Læsetid: 2 min.

Bogkort

24. august 2001

(2. sektion)

*Pound førte en brevveksling med William Borah, republikansk senator fra Idaho, som den fascisme-fascinerede digter mente skulle være præsident i stedet for præsidenten. Denne brevveksling er nu udgivet af University of Illinois. Deri lufter Ezra en del af sin hadeobjekter: Våbenindustrien, Franklin Roosevelt, nordamerikanske digtere og englændere generelt. Der står også lidt om ting, han kan lide: Faste priser og invasionen af Abessinien. Senatoren besvarede kun omtrent hvert syvende brev, men de to mødtes i
Washington, og efter dette møde skulle Borah være kommet med to bemærkninger: »Hvordan tjener den digter sine penge?« og »Jeg tror, han er skør«.

*Skillingsviser – denne »litteraturens Askepot«, som Jeppe Aakjær kaldte dem – var på toppen af deres udbredelse i slutningen af det 19. århundrede – den tids kioskbaskere, der snildt solgte 50.000 eksemplarer. I 1999 udkom Skandalerne i Århus, og nu udkommer Barnemordet i Herning – En snes skillingsviser fra Vestjylland (139 s., ill., 159 kr., Hovedland) med forord, noder, becifringer og titelbladsfacsimiler fra 20 skillingsviser, der alle omhandler mord. Begge bøger er udgivne af »vise-kolporteur« Thomas Thomsen.

*Drápa er et stort skjaldedigt med omkvæd. Slig viden kan man tilegne sig i en lille bog betitlet Kort oversigt over Nordens litteratur i oldtid og middelalder af Preben Meulengracht Sørensen (100 s., ill., 125 kr., Dansklærerforeningen), som just er udkommet. Bogen er forsynet med litteraturvejledning til videre læsning og person-, emne- og titelregistre.

*Nimbi er titlen på en ny digtsamling af Susanne Jorn (80 s., 198 kr., Politisk Revy). Bogen er to-sproget og udkommer samtidig i Danmark og New York. Et citat fra samlingens sidste digt: »Blæstens requiem mærkes / De ser pelikanen flyve ind i det stålblå kyklopøje / Blæstens horisontblå albuer mærkes / De går baglæns i dobbeltspiraler langs overflod af vand«. Omslaget, der er malet af Jørgen Jakobsen, er også abstrakt og blåt. Bogen er dedikeret til lyrikerens far, maleren Asger Jorn.

*Deleuran er geniet bag tegneserien, der for nylig blev valgt til århundredets bedste danske ditto, nemlig Rejsen til Saturn. Den bliver genudgivet til efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her