»Er du ikke bare sød at smutte ud af mit liv,« sagde Rikkes kæreste til hende i telefonen sidst i april i år.
Rikke lagde røret på, tog et koldt bad, klædte sig på og lagde makeup, som om hendes dag skulle fortsætte på normal vis.
I stedet tog hun 20 Pinex, 35 Kodimagnyl og 40 Panodil i badeværelsesskabet, hentede en kande vand og gik ind i soveværelset, hvor hun slugte pillerne og lagde sig til at sove.
»Jeg havde ikke noget liv at holde fast i, for jeg var træt af det i forvejen. Så jeg tænkte: Fint nok, han ønsker, at jeg skal forsvinde, så forsvinder jeg,« fortæller Rikke, der er 21 år.
Hun overlevede sit selvmordsforsøg, fordi kærestens søster lige ringede for at høre, hvordan det gik, anede uråd og fik tilkaldt en ambulance.
Rikkes historie er langt fra enkeltstående, når det gælder unge kvinder og selvmordsforsøg. Blandt 15-19-årige piger er der fra 1989 til 1999 sket en stigning i antallet af selvmordsforsøg på over 60 procent. Når de 15-19-årige piger forsøger at tage livet af sig selv, sker det i 80 procent af tilfældene ved forgiftning med især paracetamol, der er det aktive stof i hovedpinepillerne Pamol, Panodil og Pinex.
I den forkerte retning
På den baggrund er en række eksperter og læger bekymret over den nye apotekerlov, som et stort set enigt folketing vedtog den 30. maj. Med loven bliver det muligt at købe blandt andet hovedpinepiller i en lang række dagligvarebutikker.
Fredag i sidste uge meldte de to største benzinkæder pas de vil alligevel ikke sælge håndkøbsmedicin, fordi de finder ordningen for bureaukratisk men hos FDB og Dansk Supermarked er man klar til at sælge pillerne fra den 1. oktober, hvor loven træder i kraft.
»Jeg synes, loven er et skridt i den forkerte retning, når man taler forebyggelse af selvmord,« siger Unni Bille-Brahe, der har forsket i selvmord i 20 år og er tidligere leder af Center for Selvmordsforskning i Odense.
Ikke velovervejede
Hun henviser til, at selvmordsforsøg blandt 15-19-årige piger sjældent er velovervejede handlinger.
»Du er til en fest i weekenden, ham den flotte fyr forsvinder med en anden pige, og så braser verden sammen. Den bremseklods, der ligger i, at pillerne ikke er lette at få fat på, forsvinder nu,« forklarer Unni Bille-Brahe.
Både hos foreningen SIND, der arbejder med folk med psykiske problemer, og Børns Vilkår er man enige.
»Vi har en risikogruppe af især unge piger, der har det skidt med sig selv. Det er problematisk, at det bliver lettere for dem at få fat på hovedpinepillerne,« mener John Halse, formand for Børns Vilkår.
Hos Livslinien, der tilbyder støtte til folk med selvmordstanker, er man til gengæld ikke umiddelbart bekymret over den nye lov.
Stifter Morten Thomsen mener ikke, problemet er, hvor man køber pillerne, men hvordan man bruger og opbevarer dem.
Anbefalinger ikke fulgt
Men netop det lette eller svære i at få fat på pillerne synes at være afgørende for forebyggelsen af de impulsive selvmordsforsøg:
I 1998 lavede Sundhedsstyrelsen i samarbejde med et tværfagligt udvalg en handlingsplan til forebyggelse af selvmordsforsøg og selvmord. Her fandt man frem til, at antallet af selvmordsforsøg kan mindskes, hvis selvmordsmetoderne gøres mindre tilgængelige. Derfor anbefalede udvalget, at man på apotekerne gjorde pakker med mere end 25 hovedpinepiller receptpligtige.
Formand for udvalget, Merete Nordentoft, der er overlæge på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital, forstår ikke, at loven endte med at indføre præcis det modsatte af, hvad udvalget anbefalede:
»Netop fordi selvmordsforsøgene er impulsive, er der virkelig noget at vinde ved at gøre det sværere at begå selvmord,« udtaler hun.
Sundhedsminister Arne Rolighed (S) siger, at hele pointen er at gøre pillerne lettere tilgængelige og dermed også billigere.
Unni Bille-Brahe er ikke tilfreds med det signal, politikerne sender:
»Jeg synes ikke, det er smart, at man kan købe pillerne hvor som helst, for på den måde signalerer man til de unge, at det er i orden, at de køber dem.«
Arne Rolighed er ikke enig.
»Vi tager tre hensyn, der markerer, at man skal tage det alvorligt. Pillerne skal sælges fra ekspedientens side af disken, der er tale om pakker med kun ti piller, og man kan kun købe én pakke ad gangen,« siger sundhedsministeren.
Han erkender dog, at eftersom butikkerne ikke registrerer, hvad kunderne køber, kan de bare gå ud og ind af samme butik eller videre til den næste og købe flere piller.
Varige skader
Der skal heller ikke mange piller med paracetamol til, før pigerne får alvorlige fysiske skader på kroppen.
»Hvis pigen vejer 50 kg, vil 15 piller give risiko for lever- og nyreskader,« forklarer Inger Olesen, dr.med og lektor ved Danmarks Farmaceutiske Højskole.
Hun betegner et selvmordsforsøg med paracetamol som pinefuldt, fordi der kan gå flere dage, fra man har taget en overdosis, til man eventuelt dør.
Overlæge Gorm Jensen er formand for Lægemiddelstyrelsens Registreringsnævn, der har lavet listen over de lægemidler, der nu må sælges uden for apotekerne.
»Hvis man sidder som selvmordslæge eller selvmordsekspert er det helt rigtigt, at man fremfører de betænkeligheder, man har. Men man bliver også nødt til at se på helheden i det. Der er mange folk, der har brug for hovedpinepillerne,« siger Gorm Jensen.
Han understreger, at Registreringsnævnet vil være særlig opmærksom på konsekvenserne af den nye ordning.
Tre dage efter selvmordsforsøget blev Rikke udskrevet, men her tre måneder senere følger lægerne fortsat udviklingen i hendes lever og nyre. Endnu ved de ikke, hvor stor skade disse organer har taget. Da Rikke havde besluttet sig for at begå selvmord, vidste hun, at det skulle ske med en overdosis piller.
»Men hvis jeg ikke havde kunnet få fat på pillerne, så var min kæreste kommet hjem, og så havde det hele nok set anderledes ud i dag.«
*Rikkes navn er et pseudonym.
*Lars Møller Hansen er studerende på Danmarks Journalisthøjskole.