Læsetid: 3 min.

Historisk tronskifte i dansk skak

Peter Heine Nielsen er nu Danmarks stærkeste spiller
6. august 2001

Skak
I midten af 1980’erne skete der et markant tronskifte i dansk skak, da vores stærkeste spiller nogensinde Bent Larsen – der havde været landets suverænt mest fremtrædende mester, siden han i 1950’erne vippede Jens Enevoldsen af pinden – blev overhalet af den unge, fremstormende Curt Hansen. Sønderjyden Hansen har også op gennem 1990’erne været Danmarks ubestridt stærkeste spiller, men det forhold har den varme skaksommer 2001 ændret på. Landets bedste skakmester hedder nu hverken Larsen eller Hansen, men Nielsen.
Peter Heine Nielsen har i de forløbne måneder vundet alt, hvad han har været i nærheden af. I Vesterhavsturneringen havde han lejlighed til at måle sig med Curt Hansen, og det slap han glimrende fra, idet han vandt turneringen på delig med den nykårede Europamester Emil Sutovsky fra Israel (der i Makedonien for nylig triumferede i bl.a. Kasparovs og Kramniks fravær), mens Curt Hansen med en score på 50 procent havnede midt i feltet. Det indbyrdes remis mellem Nielsen og Hansen endte for øvrigt remis – man fornemmede, at der stod for meget prestige på spil, til at de to stormestre turde satse.
Også i Politiken Cup blev det til en delt førsteplads for Peter Heine, og for at det ikke skal være løgn snuppede han i forrige weekend i Middelfart også DM i hurtigskak – med Jens Ove Fries Nielsen på anden- og Curt Hansen på tredjepladsen.

Skærpet stil
Peter Heines succes hænger sammen med, at han bevidst er begyndt at satse langt mere i de fleste partier – ikke mindst med de sorte brikker, hvor han tidligere har været lidt for tilbøjelig til at tage nemme remiser. »Jeg har på det seneste interesseret mig en del for det idrætspsykologiske aspekt af spillet og er nået frem til den konklusion, at det var ubetinget nødvendigt at skærpe min spillestil, hvis jeg ikke skulle stagnere,« siger Peter Heine til Information – og udviklingen har unægteligt givet ham ret i den vurdering, for efter sommerens begivenheder har Peter Heine sneget sig op på et internationalt ratingtal på 2.620 eller måske endda 2.622, mens Curt Hansen efter sine seneste ikke helt overbevisende præstationer i Malmø og Esbjerg ligger omkring 2.612. Så også hvis man udelukkende måler styrkeforholdet efter de kolde ratingtal, er tronskiftet i dansk skak en realitet.
Der er ingen grund til at tro, at den 28-årige jydes udvikling vil stoppe hermed. Man må blot håbe for ham, at han nu vil få tilstrækkeligt med invitationer til stærkt besatte turneringer, til at han kan videreudvikle og finpudse sit spil i kamp mod de allerskrappeste stormestre, dem der ligger på et ratingtal på omkring 2700 og derover – med andre ord Kasparov, Kramnik og andre koryfæer. Foreløbigt har Peter Heine imidlertid ingen konkrete tilbud, ud over at han sandsynligvis stiller op som førstebræt på Helsinges danske mesterhold i Europa-Cup’en, der spilles som en ni runder lang holdturnering i slutningen af september på Kreta. Det står ham naturligvis frit for at melde sig til en række såkaldte Opens i stil med Politiken Cup, men her vil han møde for mange »bløde« spillere, folk med et ratingtal på omkring 2.500, som dog på en god dag kan være giftige nok til at snuppe halve eller for den sags skyld hele points fra ham.

Lynet slår ned
I forbindelse med Politiken Cup afholdt man det åbne Københavnsmesterskab i lynskak (fem minutters betænkningstid pr. spiller til hele partiet) – og også det tog Peter Heine sig kærligt af, da han i finalen besejrede den israelske stormester Lev Psakhis med de overbevisende cifre 2,5-0,5. Her er et glimt fra det andet parti med Peter Heine som sort:
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sc3 Sc6 – firspringerspil har ry for at være en harmløs »museumsåbning«, men det gælder naturligvis ikke, hvis som Psakhis i dette parti glemmer at se sig for - 4.Lb5 Sd4 5.La4 Lc5 6.0-0 0-0 7.Sxe5 d6 8.Sd3 Lg4 9.De1 ...
Og så ... ja, hvad så? Vi opfordrer læserne til selv at finde det træk, som Peter omgående fyrede af – et træk, der slog ned som et lyn og flækkede israelerens stilling.
Vi bringer løsningen på næste mandag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu