Læsetid: 4 min.

Sri Lanka hvirvler rundt i nedadgående spiral

En slags kup efterfulgt af blodige demonstrationer gør situationen på den borgerkrigshærgede ø endnu mere spændt. Den hidtil populære præsident møder voksende folkelig modstand
21. juli 2001

Analyse
To blev dræbt og omkring 80 mennesker blev såret torsdag, da oppositionen i Sri Lanka protesterede mod, at østatens præsident, Chandrika Kumaratunga, har suspenderet Parlamentet.
Kumaratunga har gennemført et forfatningsmæssigt ’kup’ for at forhindre en mistillidserklæring mod sit parti People’s Alliance, som er kommet i mindretal sammen med det mindre samarbejdsparti, The Sri Lanka Muslim Congress. Kumaratunga har i samme ombæring også beordret en folkeafstemning om, hvorvidt folket ønsker en ny forfatning.
Hendes skridt er ikke forfatningsstridige, for forfatningen siger god for både folkeafstemningen og suspenderingen af Parlamentet.
Alligevel kan det kaldes et kup, for parlamentet er blevet lukket i to måneder, hvilket er en reel krigserklæring mod oppositionen fra regeringens side, en regering som allerede er i væbnet krig mod de tamilske oprørere på øen.

Misbrug af paragraffer
Disse to afsnit i forfatningen fra 1978 er blevet brugt to gange før men aldrig på en og samme tid eller af den samme præsident. I 1991 suspenderede den daværende præsident R. Premadasa fra United National Party (UNP), som i dag er det største oppositionsparti, parlamentssamlingen for at undgå en anklage om embedsmisbrug.
Den efterfølgende krise blev udnyttet til at splitte oppositionen og lægge låg på anklagen om embedsmisbrug. Han overlevede politisk set, men blev senere myrdet.
Premadasas durk-drevne UNP-efterfølger, J. R. Jaye-wardene, under hvem de blodigste sammenstød i den sinhala-tamilske konflikt udspillede sig, benyttede sig i 1982 af paragraffen om folkeafstemning for at forlænge parlamentsperioden fra fem til seks år.
Eneste formål var at undgå et valg, som UNP utvivlsomt ville have tabt. Til forskel fra Jayewardene og Premadasa har Kumara-tunga med sit autoritære spring gjort brug af begge vedtægter.

En politisk trussel
Det er ikke kun Kumara-tungas og andre politiske aktørers fremtid, som er på spil, men fred og ro i Sri Lanka. Hendes tiltag er en politisk trussel, som nemt kan bringe situationen på Sri Lanka ude af kontrol.
Når parlamentet er lukket, risikerer de politiske slagsmål at udvikle sig i gaderne, som det skete torsdag.
Sådanne optøjer er et hårdt slag mod den i forvejen trængte økonomi. Økonomien lider under de voksende forsvarsudgifter til at opretholde den militære offensiv mod de tamilske oprørere, The Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). Sri Lankas udlandsgæld og reserver faldt i december sidste år til det laveste nogensinde, hvilket tvang regeringen til at lade valutaen flyde.
Sri Lankas valuta oplevede et svimlende fald over for dollaren og er stadig ustabil i et land med store uligheder, som er grobund for politisk utilfredshed.
Med denne nye drejning, som forværrer situationen i den krise- og konfliktramte republik, har det norske forsøg på at mægle i striden mellem Sri Lankas regering og de tamilske oprørere tilsyneladende ikke høj prioritet hos Kumaratunga.

Et dristigt forehavende
Næsten 65.000 mennesker har mistet livet i den sinhala-tamilske konflikt, som har hærget i 18 år. LTTE, som fører guerillakrig mod regeringens væbnede styrker, vil helt sikkert udnytte den politiske konfrontation, som kan blive forværret af etniske fjendtligheder.
Alt dette kan gøre Kumaratungas stræben efter ubegrænset magt til et yderst dristigt forehavende.
I et land hvor næsten hele spektret af moderate parlamentariske tamilske og sinhala-ledere er faldet for snigmorderes kugler i de sidste to årtier, er Kumara-tunga en usædvanlig heldig overlever.
Ikke nok med at hun overlevede et attentatforsøg, hvor hun mistede det ene øje, men med sin uovertrufne masseappeal er hun yderst populær blandt både flertallet af sinhalaerne samt mange tamilere.
Til trods for at hun som præsident nyder større anseelse end sine politiske opponenter, har de seneste tiltag sået tvivl om hendes demokratiske troværdighed.
Hun risikerer at miste støtte fra store dele af tamilerne og er dermed tvunget til at mobilisere et flertal, som vil være anti-tamilsk, og vil dermed miste den internationale støtte i krigen mod de tamilske oprørere. Det vil blive svært at klare ikke kun den økonomiske krise men også krigen mod LTTE.

Demokrati i fare
Eftersom folkeafstemningen er begrænset til spørgsmålet om en ny forfatning, vil Kumaratunga højst sandsynligt søge at indføje nye statutter for at konsolidere sin magt; og selv om dette måske ikke i sig selv er i strid med forfatningens ordlyd, så er det imod den demokratiske ånd.
Alt andet lige vil det skabe yderligere frygt i det uoplyste land under ledelse af en betrængt præsident. Alligevel kan oppositionen ikke gå på tværs af en ny forfatning, for det ville blive betragtet som en afvisning af alle lov-forslag, hvilket ville bringe dem i miskredit hos deres tilhængere.
Oppositionen er blevet tvunget op i et hjørne og skal sige enten ja eller nej til en ny forfatning. Hvad de end vælger, så vil det implicere politiske risici. Situationen kan udvikle sig med flere ikke-parlamentariske konfrontationer som i torsdags. De udgør en trussel for et demokrati, som i forvejen er i fare.

*Shastri Ramachandaran er redaktør ved The Times
of India i New Delhi

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her