Læsetid: 1 min.

Tobin-skat op i EU

EU’s finansministre skal for første gang diskutere skat på internationale valutaspekulationer
10. juli 2001

BRUXELLES – Tobin-skatten kommer nu op på EU’s dagsorden. Det sker på et uformelt økonomi- og finansministermøde i Liége i september. Her vil Marianne Jelved og hendes EU-kolleger for første gang nogensinde diskutere muligheden for at indføre en skat på internationale valutaspekulationer.
Idéen, der blev lanceret af økonomen og Nobel-pristager James Tobin i 70’erne, er siden blevet taget op af ATTAC, der ser den som en måde at dæmme op for globaliseringen og at give økonomisk støtte til u-landene.
Det er en stor sejr for den belgiske afdeling af ATTAC, at sagen overhovedet er på dagsordenen. Siden et valg for to år siden førte en rød-grøn-liberal koalitionsregering til magten, har ATTAC øjnet muligheden for at få Tobin-skatten taget op under det belgiske EU-formandskab, der netop er begyndt.
Vel vidende at den liberale ministerpræsident Verhofstadt og hans finansminister Ryendiers, der skal lede EU-mødet i Liége, ikke støtter ideen, har ATTAC lobbyet socialister og grønne i regeringen.
Det førte i fjor til nedsættelse af et udvalg i senatet om Tobin-skatten, der kom med en rapport i marts i år, der ser overvejende positivt på Tobin-skatten.
»Der er en risiko for, at finansminister Reyndiers vil forsøge at kvæle sagen. Derfor er vi nu i gang med at mobilisere opinionen i andre EU-lande for at lægge pres på de enkelte landes finansministre. Selvfølgelig venter vi ikke et stort gennembrud for Tobin-skatten i Liége, men det er vigtigt første skridt, at det nu kommer op til demokratisk debat i EU,« siger Arnaud Zacharie, talsmand for belgisk ATTAC til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her