Læsetid: 3 min.

En god israeler

Carmi Gillon er langt fra den høg, han er blevet gjort til i Danmark. I Israel tilhører han fredsfløjen
15. august 2001

Carmi Gillon er langt fra den høg, han er blevet gjort til i Danmark. I Israel tilhører
han fredsfløjen

Ny ambassadør
Det er med nogen undren israelerne i dag sender deres nye ambassadør, Carmi Gillon, til Danmark. Hjemme er han bedst kendt for sin rolle i mordet på daværende ministerpræsident Yitzhak Rabin i 1995 og i mindre grad som chef for det venstreorienterede fredscenter Peres Center for Peace. Men han er på ingen måde kendt for at være den hårdnakkede torturbøddel, danske medier har tegnet et billede af i løbet af sommeren.
Over hele det politiske spektrum i Israel anses han for at høre til venstrefløjen og gruppen omkring Yitzhak Rabin.

Kritiser regeringen
Carmi Gillon var chef for den interne israelske sikkerhedstjeneste Shin Bet – også kaldet Shabak – fra 1995-96, mens Yitzhak Rabin var ministerpræsident. Som chef havde han det overordnede ansvar for hele tjenesten, men var selv mest optaget af identifikationen og optrevlingen af jødiske terrorgrupper. Da Yitzhak Rabin blev myrdet af en jødisk ekstremist i november 1995, valgte Gillon kort efter at tage konsekvensen og forlade stillingen. Hans rolle og mulige ansvar for Rabins død er samtidig det, Gillon er kendt for i den israelske befolkning, der næsten ikke har deltaget i sommerens debat. For israelerne er der nemlig ikke noget modsætningsfuldt i at være – til tider højt dekoreret – militærmand og samtidig glødende fredstilhænger og aktiv på venstrefløjen. Det var både Rabin og den nu forhenværende ministerpræsident Ehud Barak. Flere israelske iagttagere peger på, at Gillon i sin tid som chef for Shin Bet kun gjorde brug af tortur i det omfang loven tillod og i et omfang, som de fleste israelere finder helt rimeligt for at undgå selvmordsbomber som dem, der rystede Israel den gang og nu.
»Danskerne skelner ikke mellem organisationen Shabak og personen Gillon. Det er tragisk,« siger Ron Pundak, ny leder af Peres Center for Peace og en af hovedmændene bag Oslo-aftalen.
»Hvis man vil kritisere Israels brug af tortur, skal man hellere rette kritikken mod regeringen og ikke mod personen,« siger Ron Pundak.
»Siden han forlod Shabak er det han har brugt mest tid på ikke bare at tale om fred med palæstinenserne, men lave fred. Han er en af de mest moderate i Israel og slet ingen høg eller hardliner.«
I sin tid som chef for fredscentret fra 2000-2001 har Gillon ifølge Ron Pundak været beskræftiget med en lang række projekter, dels til fremme af dialogen mellem israelere og palæstinensere, dels til at hjælpe palæstinenserne til at kunne udnytte deres vand- og landbrugsressourcer bedre.

Angrebet fra højre
Også redaktør af det velanskrevne magasin The Jerusalem Report, David Horowitz, står uforstående over for karakteristikken af Gillon som højreorienteret.
»Jeg har kun mødt ham en enkelt gang, hvor han var hovedtaler, og jeg ordstyrer i en debat. Her blev han hakket på af det højreorienterede publikum for at være for langt ude på venstrefløjen og for hård ved bosætterbevægelsen,« siger David Horowitz.
»Gillon havde dengang samme tankesæt som Rabin, og jeg ville blive overrasket, hvis han ikke stadig har det.«
»Jeg er sikker på, at Gillon nok skal blive en god ambassadør, hvis I lærer personen at kende. Gillon er en hæderlig mand – en god israeler. Og dem er der ikke så mange af mere,« siger Ron Pundak.
For palæstinenserne er det svært at komme uden om, at Carmi Gillon uanset hans position på venstrefløjen har været chef for Shabak og ansvarlig for mindst en palæstinensers død som følge af tortur.
»Gillon er kontroversiel. Han har brugt tortur, og han er stolt af det. For os er det utrygt, at han kan aflevere sine akkreditiver i noget land,« siger Ala Jaradat fra den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Adda-meer. »For mig kan man ikke graduere dårligdom. Og Gillon er dårlig – selv om han ikke er så dårlig som Sharon.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her