Læsetid: 2 min.

Hver anden kasseres ved session

Helbredet hos unge danske mænd er for dårligt. Kun halvdelen bliver erklæret egnet på session
21. august 2001

Kun lidt over halvdelen af de unge mænd, som i disse dage er til session, er egnede til at aftjene deres værnepligt, viser opgørelserne fra sessionsstederne.
»Det er uhyggeligt tankevækkende, at så mange er i så dårlig fysisk eller psykisk form,« siger Jørgen Storm, næstformand i Center for Ungdomsforskning og oberstløjtnant i Forsvarets Rekrutering og Værnepligt.
Han mener ikke, at det er et udpræget problem for det danske forsvar, men som samfundsborger er han meget bekymret.
»Mange af de unge mænd, som bliver kaseret ved sessionen bliver sandsynligvis senere en social belastning for samfundet,« siger han.
De krav, der stilles til sessionen for, at man kan blive erklæret egnet, er endda ikke særlig høje, påpeger Jørgen Storm.

Flere uegnede
I første halvdel af 2001 blev kun 52,6 procent af de unge på session erklæret egnet. Tallene fra sessionsstederne viser, at der er sket en stigning i personer, som ikke bliver er-klæret egnet til militærtjeneste. I starten af 90’erne lå tallet for egnede nemlig oppe på omkring 60 procent.
Lægeundersøgelserne fra sessionerne landet over viser, at de unge specielt har problemer med ryggen. I foråret blev næsten hver femte erklæret uegnet på grund af en rygskade. Der er desuden kommet flere og flere unge, som lider af astma eller overvægt. Dette bekræftes af Statens Institut for Folkesundhed, hvis undersøgelser viser, at disse lidelser er nogle af de hyppigst forekommende langvarige sygdomme hos de unge.
Stigningen i antallet af uegnede er et resultat af, at kravene til sundhedsundersøgelserne er blevet skærpet, mener Per Vinberg fra Statsamtet Fyn, hvor statistikkerne fra hele landet samles.
»Efter at værnepligten er blevet komprimeret, bliver der stillet større krav både fysisk og psykisk, fordi man skal lære det samme, som man gjorde før på mindre tid,« siger Per Vinberg. Han mener dog, at tallet for de uegnede er foruroligende stort på trods af de skærpede krav.

Snydere
Læge Hans Otto Kaalund-Jørgensen arbejder på fuld tid med at erklære de indkaldte ’egnet’, ’begrænset egnet’ eller ’ikke egnet’ til at aftjene værnepligt.
»Der ingen tvivl er om, at den fysiske form for de unge mennesker i dag ikke er god,« siger han.
Han mener, at det høje tal godt kan dække over, at nogle prøver at snyde sig til en fritagelse for militæret ved at lade som om, de har en fysisk skade.
»I gennemsnit har vi fem minutter til at undersøge folk. Vi kan ikke gøre andet end at gøre det så godt, vi kan,« siger han. Der er en gråzone, når det gælder om at vurdere ryg og knæ.
»Hvor mange har ikke vrøvl med ryggen,« spørger han. Efterhånden mener han dog at have fået en god erfaring i at skille fårene fra bukkene.
»Nogle kommer og er forargede over at skulle på session og vil ikke i militæret, men det er ikke min opgave at diskutere. Jeg skal bare afgøre, om de er egnede til at aftjene deres værnepligt eller ej,« siger han.
Jørgen Storm fra Forsvarets Rekrutering og Værnepligt mener ikke, at det høje tal dækker over, at mange prøver at undgå militærtjenesten ved at snyde hos sessionslægen.
»Fuskerne bliver hurtigt opdaget,« siger Jørgen Storm, som selv overværer 12 sessioner på årsbasis og jævnligt har kontakt med sessionslægerne.
»Tallene er et udtryk for reelle mangler hos de unge mennesker,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her