Læsetid: 2 min.

Ny vold sætter freden på prøve

Sammenstød fortsætter i Makedonien. Fredsplan mødt med skepsis
10. august 2001

Makedonske styrker og albanske oprørere fortsatte i går kampene i byen Tetovo i det nordvestlige Makedonien. Samtidig blev endnu en makedonsk politimand myrdet, og en 14-årig albansk dreng tævet ihjel af para-militære makedonske styrker.
Der var således fortsat usikkert, om den fredsplan, som Makedoniens fire dominerende partier indgik i forgårs, vil blive overholdt.
»Albanske terrorister har nu erklæret total krig, og det er afslutningen på alle vore forhåbninger om en fredelig afslutning på krisen,« hed det således i en typisk kommentar i det største makedonske dagblad, Dnevnik – en reak-
tion på onsdagens bagholdsangreb, hvor ti makedonske soldater omkom.
Drabene førte til optøjer i hovedstaden Skopje, hvor vrede makedonere knuste ruder i albansk-ejede butikker og i soldaternes hjemby, Prilep, hvor blandt andet en moské blev sat i brand.

Giv freden en chance
Hærchefen Pande Petrov-ski indgav i går sin afskedsbegæring efter drabet på de ti soldater, mens forsvarsministeren, Vlado Buskovski, en relativ moderat politiker, der også er under pres for at gå af, opfordrede til at give freden en ny chance.
»I dette øjeblik beslutter vi vort lands skæbne. Selv om vi er fulde af sorg og smerte, må vi ikke lade vor fornuft slippe og træffe beslutninger under indflydelse af stærke følelser,« opfordrede han.
Buskovski opfordrede til, at fredsaftalen bliver underskrevet som planlagt under en ceremoni i Skopje mandag og udtrykte håb om en hurtig udstationering af de lovede 3.500 NATO-soldater, der skal indsamle de albanske UCK-partisaners våben.
Også UCK’s stabschef, Gezim Ostreni, hilste i en udtalelse til et Kosovo-dagblad fredsplanen velkommen.
»Aftalen opfylder de mål, vi har forpligtet os til at nå,« sagde han – og afviste, at det var UCK-partisaner, der stod bag onsdagens baghold.

Skeptisk afventen
De internationale kommentarer til fredsaftalen er skeptisk afventende.
»Der er fortsat alle mulige risici,« sagde EU’s udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, til den spanske radio. Han tilføjede, at de make-donske politikere ikke havde gjort nok for at få folk til at forstå, hvad de har at tabe, hvis fredsplanen ikke bliver ført ud i livet.
NATO’s tidligere øverstkommanderende, general Wesley Clark, opfordrede i går NATO til at udstationere styrker i Makedonien så hurtigt som muligt uden at vente på en formel godkendelse af fredsplanen.
»Med hver dag, der går, falder sandsynligheden for, at albanske oprørere vil opgive deres våben,« sagde han i et interview med det tyske dagblad BerlinerZeitung.
Han tilføjede, at NATO bør indstille sig på at blive længere i Makedonien end den måned, der er planlagt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her