palæstinensiske flag, blev bragt fra Hebron til landsbyen Ezna på Vestbredden. Mange i menneskemængden viftede med fotografier af det døde spædbarn, liggende i en blodpøl efter angrebet, som en ekstremistisk jødisk gruppe har taget ansvaret for.

Færøske politikeres pension skaber røre
*Færøernes lagtingspolitikere har med vedtagelsen af en favorabel pensionsordning skabt et voldsomt røre blandt den menige færøske befolkning. Protesterne er så store, at en underskriftsindsamling er blevet iværksat. Samtidig gør lederne for nogle af Færøernes største fagforeninger opmærksom på, at politikerne har udvist en fremfærd, der »udgør bunden af al moral«. Den voldsomme kritik har nu fået flere politikere til at rejse pensionssagen og ønske en ny ordning.

Nyt islamisk parti i Tyrkiet
*Et nyt islamisk parti, ’Saadet’, så fredag dagens lys. Det er dannet på ruinerne af Dydens Parti, der i sidste måned blev forbudt, anklaget for statsfjendtlig virksomhed. Navnet har arabiske rødder og betyder lykke. Saadet repræsenterer den mere konservative fløj af Dydens Parti og kommer til at kæmpe med et mere reformvenligt parti, der snart vil blive dannet. kring 100 parlamentsmedlemmer, der blev løsgængere, efter at Dydens Parti blev erklæret ulovligt. Det forbudte parti var det største oppositionsparti i det 550 pladser store tyrkiske parlament.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her