Læsetid: 1 min.

Grænseløse streger

Nettet er klar til tegneserieeksperimenter, siger tegneserieforsker. Og grænsen mellem medier er til for at blive overtrådt
18. august 2001

Nettet er klar til tegneserieeksperimenter, siger tegneserieforsker.
Og grænsen mellem medier er til for at blive overtrådt

Tegneserier
Hans-Christian Christiansen, tegneserieforsker ved Københavns Universitet finder det helt naturligt at bidragene til Informations interaktive tegneserieprojekt har været ganske mangfoldige og lige på kornet. For selvom tegnede superhelte måske har måttet overlade de øverste pladser på børn og unges ønskesedler til rolle- og computerspil formår sagaen om den herskesyge Lord Grip at kombinere en række dyder.
Den er dramatisk, den er interaktiv og så trækker den på flere medier og på elementer fra det populærkulturelle overdrev, der også giver næring til rolle- og computerspillene.
Hans Christian Christiansen, der for et år siden afleverede og forsvarede en ph.d.-afhandling med titlen Tegneserien – æstetik og kultur, betegner sådanne tværmediale eksperimenter som oplagte.

Nusset stoflighed
Mens han påpeger, at Nettet ikke kan hamle op med en elsket papirtegneseries lidt nussede stoflighed noterer han sig også, at Nettets potentiale for billedlige udtryksformer er så godt som uopdyrket. Men Nettet skal nok klare sig. Tegneserien har derimod manglet den kærlige, men benhårde kritiske refleksion som f.eks. den franske nybølge-bevægelse udsatte filmen for i tresserne. Formmæssige eksperimenter, der kan kaste lys over udtryksformens æstetiske muligheder er sunde og tegneserieforskeren ser gerne disse forsøg udført uden respekt for fasttømrede mediegrænser.
I mellemtiden fortsætter kampen om galaksen på bzonen.information.dk. Siden tegner Ian Møllers tre første sider fortalte om den nederdrægtige Lord Grips uprovokerede angreb på galaksen Nofaraways intetanende befolkning har oprørte yngre læsere tilført modstandsbevægelsen såvel modige helte som hemmelige våben og uvurderlige tips til kampen mod overmagten.
Det indsendte har, igennem Ian Møllers hånd, fundet vej til tegneseriens indtil videre tretten sider. Modstanden fortsætter og det samme gør tegneseriemediet – på kryds og tværs af grænser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her