Læsetid: 2 min.

Poule Haute i Montpellier

Stjernedrys af stormestre i Sydfrankrig
2. juli 2001

Skak
Montpellier er på mange måder et kraftcentrum i Sydfrankrig, og byen har i en årrække næret ambitioner om at markere sig på mange planer – kulturelt, økonomisk, turistmæssigt og sportsligt, blandt andet. De øvrige storbyer i regionen opfattes vist nok som søvnige, stillestående flækker i forhold til Montpellier, verdens eller i hvert fald Sydfrankrigs absolutte centrum.
Også på det skaklige plan fører den dynamiske by sig frem. I begyndelsen af året havde Montpellier kvalificeret sig til finalen i det franske holdmesterskab, der går under betegnelsen »Poule haute« – hvad der ikke har noget som helst med en høj kylling at gøre, men snarere skal forstås som den store pulje.
Montpellier havde hjemmebane i dysten mod de syv andre stærkt besatte mandskaber – men som bekendt er det i skak en noget tvivlsom fordel. Forventningspresset er jo tavst i modsætning til de glade brøl fra andre sportsarenaer.
Men skuffelsen var til at tage og føle på, da byens stolte skakstjerner måtte nøjes med fjerdepladsen
På førstepladsen var der ligestilling mellem to andre sydfranske hold, Monaco og Cannes, der begge blev noteret for 31 point – men med den bedste korrektion til Monaco, der altså snuppede »la poule haute«, mens storholdet fra Paris-forstaden Clichy indtog tredjepladsen med 29 point. Montpelliers 25 point rakte altså kun til en placering lige uden for medaljerækken, men dog foran holdene fra Mulhouse, Strasbourg, Auxerre og Gonfreville.

Instruktiv miniature
Der blev begribeligvis vist masser af spektakulær skak, al den stund det i skak forholder sig ligesom i fodbold: De rigeste klubber satser hårdt med dyre indkøb af udenlandske skaklegionærer.
Blandt perlerne har vi valgt en instruktiv miniature – Apicella har i 8. runde hvid mod Boudre:
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 Sf6 ...
Berlinerforsvaret er jo den store dille, efter at Kramnik med succes relancerede varianten sidste efterår i VM-dysten mod Kasparov.
4.0-0 Sxe4 5.d4 Le7 6.De2 Sd6 7.Lxc6 bxc6 8.dxe5 Sb7 9.b3 0-0 10.Lb2 Te8 11.Sbd2 Lf8 12.Dc4!?
Dette er vist nok en teoretisk nyhed. Boudre gik i tænkeboksen og kom ud med:
12. - Sc5 13.Tfe1 Se6 - (straks a5 havde været at foretrække) - 14.Se4 a5 ...
Se diagrammet.
Vi er allerede fremme ved afgørelsen:
15.Sf6+!
Slå eller opgiv.
15. - gxf6 16.Dg4+ Kh8 17.exf6 d6 18.Dh5 Dd7 19.Te4 Tb8 20.c4! - (forhindrer muligheden 21. - Tb5) - h6 21.Lc1 Kg8 ...
Her gør 21. - Kh7 22.Lxh6! ingen forskel.
22.Lxh6 - og Boudre kastede håndklædet i ringen.
I næste uges skakspalte (der af tekniske grunde bringes tirsdag i stedet for mandag) vil vi beskæftige os med den store skakturnering på Bornholm i anledning af Rønne Skakforenings 100 års jubilæum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her