Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. august 2001


Berlingske fyrer 118 medarbejdere
*Det Berlingske Officin offentliggjorde i går en omfattende spareplan, der indebærer, at 118 ud af i alt 725 fuldtidsstillinger skal nedlægges. Ifølge avisens ledelse er det faldende annonceomsætning, der er årsagen til afskedigelserne.
Dagbladet Politiken, der i forsommeren gennemførte besparelser på 35 mio. kr. uden at fyre medarbejdere, kan godt genkende problemet, men afviser, at der er planer om yderligere nedskæringer:
»Vi ser tiden an og lader måneden gå for at se, om det bliver nødvendigt at gøre mere,« siger Politikens administrerende direktør, Lars Henrik Munch, til Ritzau.

Politimester vil ikke bruge rockerlov
*Aalborgs byliv skal være rockerfrit – men politiet vil ikke foreløbig tage rockerloven i brug for at nå det mål.
Det siger politimester Flemming Kjær fra Aalborg Politi, efter at justitsminister Frank Jensen (S) mandag meldte ud, at Aalborg Politi burde overveje at bruge rockerloven for at få rockerne ud af Aalborgs Jomfru Ane Gade. Her blev en 28-årig mand dræbt lørdag aften, og Hells Angels-rockeren Jørn Jønke Nielsen blev sigtet for drab eller groft legemsangreb.
Ifølge politimester Flemming Kjær vil politiet bruge restaurationsloven til at forhindre rockerne i at gruppere sig på byens diskoteker og værtshuse.

Foderfirmaer bliver meldt til politiet
*Fejl i udtagningen af en enkelt prøve rokker ikke ved, at flere foderstoffirmaer må imødese politianmeldelse og bødekrav for at have solgt økologiske foderblandinger med ulovligt indhold af gensplejset materiale. Det fastslår Plantedirektoratet under Fødevareministeriet.
Plantedirektoratet måtte i fredags erkende, at der var sket en fejl i forbindelse med udtagningen af en prøve af økologisk foder hos foderstoffirmaet J.B. Møller. Prøven konkluderede, at foderet var 100 procent gensplejset til trods for, at reglerne for økologisk produktion forbyder gensplejset foder, men det viste sig efterfølgende, at prøven slet ikke var udtaget af økologisk foder.
Ifølge sektorchef i Plantedirektoratet, Rasmus Kjeldahl, rokker denne ene fejlbehæftede prøve imidlertid ikke ved, at foderstofbranchen har et problem med at levere garanteret genfrit foder, og Plantedirektoratet vil i løbet af et par dage tage stilling til, hvilke foderstoffirmaer der skal meldes til politiet med krav om bødestraf.

EL imod SF-forslag om anti-vold
*Enhedslisten forstår ikke, hvorfor SF vil forhandle med venstrefløjspartier og organisationer om at forhindre vold ved EU-topmødet i København næste år. Enhedslisten tager afstand fra vold ved demonstrationer og vil ikke forhandle med folk, som anvender vold. SF’s initiativ får det til at se ud, som om venstrefløjen har ansvaret for voldelige elementer.
Det siger Søren Søndergaard fra Enhedslisten til Ritzau. SF’s formand, Holger K. Nielsen, oplyste lørdag ved SF’s sommertræf i Fredericia, at partiet vil forhandle med venstrefløjspartier og organisationer, så demonstrationer ved EU-topmødet i København i efteråret 2002 forløber fredeligt.

Putin positiv efter møde med Rumsfeld
*Det er muligt at finde en løsning på uenigheden mellem Rusland og USA om USA’s missilforsvarssystem og ABM-traktaten fra 1972. Det sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, i går efter samtaler med den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, i Moskva.
»Den russiske regering forventer i høj grad, at forhandlinger mellem USA og Rusland vil føre til løsninger inden for angrebs- og forsvarssystemer,« sagde Putin ifølge russiske nyhedsbureauer. Andre toner lød der imidlertid fra den russiske forsvarsminister, Sergej Ivanov, der sagde, at Rumsfeld ikke havde været i stand til at overbevise ham om nødvendigheden af at skrotte ABM-traktaten.

Patientklager skal være offentlige
*Alle afgørelser i patientklagesystemet bør i fremtiden offentliggøres i anonym form, mener Lægeforeningens formand, Jesper Poulsen, som fremfører synspunktet i Ugeskrift for Læger, efter Patientklagenævnets tillukkethed tidligere på måneden igen kom i fokus i forbindelse med en række afgørelser i Pejebo-sagen.
»Offentliggørelse er en forudsætning for, at der kan skabes gennemsigtighed om nævnets afgørelser. Det er også forudsætningen for, at begivenheder og svigt, der ligger i sagen, kan blive kendt, og forløbene kan bruges til at forebygge gentagelser og derved forbedre patientsikkerheden,« skriver Jesper Poulsen.

S ved at opgive krav om mænd på barsel
*Socialdemokratiet er ved at opgive kravet om, at mændene skal tage en del af den planlagte forlængelse af barselsorloven.
»Det er ikke så moderne med tvang,« siger folketingsgruppens næstformand, Jytte Andersen, inden gruppens ledelse præsenterer sit længe ventede barselsudspil på partiets sommergruppemøde.
Jytte Andersen erkender, at barselsorloven har skabt uenighed ikke blot internt i Socialdemokratiet, men også i forhold til regeringspartneren Det Radikale Venstre.

Plastemballage tjekkes for gift
*Der er bred opbakning til Fødevaredirektoratets beslutning om hurtigst muligt at få klarlagt, om et stort antal danske fødevarer er pakket ind i plastemballage, der kan fremkalde kræft og allergi.
Mistanken blev rejst mandag af Børsens Nyhedsmagasin på baggrund af undersøgelser udført af Steins Laboratorium, og selvom det ansete laboratorium efterfølgende tog afstand fra magasinets konklusioner, besluttede Fødevarediretoratet, at plastemballagerne straks skal ses efter i sømmene.

Greenpeace i aktion mod USA
*Miljøorganisationen Greenpeace gennemførte mandag formiddag en protestaktion foran USA’s ambassade i Stockholm i Sverige. Ca. 30 aktivister deltog i demonstrationen mod USA’s planer om et missilforsvar og mod anholdelsen af de Greenpeace-aktivister, som for en måned siden demonstrerede ved en militærbase i Californien. De anholdte skulle i går stilles for retten i Californien. Svensk politi opløste demonstrationen, som der ikke var indhentet tilladelse til.

Information retter
*Det fremgik af gårsdagens avis, at fodboldklubberne FCK og Lazio skulle tørne sammen i dag. Det sker først tirsdag den 21. august. Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her