Læsetid: 2 min.

Maerskfyringer øger pres på SAS

Maersk Air har renset ud i toppen efter EU-bøden for ulovlig markedsdeling – SAS ser tiden an
2. august 2001

Maersk Air har renset ud i toppen efter EU-bøden for ulovlig markedsdeling –
SAS ser tiden an

Kritikken af SAS vokser, fordi selskabet vil afvente bestyrelsesmødet den 8. august, før man træffer eventuelle personalemæssige konsekvenser af samarbejdet med Maersk Air om ulovlig markedsdeling.
Mens Maersk Air i går skilte sig af med to topchefer, så oplyser SAS danske pressechef Troels Rasmussen til Ritzau, at SAS-bestyrelsen hidtil har tilkendegivet, »at ingen enkeltpersoner skal udpeges og gøres ansvarlige«.
Den udmelding overrasker professor ved Handelshøjskolen, Peter Pruzan:
»Man kan undre sig over, at SAS ikke har samme holdning som Maersk Air, men at de i stedet gemmer sig – lige som ministeren gør,« siger han til Information.
Peter Pruzan finder det »overraskende, at SAS har gjort den slags«, ikke mindst fordi flyselskabet i årevis har profileret sig netop som en værdiorienteret virksomhed.
»Jeg gætter på, at mange ansatte i SAS undrer sig over, at deres ledelse tilsyneladende tager det så roligt,« siger Pruzan, der roser Maersk Air: »Umiddelbart virker det som en fin og kompetent beslutning,« siger han.
Operahus og tyveri
Beslutningen blev kendt for offentligheden, da skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller i går meddelte Københavns Fondsbørs, at bestyrelsesformand i Maersk Air, Bjarne Hansen har »valgt at udtræde af bestyrelsen«, mens administrerende direktør Ole Dietz »har ønsket at fratræde« sin stilling.
»Det er da udmærket, at Maersk Air har taget konsekvensen, når man så åbenbart bryder loven. Det skulle man have gjort noget før, før det er ikke første gang, at A.P. Møller bryder nogle regler,« siger professor Ole Lange til Information.
I meddelelsen til fondsbørsen betegner Mc-Kinney Møller endvidere den ulovlige poolsharing som enkeltstående.
»Der er tale om et ulykkeligt, enkeltstående tilfælde. Rederiet deler ikke altid Kommissionens fortolkning af EU's regelsæt, men en bevidst overtrædelse er ikke acceptabel og kan kun dybt beklages,« som skibsrederen skriver.
»Jeg synes ikke, at man med den ene hånd kan forære nationen et nyt operahus til en milliard kroner og så stjæle forbrugernes penge med den anden hånd, sådan som man har gjort med den konkurrencebegrænsende aftale,« siger Ole Lange.
»Når man kan blive fyret fra kongehuset for et simpelt butikstyveri for 56 kroner, så må man også kunne blive fyret, når man laver noget ulovligt til næsten 300 millioner kroner. Ellers hænger det ikke sammen,« siger Ole Lange, der derfor mener, at »SAS må gøre noget tilsvarende« som Maersk Air.
Samtidig fratræder den 61-årige Bjarne Hansen, nu forhenværende bestyrelsesformand for det A.P. Møller-kontrollerede Maersk Air, også som partner i A.P. Møller-koncernen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her