Læsetid: 3 min.

Filippinske unge skal lære om sex

Antallet af børnefødsler skal ned, og pigerne skal lære om prævention og om kroppens funktioner
23. august 2001

MANILA – Gravid som 14-årig, og næste gang som 17 eller 18-årig. Det er den virkelighed, der besegler mange filippinske teenageres liv på grund af fattigdom, uvidenhed og alt for tidlig ægteskab, og som giver dem i gennemsnit ni børn hver.
Det er den triste baggrund for, at den danske forening Sex & Samfund giver sexualundervisning til teenagepiger i otte landdistrikter på hovedøen Luzon. Projektet, som støttes af Danida, udføres i samarbejde med den filippinske græsrodsorganisation Support Service Institute for Women (SIW).
SIW har været i gang i landdistrikterne i mange år, men trængte til at se sagen med andre og friske øjne, og derfor kontaktede foreningen Sex & Samfund for fire år siden.
»Filippinerne er et vanskeligt land at arbejde i, fordi kontrasterne er så store. Moderne bygninger skyder op, mens traditioner består,« fortæller SIW’s formand Elisabeth Angsioco.
»Filippinerne er et overvejende katolsk land, og paven og præsterne accepterer ikke prævention. Sex før ægteskabet formodes ikke at eksistere, og ingen vil vide, at det sker. Men det er hykleri, for de unge har sex, og resultatet ser vi alt for ofte, når pigerne bliver gravide som teenagere,« siger Elisabeth Angsioco.
Hendes øjne bliver skarpe og sammenknebne, når hun taler om de katolske præster.
»Hvad bilder de sig ind at diktere mig, hvordan jeg skal leve mit liv. De har ikke lov til at gifte sig og få børn, og de har overhovedet ikke forstand på almindelige relationer mellem kønnene,« hvisler hun.

Fortrolighed
Emner som prævention, abort og kvinders rettigheder er yderst kontroversielle, og derfor kan SIW og Sex & Samfund ikke bare gå ud i landsbyerne og tale med de unge. Kontakten er over flere år gået gennem mødrene, som er kvinder, der nyder stor respekt i lokalsamfundet. Kvinderne blev kontaktet for mange år siden i forbindelse med sundhedsprogrammer og økonomisk rådgivning, og siden har de dannet deres egne lokale medlemsorganisationer i landsbyerne. SIW har nu 97 lokale medlemsorganisationer. Undervisningen af de unge foregår trin for trin for ikke at støde nogen.
»Vi starter ikke med at spørge dem, om de har haft sex med en fra det andet køn. I stedet spørger vi dem, hvordan de ser på jomfruelighed, prævention og sex før ægteskabet,« forklarer Rosanna Langare, som er områdekoordinator for projektet i Ca-loogan City i udkanten af Manila.
»På det næste trin er det de unges viden, det gælder. Ved de, hvorfor en kvinde bløder, hvordan man får børn, og hvordan man undgår det. Først på det tredje trin går vi ind på deres personlige erfaringer. Der bliver de spurgt, om de har brugt prævention og i givet fald hvilken, og vi kommer endda også ind på det absolutte tabuemne homoseksualitet. Spørgsmålene er holdt i dyb fortrolighed, og kun de unge er til stede på møderne sammen med underviseren,« siger Rosanna Langare.

Mødested
Unge i de otte landdistrikter har dannet deres egen organisation, som de kalder
Young Womens’ Choice (YWC). Den fungerer som et netværk, hvori ikke kun unge kvinder, men også unge mænd kan mødes og støtte hinanden. Liezel O. Barbas på 16 og Annaben Tan på 17 fra Caloogan City er medlemmer af YWC og har været med i projektet, siden det startede for to år siden. Deres mødre ønskede, at de skulle gå med, men de ville også gerne selv.
»Mange på vores alder bliver gravide, fordi de ikke ved, hvordan de skal undgå det. Jeg var selv bange for at blive gravid, selv om jeg kun var 14 år, da gruppen startede,« siger Liezel.
»Vores mødre ville gerne have, at vi fik at vide, hvordan vi kan undgå voldtægt og tidlig graviditet,« supplerer Annaben. Ferdinand Corpus, der er 29 år, er en af de mænd, der gik med i projektet fra starten.
»Mange familier kan ikke brødføde deres børn, fordi de får for mange. Derfor skal pigerne bruge kondomer og p-piller, og det er vigtigt, at også mænd ved, hvordan det fungerer,« siger Ferdinand, som tilføjer, at han i starten var meget nysgerrig efter at finde ud af, hvad det gik ud på.
Som de andre er Ferdinand katolik, men han har ikke talt med præsten om sin deltagelse i projektet.
»Præsten er imod prævention, så der er ikke så meget at snakke om,« svarer han.
De 40 piger og 20 mænd mødes i Caloogan City ca. hver anden måned.
»Det er også et godt sted at mødes med pigerne,« indrømmer Ferdinand, mens en let rødmen breder sig over hans ansigt. Og så kommer bekendelsen: Han er især interesseret i en bestemt pige, som er med i gruppen, og da han nævner hendes navn, lyder en befriende grinen hen over bordet.

*Claus Vilhelmsen er freelancejournalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her