Læsetid: 2 min.

Zimbabwes oppositionsleder angrebet

Præsidenten og regeringen står bag optrappet vold i Zimbabwe, mener oppositionslederen
25. juli 2001

HARARE – Den politisk motiverede vold op til forårets præsidentvalg i Zimbabwe nåede søndag nye højder, da oppositionslederen, Morgan Tsvangirai, blev angrebet af sten- økse- og spydkastende unge på vej til et valgmøde. Morgan Tsvangirai står til en klar sejr, når landets præsident gennem 21 år, Robert Mugabe, senest i april næste år skal udskrive valg til præ-sidentposten.
Oppositionslederen og hans konvoj af biler blev angrebet kort tid efter de passerede en vejafspæring af omkring 100 unge, der bar t-shirts med regeringspartiet ZANU-PF’s logo på.
Fem medlemmer af Tsvangirais parti, Movement for Democratic Change (MDC), blev såret, heraf en alvorligt, under overfaldet. Ifølge den uafhængige avis The Daily News blev de unge, der stod bag angrebet kørt ud til stedet af en hvid truck, som havde en regeringsnummerplade.
»Jeg kan forstå, at det er regeringen, der har plantet de unge på det sted, og der var ingen tvivl om, at det var nøje planlagt, for der stod flere grupper af unge langs vejen længere fremme. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg var målet,« siger Morgan Tsvangirai i et interview med Information i sit hjem i Harare.

Desperate efter støtte
Selv slap Morgan Tsvangirai dog uden skrammer. Men han mener, at angrebet viser, hvor desperat Robert Mugabe er blevet, efter at alt tyder på, at han vil miste magten ved næste valg.
»ZANU-PF har ingen strategi. De er desperate efter at tilbageerobre støtte, men de kender kun den voldelige metode nu,« siger MDC-lederen, der mener, at Mugabe forsøger at fremprovokere uroligheder, så han kan er-klære landet i undtagelsestilstand og af den vej undgå at udskrive valg.

Politiet støtter Mugabe
Ved sidste års parlamentsvalg lykkedes det for ZANU-PF at fastholde et flertal i parlamentet gennem skræmme- og voldskampagner, hvor mindst 31 mennesker, hovedsageligt MDC-tilhængere, blev dræbt.
»Mugabe har forsøgt alt for at fremprovokere voldelige sammenstød, men folk bider ikke på. De er tålmodige og venter på at give ham svar på tiltale på valgdagen,« siger Tsvangirai.
Samme dag, som MDC-konvojen blev angrebet, sagde MDC’s skyggelandbrugsminister, Renson Gasela, i et interview med Information, at han ikke længere føler sig sikker, når han bevæger sig rundt i landet.
»Jeg bliver forfulgt hele tiden, og selv når jeg møder politiet, bliver jeg bange. For de beskytter ikke længere befolkningen, men kun ZANU-PF’s magtbase,« siger Gasela.
Han har hørt, at der er folk, der ønsker at »eliminere ham, så der kan blive afholdt et erstatningsvalg« om hans plads i parlamentet.
At politiet støtter ZANU-PF, er heller ikke Morgan Tsvangirai i tvivl om.
»Jeg måtte bede om beskyttelse, da vi blev angrebet i går, så vi kunne komme igennem den næste flok unge, der ventede længere fremme. Og i dag har politiet anholdt tre MDC-medlemmer fra konvojen. De anholder ofrene frem for forbryderne. Det viser, at loven i dette land bliver brugt selektivt,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her