Læsetid: 3 min.

Politikere rådvilde i ligestillingsdebat

Ligestillingsordførere erkender, at de har svært ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere debatten om muslimske kvinders rettigheder
13. juli 2001

De er usikre. Og de ved det godt selv. Udlændinge- og ligestillingsordførerne fra nogle af de danske partier er selv de første til at erkende, at det endnu ikke er lykkedes for det etablerede politiske system at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til den debat, der foregår for tiden om muslimske kvinders kamp for at opnå øgede rettigheder.
»Vi kan lige så godt være ærlige og erkende, at vi endnu ikke har fundet ud af, hvordan vi egentlig skal håndtere denne her debat,« siger Margot Torp, der er ligestillingsordfører for Socialdemokratiet.
»Vi vil jo ikke nedgøre de forskellige kulturer ligesom Dansk Folkeparti. Men vi vil heller ikke opgive kampen for kvindernes ligeberettigelse. Så vi står i en svær situation.«

Ramt af betændt debat
Samme holdning har udlændingeordfører i SF, Knud Erik Hansen.
»Men vi bliver alle ramt af den betændte udlændingedebat, som gør det sværere at tage fat i konkrete problemer,« siger han.
»Der er i høj grad etableret et ’vi’ og et ’de’ i debatten, hvor man skelner skarpt mellem mennesker på baggrund af etnicitet. Men en ordentlig debat kræver, at der er to ligestillede parter med respekt for hinanden,« siger han og indrømmer, at han som venstrefløjspolitiker føler sig overdøvet af højrefløjen.
Men også Rikke Hvilshøj, ligestillingsordfører for Venstre, mener, at det er et dilemma, hvornår staten skal blande sig.
»Den rummer jo blandt andet spørgsmålet: Hvor går grænsen for, hvad forældrene må tillade sig over for deres døtre,« spørger hun.
»Det spørgsmål kan man jo blandt andet rejse i diskussionen om, hvorvidt de unge piger bør gå med slør, hvis de ikke selv har lyst. Og jeg mener, at hvis der opstår uenighed mellem pigerne og deres forældre på dette punkt, så er det noget, de må afklare internt i familien.«
»Uden at sammenligne direkte, finder der jo også opgør sted i danske familier om, hvordan børnene skal gå klædt. Og det er ikke diskussioner, som staten griber ind i. Og det bør den heller ikke.«

Stat ikke politibetjent
Både Rikke Hvilshøj og Knud Erik Hansen skelner mellem de forhold, som det danske samfund principielt tager afstand fra, som for eksempel en meget patriarkalsk familiestruktur og de ting, som samfundet slet ikke kan acceptere.
»Det kan bl.a. være tvangsægteskaber. Men jeg må indrømme, at jeg har svært ved at give et klart svar på, hvordan man går ind og sørger for, at tvangsægteskaber ikke finder sted. Vi kan jo ikke gå ind og undersøge baggrunden for hvert eneste muslimske ægteskab. Det er vigtigt, at staten ikke begynder at spille politibetjent,« siger Rikke Hvilshøj.
Hun tilføjer, at det danske samfund ikke kun kan lovgive, men også skal sørge for at støtte de unge muslimske piger, der af og til stikker af fra deres familier for at undgå at leve op til de krav, der bliver stillet til dem.
»Vi kan ikke forhindre, at det sker, men i de situationer er det meget vigtigt, at det danske samfund står parat til at hjælpe pigerne videre med deres liv og sørger for, at de modtager den bedst mulige hjælp,« siger hun.

Integration er midlet
Margot Torp mener, at de muslimske kvinder først kan frigøre sig fra en eventuel undertrykkelse, når de opnår en position i samfundet, der gør dem i stand til at klare sig på egen hånd. Dermed er hun enig med Katrina Schelin fra Kvindeligt Selskab, som i går i Information talte for, at ligestilling først og fremmest handler om at opnå en vellykket integration.
»Vi skal sørge for, at de unge muslimske piger får uddannelse og arbejde. Det er en helt afgørende faktor i denne sag,« siger Margot Torp.
Hun mener i øvrigt, at udviklingen i de kommende år, hvor der vil komme mangel på arbejdskraft, øger muligheden for kvindernes integration på arbejdsmarkedet.
»Så nu har vi en historisk mulighed for at udnytte det potentiale, som ligger hos kvinderne fra de etniske minoriteter. Og vi vil begå en historisk fejltagelse, hvis vi ikke griber den chance,« siger Margot Torp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her