Læsetid: 2 min.

Mimi Jakobsen går til modangreb

’Ren afpresning’ siger CD’s leder om VK-kritik af dobbeltrolle. Hun går til angreb på folketingsmedlemmers mere ubemærkede aflønning for at varetage interesser
30. august 2001

»Jeg er chokeret. Det er ren afpresning fra VK’s side. Hvis jeg gik hen og pegede på Nyrup som statsminister efter valget, så vil de sige, at det er på grund af de her penge.«
Det siger CD’s leder Mimi Jakobsen til Information om de beskyldninger om »politisk korruption,« som »fremtrædende borgerlige politikere« ifølge Jyllands-Posten »har hvislet diskret ud mellem tænderne«.
Anledningen er en rammebevilling på 170 millioner kr. over de næste fire år, som Folketingets finansudvalg vedtog ved telefonisk afstemning den 10. juli under Folketingets sommerferie. Bevillingen er til organisationen Red Barnet.
Her blev Mimi Jakobsen for et år siden generalsekretær, efter at en skandale om pengeforbrug tvang Venstre-manden Laue Traberg Smidt til at forlade posten.
»Ansøgningen blev aftalt med Udviklingsministeriet i 1998 og indsendt i 2000, i Traberg Smidts tid,« siger hun.
»Danida bad en uvildig konsulent, Cowi, om at vurdere den. De bruger de otte måneder på; Danidas styrelse siger ja, og så forelægges sagen i finansudvalget. Hvis ikke Red Barnet havde fået bevillingen igennem efter de anbefalinger, der lå, ville det have været en sensation,« Mimi Jakobsen.

V og K stemte selv ja
Både Venstre og konservative stemte for bevillingen i finansudvalget, fremhæver Mimi Jakobsen:
»Hvis ét medlem havde krævet sagen udsat, kunne den ikke være behandlet. Det var der ingen, der gjorde. Dansk Folkeparti og Kim
Behnke stemte nej. Det gør de altid. Alle andre stemte ja.«
Til Jyllands-Posten har Venstres Jens Rode efterfølgende sagt: »Jeg har svært ved ikke at have regeringen mistænkt for at have købt CD’s stemmer på Poul Nyrup som kommende statsminister.« Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, har tilføjet: »Det sammenfald, der er med CD’s måde at agere på politisk, kan ikke andet end at undre.«
– Hvordan kan CD samarbejde med VK efter de beskyldninger?
»Det er klart, det har påvirket situationen. Nu skal man jo ikke vælge statsminister efter, hvem der er sødest. Men vi er også mennesker. Jeg er ikke professionel nok til at skyde det til side. I mine 30 år i politik har jeg aldrig før hørt nogen nævne ordet korruption. Det er et bagholdsangreb på Peter Duetofts integritet som formand for finansudvalget. Han har skrevet til Anders Fogh Rasmussen og bedt om, at sagen bliver taget op på deres møde i næste uge.«
– Du skal ikke med til mødet?
»Jeg har ikke noget behov for at mødes med Anders Fogh Rasmussen i øjeblikket. Jeg er meget vred, rasende. Tænk, den måde, man sender løverne ud i marken for at flænse...«
Mimi Jakobsen mener, at sagen er »en værdig anledning« til at sætte fokus på de interesser, som folketingsmedlemmer mere ubemærket bliver betalt for at varetage.

Skjulte interesser?
»Der er ingen, der er i tvivl om, at jeg arbejder for Red Barnet. Jeg er irriteret over, at hver gang man taler om medlemmernes job ved siden af, så er det mig og Peter Brixtofte, der er i skudlinjen. Alle véd også, at han er borgmester. Men hvad med alle de andre? Hvem sidder og bliver lønnet hvorfra? Direktørerne, konsulenterne, politimestrene, vicepolitimestrene? Der var engang noget om et skema, vi skulle udfylde. Hvor er det blevet af? Jeg har aldrig set det.«
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Folketingets præsidium, da samtlige medlemmer er på rejse i Ghana.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu