Læsetid: 2 min.

’Missilskjold medfører atom-våbenkapløb’

USA’s planer om et missilskjold risikerer at lede til et nyt internationalt atom-våbenkapløb, advarer Kofi Annans tidligere chefrådgiver, John G. Ruggie fra Harvard University
27. august 2001

Verden risikerer at ryge ud i nyt atom-våbenkapløb, hvis Bush-regeringen gør alvor af sine planer om et nationalt missilforsvars-system, advarer Kofi Anans tidligere chefrådgiver, Harvard-professoren John G. Ruggie.
Advarslen kommer samtidig med, at George W. Bush har erklæret, at USA vil trække sig ud af ABM-traktaten fra 1972, »når det passer USA.«
»Hvis de amerikanske missilskjolds-planer føres ud i livet uden en international aftale, så underminerer det jo den kinesiske nukleare afskrækkelse,« siger John G. Ruggie til Information.
»Hvis det sker, kommer der et våbenkapløb i Asien. For hvis kineserne indfører nye våbensystemer – for eksempel yderligere nuklearvåben – så vil det tilskynde inderne til også at udvide deres våbenarsenal, fordi deres afskrækkelse derved er blevet relativeret, og det får jo pakistanerne i gang. Og for at få penge til det her, vil nogle af landene øge eksporten af våbenteknologi, især nuklear-teknologi, til lande, som vi helst ikke så besidde nuklearvåben,« siger Ruggie.

Farlig politik
– Hvor tæt er vi på en sådan situation?
»Meget tæt. Ikke mindst i Asien.»
– Er det ikke muligt at indgå en ny ABM-lignende aftale?
»Med Rusland er det muligt, med Kina er det sværere. Men det er værd at prøve.«
»Bush’s politik er potentielt set meget farlig og vil give bagslag. Det er dybt ironisk, at Bush-folkene anser sig selv for at tilhøre realisme-fløjen i international politik, for et af kendetegnene ved realisme-skolen i international politik er at fremhæve, at man skal være i stand til at forudse, hvad konsekvenserne af ens egne handlinger er for andre i en magtbalance-situation. Og det er Bush-folkene ikke særligt gode til,« siger han.
» De har måske et ønske om at konstruere nogle sikkerhedsomgivelser for USA, der kan sikre amerikansk militær dominans i fremtiden, som tilsvarer den, der er i dag. Men med dens eksklusive fokus på unilateralistiske tiltag, der reelt ’opfordrer’ alle andre lande til at foretage modforholdsregler for at kompensere for det. De er i færd med at udløse magtbalance-modtræk imod dem – netop som realismen forudsiger,« siger John G. Ruggie.
»Men det synes de ikke at forstå. Faktisk er det ikke svært at forestille sig et våbenkapløb som resultat af missilskjoldet, med mindre der indgås en aftale med Rusland og Kina,« siger John G. Ruggie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her