Læsetid: 4 min.

Brøndby druknede Esbjerg

Sejrede 7-0 på en søndag, hvor vestjydernes forsvar gik helt til bunds
27. august 2001

Fodbold
Folkets stemme – den evige taxachauffør – udtalte på vej fra banegården i Esbjerg til Idrætsparken, at det nok kunne ses på tilskuertallet, at der var fåremarked i Ho. Det er til orientering for de uindviede det vestjyske svar på Hjallerup Marked. En årligt tilbagevendende begivenhed, hvor et par hundrede tusinde valfarter til flækken nordvest for statsministerens fødeby.
Han, altså Poul Nyrup Rasmussen, sluttede denne søndag den lokale avis, Jydske Vestkystens sommerserie ’Barndommens gade’. Meget apropos weekendens bryllupsbegivenhed i Oslo hedder Nyups barndomsgade Kronprinsensgade. Men nok så relevant for Esbjerg forenede Boldklubbers møde med Brøndbyernes Idræts Forening var hans konstatering af, at er de vinkelrette gaders by, hvor man hurtigt lærer at se sig godt for. »Det har jeg«, skrev statsministeren, »haft megen nytte af senere hen i livet!«
Se, det var jo vise ord, som vestjyderne og deres fynske træner Viggo Jensen godt kunne have ofret lidt opmærksomhed før kick off. Nu faldt det i stedet i øjnene, at den stedlige sportsredaktør Broch på sin side fastslog: Oprykkere leder stadig efter målene.
Det behøver EfB ikke mere. De kan bare se på Brøndby!
Og når Deres farende svend skal gøre forhåndsindtrykkene op efter Brøndbys 7-0 sejr, så er konklusionen, at de cirka 9.000 vestjyske tilhængere skulle være taget ud til fårene i Ho og ikke have ladet sig spise af med den uægte vare – stribet bankekød – i Idrætsparken. EfB’s spillere burde have lært at se sig for, thi denne søndag demonstrerede, at det er lige så vigtigt at se sig for i fodbold som i politik.

Hjælpetræner i græsset
Det var faktisk pinligt, som Esbjerg med lukkede øjne løb ind i den åbne kniv. Fem af syv Brøndby-træffere blev til på hurtige, dræbende effektive kontraløb. Hvor Brøndby erobrede bolden i vestjysk fremspil og med én dyb, eller én diagonal aflevering overspillede tre-fire-fem vestjyder i én flad forsvarskæde. Det var taktiske fejl på lilleput-niveau, som Brøndby straffede med hjerteløst killerinstinkt. Tre gange med landsholdskandidaten Peter Madsen som skarpretter.
Den anden i Morten Olsens VM-bruttottrup, Mads Jørgensen, virkede en anelse træt efter torsdagens UEFA Cup-kamp, men scorede dog et mål og havde to assister på en søndag, hvor »vi egentlig havde det svært i starten, trods et tidligt mål af Per Nielsen. Men mål til 4-0 (54.) og en vestjysk udvisning af Søren Pallesen fik det hele til at falde fra hinanden hos Esbjerg i 2. halvleg,« analyserede Peter Madsen nøgternt.
Da Mads Jørgensen havde headede Brøndby foran 5-0, efter de gæstende hurtigløbere for fjerde gang var stormet fra Esbjergs tanker-tunge forsvarere, rystede selv Brøndby-direktør Per Bjerregaard på hovedet. Hans reaktion var den høfligt medlidende, hvor de lokale i Esbjerg Idrætspark blot havde lidt!
Så let var det for Brøndby, »hvad vi bestemt ikke havde forventet. Vi troede, vi skulle over og have det svært og være glade for en et-målssejr. Men uden at være overlegen eller selvhævdende, så er sandheden, at vi kunne have vundet 10-0, hvis vi ikke havde leget store chancer væk det sidste kvarter,« sagde Bjerregaard.
Forinden havde Esbjerg-træner Viggo Jensen i afmagt og indestængt raseri over endnu en uprovokeret vestjysk fejlaflevering som dog ikke kostede mål, losset til en klapstol ved udskiftningsboksen. Stolen klappede i – mens hjælpetræner Jørn Toft, som Jensen ikke havde bemærket, trimlede i græsset. Det var matchens tragikomiske højdepunkt – og Esbjergs indsats afbildet i et troldsspejl.

Naivt forsvarsspil
Før pausen havde de mål-søgende vestjyderne været både spil- og chancedominerende, men Brøndby førte altså 3-0 på fire chancer. Sådan fortsatte det indtil udvisning og sammenbrud den sidste halve time.
Flere iagttagere så Esbjerg som offer for naivt forsvarsspil. Deres farende svend finder det for skånsomt. Det var slet og ret for dårligt af oprykkerne. Og i øvrigt uforståeligt af et hold, der har den ærgerrige og systematiske Viggo Jensen som træner.
Brøndby kan, selv om de druknede Esbjerg i mål, og deler førstepladsen i Superligaen med AaB, ikke påberåbe sig status som glamourhold. Der bliver spillet ud fra en sikker defensiv og en hårdt arbejdende midtbane, der sætter effektivitet over finesse. Det er mere god gammeldags opkomlings-tonser-fodbold a la Vestegnen end moderne skønspilleri.
Sagen er bare også, at det virker – og virker godt, fordi Brøndby ser sig for. Og så har de blå-gule i de tre offensive slagkræfter Mads Jørgensen, Ruben Bagger og Peter Madsen enere, der kan mere end de fleste angribere i Superligaen. Frem for alt sparke bolden i kassen på de chancer der byder sig. De evner fører til topresultater og titler – i fodbold som i politik.
Det må Poul Nyrup se at få fortalt sine fodboldspillende bysbørn, inden næste sommerserie, hvis der også skal være superliga-foromtale i den lokale samme tid næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her