Læsetid: 4 min.

Effektiv aids-medicin giver falsk tryghed

Antallet af hiv-smittede stiger fortsat. Det skyldes blandt andet, at effektiv aidsmedicin gør sygdommen mindre skræmmende. En ny lov kan også have negativ effekt
20. august 2001

Rekordfå dør af aids i Danmark, fordi den nye kombinationsmedicin, der kan forhale sygdommens udbrud, øger levealderen for de hiv-smittede. Men samtidig bliver lige så mange som tidligere smittet med hiv hvert år. Det paradoksale er, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem de to fænomener.
»Det er stadig blandt bøsser, at antallet af hiv-smittede stiger mest, og vores undersøgelser tyder på, at det blandt andet skyldes, at der blandt især unge bøsser er en mere afslappet holdning til hiv og aids. Med den nye medicin oplever den yngre generation af bøsser ikke sygdommen så dramatisk, som de ældre bøsser gjorde, og derfor er de mindre bange for at blive smittet,« vurderer Jakob Haff, daglig leder af Stop Aids-kampagnen, en kampagne, der retter sig mod mænd, der har sex med mænd.
Han bygger blandt andet sin vurdering på den såkaldte Sexlivsundersøgelse, foretaget af Statens Serum Institut sidste år.
Over en fjerdedel af de adspurgte homoseksuelle i undersøgelsen havde haft usikker sex inden for det seneste år, selv om stort set alle havde taget en principbeslutning om kun at dyrke sikker sex.

Holdningsændring
Henriette Laursen, formand for Aidsfondet, hvis indsats retter sig mod hele befolkningen, er også bekymret over det, hun kalder en holdningsændring blandt nogle homoseksuelle:
»Det er vores indtryk, at en del bøsser bevidst eller ubevidst forholder sig mere afslappet til smitterisikoen, fordi de ikke ser deres venner og bekendte dø som fluer. Så man kan sige, at den forbedrede situation for de smittede og aidssyge gør det sværere at forebygge,« siger hun.
Professor ved medicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, Court Pedersen, der siden 1984 har fulgt udviklingen af hiv og aids i Danmark, giver Henriette Laursen ret.
»Erfaringer fra USA viser, at der er en reel fare for, at den medicinske behadling skaber et mere afslappet forhold til hiv og aids. Endnu er det dog kun noget, man kan frygte og have på fornemmelsen i Danmark, men man bør tage de amerikanske erfaringer meget alvorligt. Derfor må man ikke slække på informationskampagner, hverken over for homoseksuelle, heteroseksuelle og rejsende,« siger han.

Ny kampagne-strategi
Stop Aids-kampagnen vil i stigende grad satse på at komme i dialog med de homo- og biseksuelle mænd i stedet for at informere om smitteveje og beskyttelse. Det sker bl.a. via en brevkasse og et chat room på nettet, opsøgende arbejde på bøssemødesteder og ved at tilbyde homo-show, der provokerer til debat om sikker sex og kurser der skal øge den enkeltes bevidsthed om sine egne ønsker til og vaner omkring sex.
»Vores undersøgelser blandt målgruppen viser, at vidensniveauet er meget højt. Det er ikke information, der mangler. Vil vil derfor i højere grad forsøge at få mændene til at reflektere over, hvad der ligger bag, at det smutter med beskyttelsen af og til,« siger Jacob Haff.
Den nye holdning til hiv og aids får imidlertid ikke Sundhedsstyrelsen til at ændre deres kampagneplaner.
»På baggrund af de seneste undersøgelser finder vi ingen grund til at ændre vores kampagnestrategi. Stop-Aids-kampagnen er god til at gå ind specifikt over for enkelte målgrupper og er f.eks. meget tættere på det homoseksuelle miljø, end vi er. Vi skal ikke koncentrere os om det, som andre er bedre til,« siger Gudrun Christensen, der er kommunikationsmedarbejder med ansvar for hiv og aids-oplysningen i Center for Forebyggelse.
Hun understreger samtidig, at de kvantitative undersøgelser bør suppleres med kvalitative undersøgelser, der kan bruges til at forstå de udsatte gruppers adfærd og deres holdning til sex, hiv og aids.
»Det ville være oplagt at inddrage resultaterne fra sådanne undersøgelser i aids-kampagnerne,« siger Gudrun Christensen.

Hiv-smitte ingen picnic
Jacob Haff er enig med Gudrun Christensen og mener, at det ville være en øjenåbner for mange, hvis flere hiv-smittede optrådte i kampagnerne og fortalte om deres liv.
»Det vil få folk til at forstå, at det at være i medicinsk behandling bestemt ikke er nogen picnic, selv om det ofte bliver fremstillet sådan,« siger han.
Han forudser imidlertid, at kampagnen bliver sværere at gennemføre, fordi Folketinget kort før sommerferien vedtog en stramning af den lov, der gør det strafbart at smitte et andet menneske med en uhelbredelig sygdom i en situation, hvor man ved, at man selv er smittet. Lovændringen betyder, at hiv-smittede kan holdes ansvarlige for deres handlinger, selv om overlevelsesalderen for smittede stiger.
»Vi opfatter loven som meget uhensigtsmæssig, fordi den lægger hele ansvaret over på den smittede, selv om der er tale om to voksne, der begge beslutter at dyrke usikker sex. Det vil sandsynligvis betyde, at det bliver sværere at fortælle, hvis man er smittet. Med andre ord bremser loven for vores forebyggende arbejde,« siger Haff.
Professor Court Pedersen mener, at »enhver lovmæssig stramning virker imod testning.« Derfor tror han ikke på, at loven virker efter hensigten.
At dømme efter Court Pedersens kommentar, vil vedtagelsen af loven blot forstærke tendensen til, at færre lader sig teste for hiv. Mens 170.000 lod sig teste i 1995, blev kun 130.000 testet sidste år.
Overlæge Else Smith fra Statens Serum Institut mener også, at den nye lov kan have afholde nogle i højrisikogrupperne fra at lade sig teste, men det vil næppe kunne aflæses tydeligt i statistikkerne, understreger hun.
»Langt de fleste lader sig teste for at blive bekræftet i, at de ikke er smittet. Så selv om en stor del af højrisikogruppen fremover ikke vil lade sig teste, vil det ikke give de store udsving i statistikken,« siger Else Smith.

*Mere om aids, hiv, forebyggelse og medicin på:
www.sundhedsstyrelsen.dk
www.aidsfondet.dk
www.stopaids.dk
www.aegis.com
www.unaids.org

FAKTA
Hiv i Danmark
*Omkring 4.500 personer menes at leve med hiv-smitte, men mindst 1.200 af dem er ikke registrerede.
*Hvert år konstateres 200-250 mennesker hiv-positive. Tallet har været konstant siden 1991.
*Omkring 1.500 hiv-smittede er i medicinsk behandling, der forlænger deres liv med i gennemsnit seks-syv år.
*Antallet af personer, der dør af aids hvert år er faldet fra 236 i 1994 til 19 sidste år.
Kilder: Aids-fondet, Statens Serum Institut, UNAIDS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her