Læsetid: 2 min.

En snegl på vejen

En ny bog viser vej til også de mere ukendte dele af vinlandet Spanien
20. juli 2001

(2. sektion)

Til næsen
Ifølge My Fair Lady skulle en snegl på vejen være et tegn på regn i Spanien (omend den engelske tekst siger, at »The Rain in Spain Falls mainly on the Plains«).
Man får så håbe, at det er et god snegleår. Da jeg var i Katalonien sidst i maj, gik bekymringerne på, at sommeren og tørken var kommet for tidligt for vinfolket.
Spanien er det land i verden, der har det største areal med vinstokke. Men de står åbenbart tættere eller giver mere i både Frankrig og Italien, for begge disse lande har en større vinproduktion end Spanien. Dertil kommer, at megen spansk vin er af inferiør kvalitet og havner enten i EU’s vinsøer eller som basis for brandy-destillation.
Faste læsere af denne spalte vil vide, at min kærlighed til spansk kvalitetsvin er stor og ikke af nyere dato. Derfor kan det godt ærgre en vinredaktør, ar Spaniens flotte andenplads på det danske marked ikke skyldes disse, men mere den bløde mellemvare af vin, der kan sælges for tre-fire flasker for 100 kroner på tilbud i supermarkederne.
Det er, som om der er sket et skred nedad - det hele startede med Rioja, som vi engang var måske største kunde hos. Så blev de for dyre, og vi flyttede fokus til steder som Navarra og Penedès. De klarer sig stadig fint, men også de er ved at ramme de psykologiske prisloft, når vi taler om vin til danske hverdagsborde.
Så er det, at områder som Jumilla, Yecla, Utiel Requena og det store sletteland La Mancha står klar med flasker med dyr udseende guldtråd og lovende lydende Reserva-betegnelser på etiketten.

Nyt tilbud
Men guldtråd betyder ikke god vin, Reserva-betegnelsen kommer nogle af disse vine billigere til end i de mere prestigiøse distrikter – og endelig: nogle år på egefade gør ikke en vin god i sig selv, hvis den ikke er spændende fra starten af. Men prisen er en vigtig parameter på det danske marked. Det betyder så også, at dyre topvine fra Ribera del Duero, Priorato og deslige sjælden kommer på bordet, så de færreste ved, hvad Spanien virkelig formår, når det går højt. Og den velkendte aversion mod at betale en anstændig pris for en god flaske hvidvin leder desværre til, at de glimrende hvide vine fra eksempelvis Rueda og Galicien ikke har nogen stor fanskare i Danmark. De passer ellers fint til årstiden.
For den, der ønsker at fordybe sig i både det vinmæssigt kendte og det mere ukendte Spanien, er der et nyt tilbud på det righoldige marked af vinbøger på dansk. Gyldendal har udgivet englænderen John Radfords De spanske vine (224 sider ill., 329 kr.). Den rummer flotte billeder, en grundig tekst, der kommer hele vejen rundt, og for hvert distrikt et tilsyneladende fornuftigt udvalg af distriktets bedste og mest pålidelige bodegas med eksempler på deres bedste vine. Gode kort og en pæn portion spansk historie får man med for pengene.
Den all round-vininteresserede har sikkert i forvejen litteratur, der dækker de store og kendte spanske distrikter, men selv han eller hun er måske ikke helt opdateret på områder som Bullas, Mondéjar, El Hierro eller Ycoden-Daute-Isora.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu