Læsetid: 2 min.

Pinefuldt

’Evolution’, Ivan Reitmans seneste film, er scifi-gyseren forklædt som fjollet teenagekomedie
5. juli 2001

Ny film
Jeg skal ikke nægte, at Ivan Reitmans scifi-komedie Evolution rummer inspirerede øjeblikke, som kalder på det brede grin – som f.eks. da Orlando Jones får foretaget en rektaloperation med en lang metaltang. Men omvendt må jeg erkende, at det også er en af de mest åndssvage film, jeg længe har set.
Man kunne kalde den Independence Day udsat for Road Trip, for så vidt at Reitmans (Ghostbusters, Dave) udgangspunkt har været en scifi-gyser med X-Files-elementer, som han så har garneret med en masse pruttevittigheder og tåbelige teenagere.
Af samme grund virker filmen temmelig uensartet og kalder oftere på fniset og det overbærende hvor-er-det-lamt-smil end på den hjertelige latter affødt af en god, velpointeret vittighed.
David Duchovny spiller hovedrollen som collegeprofessoren Ira, der sammen med sin pigeglade kollega Harry (Orlando Jones) får til opgave at undersøge en nedfalden meteorit.
Det viser sig, at meteoritten indeholder en fremmed livsform, som kan udvikle sig fra éncellet organisme til aggressiv hulemand på en eftermiddag. Ira og Wayne tror deres lykke gjort, og med nobelprislys i øjnene beslutter de at holde opdagelsen for sig selv.
Men hurtigere end den dynamiske duo kan sige ’men in black’, dukker hæren og den attraktive, men klodsede professor Allison (Julianne Moore) op, overtager sagen og kører Harry og Ira ud på et sidespor.
Imens udvikler meteorittens beboere sig med lysets hast, og snart er den lille by oversvømmet af flyveøgler, kæmpeorme med hugtænder og drabelige fisk med appetit på menneskekød, og det ender selvfølgelig med, at Ira, Harry og Allison må slå sig sammen med en hoben teenagere for at redde dagen og verden.

Skuespillet
Det er primært de rutinerede skuespillere – som alle er i besiddelse af komiske gener og god sans for timing – der redder Evolution fra at lide en pinefuld død, side om side med alle de andre dumme teenagekomedier, der oversvømmer biograferne.
Duchovny, der i X-Files har demonstreret sin evne til med et straight face at aflevere en fin joke, hvor sofistikeret eller plat den så end måtte være, morer sig åbenlyst i rollen som Ira, der både er seriøs forsker og barnlig spasmager.
Julianne Moore gør også, hvad hun kan i den lidt anonyme rolle som Allison, men jeg forstår ikke, hvorfor hun skal rende rundt og falde hele tiden – det er sgu ikke morsomt. Orlando Jones er Duchovnys gennemfjollede sidekick, og det er han glimrende, selvom han indimellem – hvilket sikkert er både Reitmans og manuskriptets skyld – overspiller sin rolle til det irriterende.
Derudover har Reitman fyldt på med flotte effekter – skabt af veteranen Phil Tippett – og han holder filmen igennem et højt tempo i både replikker og action. Men han gør sig skyld i det utilgivelige at tale ned til publikum – ikke mindst når den forfærdelige arketeenager i Seann William Scotts skikkelse er på – og det trækker altså ned hos et (såkaldt) voksent publikum.

*Evolution. Instruktion: Ivan Reitman. Manuskript: Don Jakoby, David Diamond og David Weissman. Amerikansk (Palads og CinemaxX, København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her