Læsetid: 4 min.

’Det er ikke de unge, der bliver taget’

Dansk Cykle Unions formand mener, at det går i den rigtige retning for cykelsporten. De unge forstår et nej til doping
6. juli 2001

(2. sektion)

Tour-interview
Hvis de Danske Statsbaner (DSB) kunne overholde køreplanen, ville denne artikels indledning indeholde mere rendyrket Peder Pedersen og mindre ulden fynd: Pedersen, Dansk Cykle Unions (DCU) formand gennem 11 år og dansk cykelsports hårde hund har et tæt program. Da jeg endelig – ved et mirakel – får mobiltelefonisk kontakt til ham, er han til cykelløb i Middelfart og foreslår, at jeg kan interviewe ham den følgende dag på Hovedbanegården i København i tidsrummet 16.48 til 17.05. Han skal til hovedstaden for at holde tale ved et jubilæum i DBC (Dansk Bicykle Club).
Jeg vil gerne møde Pedersen mano a mano for at høre, om cykelsporten virkelig har en ren fremtid. I baghovedet ligger hele det syge, dopingrelaterede ordforråd fra Robin Engelhardts angstfremkaldende artikel (på de foregående sider); diuretika, HES, HCG, Nandrolon, RSR 13, Albumin, Heparin osv...

Ikke brug for Bo
Desværre er toget fra Fyn, hvor Peder Pedersen fungerer som vicepolitiinspektør og leder af færdselspolitiet, forsinket og ruller først nonchalant ind 16.52. Den Peder Pedersen, der kort efter med en bemærkelsesværdig sportselastisk gangart står ud og går bagageløs hen ad perron 1, må være Banegårdens bedst klædte mand; hvid skjorte, mørkt jakkesæt, mørkt slips – i 23 graders lummer varme. Vi stiger på eskalatoren og finder en banegårdskrog, som normalt er forbeholdt narkomaner, drankere og andre af banegårdens faste brugere. Uret tikker.
Dansk Cykle Union har med Peder Pedersen i spidsen lagt en fuldstændig kompromisløs linje over for snyd og doping i cykling. Da Danmarksmesteren i landevejscykling Bo Hamburgers B-prøve var positiv, udtalte Peder Pedersen, at Hamburger ikke mere var »værdig« til at være på det danske landshold. Han var færdig.
»Når det handler om EPO, er det exit for evigt,« sagde Pedersen for et par uger siden.
Men for pokker – hvis de alligevel snyder alle sammen? De hollandske fodboldspillere Edgar Davids og Frank de Boer har taget de samme stoffer, men er ikke blevet udelukket fra deres landshold.
På Hovedbanegården forklarer Pedersen:
»Jeg har den holdning, at dem, der er i eliten, er forbilleder for bredden. Og sådan én (som Bo Hamburger, red.) kan du ikke bruge. Som udgangspunkt vil vi ikke have, at man snyder, for så hører man ikke hjemme i vores idrætsgren. Og da jeg er ansvarlig for, at den samlede cykelsport trives, så er det forbi for dem, der har snydt. Ud! Ellers bliver der signalforvirring. Så tror de, vi giver efter. Vi giver ikke efter – overhovedet,« siger Pedersen.
Som elitecykelrytter fra 1960 til 1977 vandt den nu 55-årige Peder Pedersen 10 Danmarksmesterskaber i tre forskellige discipliner og blev verdensmester i professionel sprint i Montreal i 1974.
– Cykelsporten må have været en helt anden verden dengang. Hvordan er det at have med doping at gøre i det her omfang? Det ventede du vel ikke, da du blev formand?
»Det var da også rystende, at det var så voldsomt med doping, da det blev afsløret. Det fik os til at sige i cykelunionen, at den vigtigste opgave var at få ryddet ud og få skabt en holdningsændring. Det synes vi er lykkedes ganske godt indtil nu. Selvfølgelig er der tilbageskridt, og der vil stadigvæk findes tilfælde af doping.«
»Men vi tror, at det blot er et spørgsmål om tid, for så tager den nye generation af cykelryttere over. Vi er meget lettet over, at når det går galt og nogen bliver taget i doping, så er det ikke de unge. Vi tror, at de har forstået signalet.«

Lad Bjarne Riis være
Peder Pedersen glæder sig over, at Danmark har et glimrende cykelhold i CSC Tiscali, som Bjarne Riis er direktør for. Riis har været beskyldt for selv bruge doping, men Pedersen synes, at pressen skal se fremad og lade Riis være i fred.
»Nu har Bjarne Riis jo været så meget inde i debatten og været så meget omtalt på grund af sin egen karriere. Men jeg vil sige, at der er ingen tvivl om, at han kører sit hold med nøjagtig de samme holdninger, som vi har. Hvis rytterne snyder, så bliver de afskediget. Så kan pressen så stadigvæk gøre sig tanker om, hvordan hans egen karriere egentlig var. Jamen, lad os så sige, at det var dengang, og vi har erkendt, at der var store problemer. Hvad kan man næsten gøre mere end det?«

Ingen panik
– Hvad forventer du af årets Tour de France mht. doping-afsløringer?
»Det ville overraske mig meget, hvis der opstod så store problemer som tidligere. Men jeg vil da ikke gå i panik, hvis man finder et enkelt tilfælde. Det kan være nogle sidste efterdønninger, for vi er nået så langt med dopingbekæmpelsen, og det går i den rigtige retning.«
»Der vil altid blive afprøvet nye produkter og snydt. Men så er det, at man kan glæde sig over, at lægevidenskaben er kommet på banen via Anti Doping Danmark, og at der bliver skudt midler ind til forskning fra IOC (Den Internationale Olympiske Komite), EU og de nationale cykelforbund, fordi man har erkendt, at der er et problem,« siger Peder Pedersen.
Om lidt er klokken 17.10, og tiden er overskredet. En større forsamling DBC-medlemmer venter formanden ude ved Ordrup-banen. Han når dog at glæde sig over den brede cykelsports succes – i Danmark er der 15.000 registrerede cykelmotionister, siger han.
»Uanset de problemer cykelsporten har haft i disse år, så har der aldrig været så mange, der dyrker cykelsport, som der er i dag. Enhver med respekt for sig selv har jo det professionelle dress og den rigtige cykel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her