Læsetid: 3 min.

Beklagelse i SF over Antorinis udmeldelse

Fornyer-fløjen i SF beklager Antorinis udmeldelse, men er uforstående over for hendes kritik. Holger K. Nielsen afviser, at SF er præget af en dårlig debatkultur
23. august 2001

Resterne af SF’s EU-venlige linje, den såkaldte ’fornyer-fløj’, Margrete Auken og Jørn Jespersen, beklager, at SF’s tidligere næstformand, Christine Antorini, har valgt at forlade partiet i protest mod partiets ’forældede samfundskritik’, men er uforstående over for hendes kritik.
Information kunne i går afsløre, at Christine Antorini har meldt sig ud af SF i protest mod partiets linje, som hun finder forældet. Især to områder falder hende for brystet: Først og fremmest i forhold til EU-debatten, hvor hun mener, at de nationale forbehold fastholder SF i et traditionelt nationsperspektiv og ikke tager højde for globaliseringen.
Derudover er hun kritisk over for det, hun ser som partiets kraftige fokusering på klasseperspektivet og den økonomiske udstødelse af de svage, fremfor at diskutere, at uligheden i dag ikke følger økonomiske skel.
Margrete Auken er uforstående over for Antorinis kritik.
»Jeg oplever, at der er meget opbrud i SF for tiden, så jeg forstår simpelthen ikke hendes kritik. Der er da bestemt meget, der stadig er forstenet, men slet ikke på så mange områder, som det har været. Jeg tror, at hvis hun havde fulgt med i, hvad der på det seneste er sket i SF, så ville hun også have formuleret sin kritik anderledes,« siger hun.

Debat-kultur ok
Hun afviser, at debat-kulturen i SF kan være årsagen.
»Debat-kulturen er ikke ringere hos os end i andre partier. Og EU-debatten er blevet meget bedre på det seneste. Det er rigtigt, at vi stadig har de der blokeringer på forbeholdene, men debatten er i opbrud i øjeblikket, ikke mindst på grund af globaliserings-debatten. Der er ikke længere nogen i SF, der kører den der primitive EU-nej-linje. Det overlader vi til Dansk Folkeparti og Enhedslisten,« siger Margrete Auken.
»Min fornemmelse er, at Christine ikke gider SF mere, og det er da ok. Men jeg synes ikke, at hendes beskrivelse af SF er dækkende,« siger hun.
SF’s miljøordfører, Jørn Jespersen, afviser, at Christine Antorinis udmeldelse af SF skulle svække partiets EU-venlige fløj.
»For de gamle der faldt, er der en ny overalt,« siger Jørn Jespersen i et interview til Ritzau. Her hævder han, at fløjdelingen i SF er passé og ikke længere dækker partiets reelle sammensætning.
Også SF’s formand, Holger K. Nielsen, afviser, at fornyelsen svækkes med
Antorinis udmeldelse.
»Vi mangler måske nogle mere principielle diskussioner, hvor der er mere luft under vingerne. Det kunne man nok kritisere os for. Men det har ikke så meget med Christine at gøre, for det bidrog hun jo ikke særligt meget med de sidste par år. Men vi har da klart behov for at debattere nogle af de lidt sværere diskussioner,« siger han.
Holger K. Nielsen afviser, at debat-kulturen i SF skulle være dårlig, heller ikke når det drejer sig om EU.
»Der er da ikke nogen partier, der har diskuteret EU så meget som SF det sidste år. Man kan sige, at vi mangler at få gang i den mere principielle diskussion, men det har ikke noget med debat-kulturen at gøre,« siger han.

Klasse-vinklen passé
»Jeg synes, det er meget trist, at Christine melder sig ud. For SF har brug for den bredde og det bid, hun har været med til at tegne,« siger Anne Grete Holmsgaard, der er opstillet for SF i Københavns Østre storkreds og er direktør på DTU.
Hun er enig i Antorinis kritik af SF’s økonomiske fokus, når det gælder de udstødte.
»Den traditionelle klassevinkel er helt utilstrækkelig, når man ser på det moderne danske samfund. Selvfølgelig betyder den økonomiske vinkel en hel del, men fokuserer man udelukkende på den, bliver det enøjet. Men det gør SF nu heller ikke,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her