Læsetid: 5 min.

Titelkamp med hårdt pres på klubberne

Fodboldstart uden liga-sponsor, men med flere danske spillerhandler og tungt pres på superklubberne
20. juli 2001

Fodbold
Netop hjemkommet fra et par uger i Spanien kan en ferierende badegæst konstatere, at det nationale spil fodbold stadig bevæger sig på 5-øres professionalismens tinder.
Ikke fordi den nationale mesterskabsrække er uden hovedsponsor og efter fem år med den gebrækkelige titel Faxe Kondi Ligaen (FKL) har det mundrette navn Superligaen tilbage. For skønt fem millioner sponsorkroner årligt er noget at mangle – ikke mindst i lyset af, at udspillet til nye sponsorer var tre gange så højt – så er det blot 100.000 kroner i fast tilskud, hver FKL-klub har mistet. Den virkelige fidus i den gamle Faxe-aftale lå i den eksklusive levering af øl og vand til stadion og klubhus, som hver klub individuelt kunne lave med Bryggerigruppen. Dér lå pengene, og det gør de stadig.
Det er helt uafhængigt af en ny liga-sponsor, som synes at være på trapperne. Mobiltelefonselskabet Mobilix der nu hedder Orange har forladt banen. Den nordiske banfusion Nordea, med Unibank som dansk medspiller, forekommer bag tavsheden stadig at være med i spillet.
Indtrykket af 5-øres professionalisme – begrebet lanceret for 24 år siden af dette dagblads Ole Lange, der ikke troede på lønsom fodboldprofessionalisme i Danmark – skal ses i forhold til de milliarder af pesetas, millioner af pund og billioner af lire, fodboldspillere handles til i Spanien, Italien og England.
Danmark udviklede mod Langes forudsigelse helprofessionalisme med Superliga-lønninger omkring en million om året. Ja, en forårssøndag hørte man i de dybe VIP-stole i Herfølge en jysk klubleder og sponsor fnyse over en af sine klamphuggeres forbiere med ordene »Og det får han 1,2 millioner for, om året!«
Men...Dét er nogenlunde, hvad Zinedine Zidane skal have om ugen i Real Madrid. Og hvad David Beckham ventes at kontraktforlænge på i Man. United inden den engelske Premier League-start om tre uger.
Det er mindre end tophandlerne på den iberiske halvø, hvor man nu er oppe i »millioner af kilo« pesetas. Det vil sige 14 milliarder (kurs 4,45 kr for 100 ptas) for at få Zidane fra Juventus til Real Madrid, mens ti milliarder ikke er nok til at få Valencia til at slippe Mendieta til Real Madrid.
I det perspektiv får ungtalentet Thomas Rølls transfer fra Silkeborg til FCK for otte-ni millioner danske kroner skær af anstændig 5-øres-professionalisme.

En byttehandel
Det nye er, at danske superliga-klubber har lagt animositeten mod at sælge spillere til hinanden til side.
Carsten Fredgaard måtte rundt om Sunderland på vejen fra Lyngby til FCK, og Stefan Bidstrup over Wigan på vejen fra Lyngby til AaB, mens der skulle et Roy Hodgson-farvel i utide til at få Morten Bisgaard hjem fra Udinese til FCK. Det kaldes også en byttehandel.
I FCK og Brøndby har Superligaen nu to rigtige storspillere, hvis skærpede konkurrence sætter gang i spillermarkedet. FCK er fremdeles mere villig – og hurtigere – end Brøndby til at købe konkurrerende og udenlandske klubbers spillere. Ellers havde Carsten Fredgaard ifølge gode kilder været i Brøndby – og ikke i FCK til sæsonstarten i denne week end.
Forskellen afspejles også i, at FCK i forsommeren og den korte pause har investeret 17 millioner i fire nye folk, mens Brøndby har givet AGF en million for Mads Jørgensen, selvom angriberen var transferfri. Et andet angrebstalent, Søren Larsen, er købt for 3 mill. i Køge, mens Peter Graulund er solgt for godt ti millioner til Bochum.
Men stadig, indsprøjtninger fra toppen skal til, for at Silkeborg kan betale Esbjergs oprykkere omkring to millioner for Iddi Alkhag som afløser for Røll.

Hurtigere handler
Hvis Brøndby vil følge med ærkerivalen – og hvis træner Aage Hareide skal bringe Brøndby ud af det dødvande, han stilmæssigt har været ved at drukne i – så skal der handles mere og hurtigere. Hidtil har den flinke og sikkert kompetente norske træner jo i praksis ikke bragt Brøndby fra det gamle, sikre 4-4-2 system og over til det moderne, mere dynamiske og seværdige 4-3-3, som han blev ansat til.
De tre svenskere Krister Nordin, Magnus Svensson og Mattias Jonsson har ikke evnet at bære hamskiftet igennem i Brøndby. Det er trænerens problem, for trioen er hans ønskespillere.
Men samtidig er »den svenske fiasko« en illustration af, at der er enorm forskel på svensk-norsk spillestil og spillermentalitet og på dansk. Sig til en norsk spiller, at han skal løbe og han siger: ’Hvor langt?’ Sig det til en dansk, og han spørger: ’Hvorfor?’
Med den forskel som eksempel har Hareide indgået for mange kompromis’er i forhold til Brøndbys »egne spillere«. Han burde have sat sig igennem over for Brøndby-ledelsen, alias direktør Per Bjerregaard, og gjort det klart, at den ny spillestil krævede radikale ændringer af spillerstaben.
Derimod er Hareide uforskyldt ramlet ind i samme problem som Morten Olsen for ni år siden: Brøndbys stadionombygning.
Den har trukket økonomiske ressourcer ud af Brøndby, så der ikke bare kunne købes spillerforstærkninger, men først og fremmest har byggeriet kostet flere ledelseskræfter end Per Bjerregaard trods al erfaring havde regnet med. Og så kommer en træner udefra til at stå meget alene i Brøndby, hvilket i 1992 medvirkede til Morten Olsens fyring.
Nu er stadion færdig, til gengæld har Hareide reelt kun et halvt år til at få rykket nogle hegnspæle i Brøndby, hvor samtlige trænere udefra siden oprykningen til 1. division i 1982 er blevet fyret!
Det er en ringe trøst, at spillere som Thomas Lindrup, Søren Krogh, Dan Anton Johansen, Mikkel Jensen og for den sags skyld Peter Madsen har lige så kort tid til at vise, at de er Brøndbys fremtid!
Det giver mesterskabskampen, der allerede er linet op som ren duel mellem FCK og Brøndby, interessante dimensioner. Tilføj FCK’s trænerafløsning i utide, fordi Roy Hodgson løb af plads og måtte afløses af den gamle kending Kent Karlsson. Svenskeren har en et-årig kontrakt, der kan opsiges allerede til nytår. Dermed er der på alle planer pres på de to superklubber. Og det i en grad, som de 5-øres-professionelle aldrig kom i nærheden af.

*Superligaen begynder i morgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her