Læsetid: 3 min.

Købte børn bliver bortadopteret

Indiske adoptionsinstitutioner køber børn, der ender hos familier i ind- og udland. Danske adoptivfamilier har ingen garanti for troværdigheden i de oplysninger, der ligger til grund for adoptionerne
20. august 2001

Rapporter om, at børnehjem i den sydindiske stat Andra Pradesh har købt børn af fattige stammekvinder for siden at tjene på at adoptere børnene til familier i Indien og udlandet, vækker bekymring i danske adoptionsorganisationer, og får lokale eksperter til at advare mod holdbarheden af de kendsgerninger, der lægges til grund for adoption.
Blandt de skandaleramte adoptionshjem er John Abraham Bethany Memorial Home, hvorfra flere danske familier siden 1995 har modtaget børn.
Institutionen samarbejdede med Adoption Center i Århus, og ni danske familier stod på venteliste til et barn, da en arrestordre med anklage om handel med børn samt brug af falske navne i april blev udstedt på organisationens 65-årige leder.
Kontorleder i Adoption Center, Jørgen Ulrik Ravnsgaard, siger, at skandalen i Andra Pradesh kom som et chok for centret og understreger, at de ni familier straks er blevet overflyttet til ventelister på børn fra andre institutioner. Han mener dog ikke, at kommende adoptivforældre har grund til bekymring.
»Det er mit indtryk, at det formelle system i Indien er betryggende, og jeg har ingen som helst grund til at tro, at systemet er mere uærligt end andre steder i verden,« siger Jørgen Ulrik Ravnsgaard til Information.

Ingen garantier
Også i den anden danske adoptionsorganisation, DanAdopt, kender man til problemer med indiske adoptioner. For kun tre år år siden afbrød DanAdopt således samarbejdet med et børnehjem i staten Tamil Nadu som følge af en lignende anklage. På baggrund af denne og andre sager inden for få år, mener kontorleder Ole Bergmann, at det mest sikre i adoptionsanliggender er at holde sig helt væk fra de sydindiske stater.
Han mener dog ikke, at der er grund til at være bekymret for, at der handles eller på anden måde sker ulovligheder med indiske børn: »Jeg vil aldrig give garantier for, at den slags ikke kan ske, men indtil jeg får andet at vide, stoler jeg på de mennesker, vi samarbejder med.«
B. S Galaut, der indtil 1999 var leder af Børne Velfærdsnævnet i Delhi, mener imidlertid, at der er god grund til at betvivle de oplysninger, der ligger til grund, når de indiske myndigheder giver tilsagn til adoption.
»Hele systemet er korrupt, og det skyldes bl.a., at der er store økonomiske interesser forbundet med adoptionerne,« siger han til Information.
I Adoptionsnævnet vurderer sekretariatschef Anette Hummelhøj dog ikke, at der er grund til at betvivle de indiske myndigheders troværdighed. Nævnet besøgte sidste efterår et børnehjem samt højesteretten i Mumbai, der udsteder tilladelser til adoption, og ifølge Anette Hummelhøj efterlod besøget et positivt indtryk.
»Det er naturligvis dybt ulykkeligt, når der forekommer en misbrugssituation, men det indiske system virker så velreguleret, at det (skandalen i Andra Pradesh, red.) må have undtagelsens karakter,« siger hun.
Selv om Anette Hummelhøj ikke mener, der er grund til bekymring, vil hun dog ikke udelukke, at nævnet vil kontakte det uvildige indiske adoptionsorgan, CARA, for at få oplyst, hvad der konkret er sket, samt hvilke overvejelser det har givet anledning til: »Det er klart, at når den slags kommer op, vil vi bede om at få det undersøgt. «
For de danske familier, der enten har adopteret eller venter på et barn fra Indien, er det imidlertid svært at bagatellisere anklagerne mod de indiske børnehjem.
»Det er forfærdeligt ubehageligt, og man føler sig virkelig dårligt til mode,« siger Kate Toft Madsen, der sammen med sin mand fik en indisk datter for seks år siden.
»Netop fordi vi er blevet kigget så meget efter i kortene for at blive godkendt til at adoptere, er det underligt at forestille sig, at man pludselig ikke kan udelukke, at der er noget galt med ens sag,« fortsætter hun.
Selv om Kate Toft Madsen er rystet ved tanken om, at indiske adoptivbørn kan være købt, mener hun dog ikke, at det bør afholde kommende adoptanter fra at få et barn fra Indien. Hun mener til gengæld, at de danske organisationer bør presse på for, at der bliver en bedre kontrol med, hvor børnene kommer fra, samt med at de er afgivet frivilligt.
»Det er utroligt vigtigt, at der ikke er nogen tvivl om, at tingene er i orden. Og det skyldes ikke mindst hensynet til børnene,« tilføjer hun.

FAKTA
Indiske børn
1995-2000 blev 16.866 indiske børn bortadopteret 7.315 er adopteret af familier i andre lande end Indien Af de 1.175 adoptioner, der blev godkendt sidste år var 831 piger
Næst efter USA er Danmark det land i verden, der adopterer flest børn fra Indien.
Ialt 156 indiske børn fik sidste år nye danske forældre
Kilder: CARA, DanAdopt samt Adoption Center i Århus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her