Læsetid: 3 min.

Den etablerede litteratur

Stærke kendinge, men kun to skønlitterære debutanter hos Gyldendal
18. august 2001

Efterårsbøger
En stor del af Gyldendals kendte forfattere udsender bøger i efteråret. Og der udkommer oversatte romaner af blandt andre Isabel Allende, Portræt i sepia, Kerstin Ekman, Arilds tegn, Milan Kundera, Uvidenheden, Hanif Kureishi, Gabriels gave og Philip Roth, Den menneskelige plet. I anledning af filmatiseringen genudgives desuden J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre.
Men debutanter kigger man langt efter, kun to har det store forlag fundet værdige. Eneste prosadebutant er Søren Mosegaard, der til gengæld lægger spektakulært ud med 495 sider om Uhyret fra Betlehem, som angivelig er mere rædselsvækkende end Alien og mere sultent end Hannibal Lecter. Lyrikeren Lone Hørslev Rasmussen debuterer med digtsamlingen TAK. Om den gælder forlagets sparsomme nåde, fremgår ikke.

Mord, mysterier og dyr
Seeberg-biografen Marianne Juhl har samlet en række noveller i årsskrifter, aviser, tidsskrifter samt i Seebergs eget arkiv. De udkommer under titlen En enkelt afbrydelse. Ligeledes posthumt kommer en samling af Lean Nielsens breve til Henning Mortensen, Cykelhjul, redigeret af samme Mortensen, der selv udsender et bind udvalgte noveller, Ofelia skal ikke være fed.
Jokum Rohde, der i 1995 debuterede med Jonas bog, som blev kritiseret for ikke at have nogen historie at fortælle, omend gøre det velskrevet, tager revanche med Falkonmysteriet, hvor der begås bestialske mord i et surreelt København fuldt af mysterier.
Ib Michaels nye bog, Kejserens atlas, handler dels om danske familieforviklinger, dels tager den læseren med til såvel det japanske hof i 1600-tallet som nutidens Tokyo. Dorrit Willumsen har ristet familiens afdøde hund Tøs en minderune i Tøs, om en ’langtfra klog’ grand danois, der var stor som en kvie.
Også Suzanne Brøgger har hentet inspiration i dyreriget i Linda Evangelista Olsen, om en kat af samme navn. Kattene i forfatterens liv danner afsæt for refleksioner over tilværelsens evige spørgsmål. Lotte Garbers, der i 1999 debuterede med generationsromanen For egen vinding, spinder videre på temaet om en generation, der har alt, men ikke kan finde ud af at leve. Hun har det hele, hedder den.
Sven Holm udsender i fyrreåret for sin debut 13 surrealistiske fortællinger, Kanten af himlen, og så udkommer sidste bind af Inge Eriksens storværk, Sommerfuglens vinge, om en generation af selvstændige, politisk bevidste kvinder i slutningen af det 20. århundredes Danmark. Vinterhaven hedder bind tre.
Fra Klaus Rifbjerg, der fylder 70 år, kommer et bind prosadigte, 70 epifanier, Henrik Nordbrandt udsender Fralandsvind, og Jørgen Gustava Brandt digter om livsfaserne i Veje til infantilia. Janus Kodal udsender I provinsen, Inger Christensens Brev i april med tegninger af Johanne Foss genudgives i stort format, og så har Lars Bukdahl redigeret 200 drengerøvsdigte fra de 20. århundrede, Digte for drengene.

Julemænd og filmstjerner
På non-fictionfronten påbegyndes Bo Lidegaards biografi om Jens Otto Krag. første bind går fra 1914 til 1961. Anne-Marie Steen Petersen og Henning Prins er fulgt i julemandens historiske fodspor i På sporet af julemanden, og Niels Barfoed har afdækket Peter P. Rohdes omkostningsfulde opgør med DKP og Kommunismen i I unåde. Hans Edvard Nørregård-Nielsen fortsætter sine erindringer i Riber Ret, Frederik Dessau underkaster tidens træk og trends en nærmere eftertanke i Ved nærmere eftertanke.
Tidligere og nuværende Informations-medarbejdere nærmest flokkes om Gyldendal. Pia Fris Laneth tegner med sin egen families historie som udgangspunkt et vidtspændende portræt af kvindeliv i fire generationer i Lillys danmarkshistorie. Torben Bille er på færde med Lydspor, en personlig top 100 over verdens bedste rockplader. Georg Metz, der efter forlæggeren Erik Vagn Jensens død har skiftet Vindrose ud med Gyldendal udgiver en række realistiske noveller om danskere, Gensyn i mørke, og der kommer et udvalg af Hansgeorg Lenz: Artikler om musik 1955-94.
Christian Braad Thomsen har udvalgt en række af Erik Wiedemanns artikler gennem et halvt århundrede, Jazzen i blodet, Ole Lange leverer en erhvervsgyser i Juvelen der blev til skrot om B&W, Torben Brostrøm foretager i Bogstaveligt fortalt 29 opslag i virkeligheden og kunstens verden, og rækken sluttes af Morten Piil, der har produceret et stort opslagsværk over 500 danske filmskuespillere.
Endelig er spændende udgivelser på filosofifronten af Sverre Raffnsøe om Nietzsche, Dan Zahavi om Husserl, af Niels Thomassen om ulykke og lykke, og af den opsigtsvækkende nytænker, sloveneren Slavoj Zizek, der med Det skrøbelige absolutte leverer et ateistisk forsvar for den kristne arv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her