Læsetid: 2 min.

Fagbøger spænder vidt

Der er både Descartes og Regine Olsens dagbog til efteråret
13. august 2001

Efterårsbøger
Bøger om psykologi og psykiatri, globalisering, medier, filosofi og samfundsteori kendetegner Reitzels forlag. På forlagets efterårsprogram finder man en ny bog af psykiateren og psykoanalytikeren Johan Cullberg, forfatteren til Dynamisk psykiatri, handler om de sværeste psykiske lidelser, psykoserne. Psykoser, hedder den, med undertitlen: Et humanistisk og biologisk perspektiv. Forfatteren Anne Dickson følger succesen Og jeg mener hva’ jeg si’r op med Følelsernes sprog, og Peter Breggin skriver om hjerneskadelige behandlinger i psykiatrien, Psykofarmaka, elektrochok og medicinalindustriens rolle.

Autoritær liberalist
I den filosofiske og samfundsteoretiske afdeling finder man blandt andet titler om Norbert Elias (af Robert van Krieken) og Descartes (Antonio R. Damasio: Descartes’ fejltagelse) samt Christopher Piersons Samtaler med Anthony Giddens. Fra den polsk-britiske sociolog Zygmunt Bauman kommer Arbejde, forbrugerisme og de nye fattige, og sexologen Preben Hertoft skriver erindringer, Undren og befrielse, hedder de. Endelig springer den første danske oversættelse af Carl Schmitt i øjnene, den kontroversielle tyske retsfilosof og statsteoretiker, der er blevet betegnet som ’autoritær liberalist’. Det er Schmitts hovedværk om modstillingen mellem ven og fjende som kriteriet for det politiske, der hermed foreligger på dansk. Det politiskes begreb er titlen.
Forlaget Hovedland har på forhånd vakt sensation ved at annoncere en udgivelse af Regine Olsen, Søren Kierkegaards hidtil forsmåede forlovedes dagbog. Af denne skulle det fremgå, at det var hende, der slog op, men hele sagen er omgærdet af mystik og en mistanke om sommerstunt.
Så kan man være mere sikker på autenciteten i ex-kærestens Gjentagelsen med efterord af Jan Lindhardt. Det er SAK’s udgave af forlovelseshistorien og ægtheden (af skriftet) er forlængst fastslået. Samme Jan Lindhardt tegner sig også for den selvstændige udgivelse Ind i det ydre – kirke og krop, angiveligt et stort indlæg i kulturdebatten.
Budskabet er, at et samfund ikke i længden kan holde til at bestå af individer, der hver især sørger for sig selv. Kristendommen må være i opposition til det moderne samfunds inderliggørelse og abstraktion af forholdet mellem krop/natur og kultur.
Den tidligere leder af Greenpeace Colin Hines og Ålborg-lektor og SALT-redaktør Anders Lundkvist tager sig hver på deres måde af globaliseringen: Nærhed og lokalisering – Et globalt manifest, heder Hines bog; De riges samfund, hedder Lundkvists, skrevet som ’en intellektuel håndsrækning’ til ATTAC og omegn.
Dr. scient., Laila Launsø har talt med en række læger og farmaceuter, der har uddannet sig i alternative behandlinger, udmøntet i Døre der åbner sig.
To historiske romaner bliver det også til: Gunnar Jensens middelalderroman Sankt Agathes nat og italienske Luther Blissetts Q – Carafas øje, der udspiller sig i reformationens Europa. »Hovedlands største litterære satsning i årevis«, erklærer forlaget.
Endelig står den på mad, the og oder hos Brøndum. Kunstneren Erik Hagens har sammen med fotografen Lars Gundersen illustreret Søren Gerickes KØKKEN-SKOLE, opbygget, så opskrifterne er ultra-nemme at finde ud af for de handicap-institutioner og skolekøkkener, bogen er beregnet på. Måske kan man dividere?
Brøndums gyldne the-bog tager Tage Voss sig af, og så udsendes bind fire i forlagets Fernando Pessoa serie, Oder af Ricardo Reis, oversat af Peter Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her