Læsetid: 2 min.

Mellemøstkrig flytter til Sydafrika

Situationen i Mellemøsten dominerer FN’s verdenskonference mod racisme – muslimer vil boykotte Israel for apartheid
27. august 2001

Fronterne er trukket skarpt op, når FN’s tredje verdenskonference mod racisme i dag starter med åbningen af det NGO-forum, der skal supplere regeringsrepræsentanternes officielle konference, som starter fredag.
Selv om der er mange emner på racisme-dagsordenen, har situationen mellem israelere og palæstinensere i Mellemøsten allerede fået såvel stor indflydelse på konferencen som verdenspressens bevågenhed.
I sidste uge demonstrerede mere end 20.000 sydafrikanske muslimer således i Cape Town mod Israel som optakt til konferencen. Demonstrationen, der var den hidtil største demonstration i byen siden magtskiftet i 1994, anklagede Israel for apartheid.
Samme budskab vil lyde, når et tog med omkring 500 palæstinensere og sympatisører ankommer om to dage i Durban for at deltage i et protest-optog gennem byen, der bl.a. er arrangeret af Sydafrikas pælestinensiske støttekommitte.
Kommiteen vil appellere til den sydafrikanske regering om at boykotte Israel – præcis som landet selv er blevet boykottet på grund af apartheid – og vil have zionisme ligestillet med racisme i det officielle FN-dokument om bekæmpelse af racisme, som regeringerne er samlet i Durban for at formulere.

Zionisme
Netop spørgsmålet om zionisme har op til konferencen givet anledning til store konflikter landene imellem.
De arabiske lande ønsker, at der i slutdokumentet i bogstavelig forstand sættes et lighedstegn mellem racisme og zionisme – som er den ideologiske baggrund for jødernes syn på staten Israel som deres hjemland.
Det er både Israel, USA og EU gået imod med en sådan vilje, at USA har truet med at boykotte konferencen. Argumentet er, at emnet er uddebatteret, fordi FN for nogle år siden ophævede en resolution fra 1975, der satte lighedstegn mellem racisme og zionisme. Og at det er mere presserende at fokusere på fremtiden og en stærk handlingsplan for bekæmpelse af racisme.

Konference i fare
Også FN’s menneskerettighedskommissær, Mary Robinson, der er konferencens generalsekretær, har advaret mod at tage emnet op igen.
»Jeg mener ikke, at det er passende at genåbne det spørgsmål her, og jeg mener, at enhver, der forsøger at gøre det, vil sætte Durban-konferencen i fare,« udtalte Mary Robinson for en måned siden.
Selv om spørgsmålet stadig står åbent, har det allerede fået konkrete konsekvenser. De britiske jøders leder, chefrabbi Jonathan Sacks, vil ikke som planlagt møde op til konferencen, hvor han ellers var udvalgt som deltager i et særligt æresmøde, hvor Nelson Mandela, den tidligere amrikanske præsident Jimmy Carter og den tidligere russiske præsident Mikhael Gorbatjov også deltager. Gruppen skulle give konferencen sin såkaldte moralske autoritet.
Chefrabbiens beslutning skyldes zionisme-spørgsmålet, samt at Holocaust er blevet stavet med lille ’h’ i FN-dokumentet, og at han ikke vil diskutere situationen i Mellemøsten.
Alligevel peger alt på, at palæstinensernes situation næsten ikke kan undgå at blive diskuteret i Durban.
»Vi må huske på, at denne konference er organiseret af FN. Derfor vil alle medlemsstater være repræsenteret, og der vil således også være et stort ønske om, at konferencen forholder sig til situationen i de besatte områder i Mellemøsten, da det jo først og fremmest er en menneskerettighedskonference,« siger Egyptens FN-ambassadør, Fayizah Abu-al-Naja, til Arab Republic of Egypt Radio i Cairo, Egypten. FN’s verdenskonference mod racisme, racediskrimination, fremmedhad og beslægtet intolerance, varer indtil den 7. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her