Læsetid: 2 min.

Jospin: Ja til ATTAC-krav om Tobin-skat

Den franske regeringschef melder klart ud til fordel for skat på internationale finanstransaktioner
30. august 2001

Af Lars Mogensen og BØRGE VISBY Informations korrespondent

PARIS – For første gang siden han kom til magten i 1997, har den franske regeringschef, Lionel Jospin, udtalt sig klart til fordel for en skat på internationale finanstransaktioner – den såkaldte Tobin-skat – og bebudet et fransk initiativ i den retning på EU’s økonomi- og finansministermøde i Bruxelles i næste måned. I et tv-interview tirsdag aften mindede Jospin om, at han havde slået til lyd for en sådan skat allerede som præsidentkandidat – »altså længe før ATTAC eksisterede.«
ATTAC, der er opstået i Frankrig, vender sig mod globaliseringen i dens ultraliberale version, og Tobin-skatten er et hovedpunkt på dens program. Økonomi- og finansminister, Laurent Fabius, har erklæret den for praktisk uigennemførlig.
Tobin-skatten er opkaldt efter økonomen James Tobin. Og drejer sig om en skat på en procent, og renteindtægterne tænkes brugt til udviklingshjælp til de fattigste lande.
Når Jospin nu bebuder et fransk initiativ for Tobin-skatten, hænger det sammen med, at regeringen på det sidste har været under stigende pres fra ATTAC og den globaliseringskritiske opinion.
Spørgsmålet om Tobin-skatten er allerede sat på dagsordenen i EU på initiativ af formandslandet Belgien. Men der er udbredt modstand mod Tobin-skatten, navnlig fra britisk side, så Jospins udsagn kan mere betragtes som en politisk tilkendegivelse end et udspil med henblik på konkrete resultater.

Britisk vagtsomhed
I de britiske medier er hans ord blevet slået større op end i de franske, og der spores betydelig vagtsomhed overfor, hvad man synes at anse for en socialistisk afsporing og et forsøg på at mobilisere den franske venstrefløj forud for valgene til næste år.
Der er kontakt mellem det franske socialistparti og Attac, og 170 medlemmer af Nationalforsamlingen er medlem af en støttegruppe for Attac.
Men ledelsen af Attac er stærkt kritisk over for regeringen.
Den danske regering ønsker ikke at udtale sig om udspillet fra Jospin, før det foreligger helt konkret.
Den danske økonomiminister Marianne Jelved har dog hidtil ligget på linje med Fabius i sin vurdering af en global spekulationsskat.
Før sommerferien understregde hun, at »en Tobin-skat er det samme som en slags toldmur, der giver en række negative effekter.«
Udenrigsminister Mogens Lykketoft har også tidligere afvist Tobin-skatten.
SF’s formand, Holger K. Nielsen, er stærkt begejstret for den franske udmelding:
»Det er glædeligt, at franskmændene støtter tiltag, som kan lægge en dæmper på den voldsomme valutaspekulation. Nu har Jospin meldt sig på banen, og så skal vi selvfølgelig aktivt støtte den franske statsminister,« siger han til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her