Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

11. august 2001


Selvstyreparlament suspenderet
*Den britiske minister for Nordirland, John Reid, meddelte i går, at han midlertidigt suspenderer selvstyreparlament i Belfast, efter at det ikke var lykkedes katolikker og protestanter at komme ud af det politiske dødvande.
Suspenderingen trådte i kraft fra midnat fredag og vil vare »en meget kort periode«, sagde Reid under et pressemøde i Belfast. En kortvarig suspendering af det nordirske selvstyre vil bane vejen for, at parterne i Nordirland får endnu seks uger til at forhandle sig ud af det politiske dødvande i provinsen.

Prisfald i USA åbner for nedsat rente
*Markant lavere priser på energi gav i juli det største fald i de amerikanske engros-priser i de seneste otte år. Det styrker formodningen om, at inflationen i USA – verdens vigtigste økonomi – er under fuld kontrol, hvilket skulle bane vejen for endnu en amerikansk rentenedsættelse.
Det såkaldte producentprisindeks faldt således i sidste måned med næsten én procent, oplyste det amerikanske arbejdsministerium. Det er det største fald siden august 1993.
De nye inflationstal kommer, mens USA-økonomien befinder sig i en alvorlig afmatning, hvis fangarme har ramt den øvrige verden. For at imødegå den svage udvikling i den amerikanske økonomi har USA’s centralbank i år allerede nedsat renten seks gange.

Aktionærer bør udpege granskere
*Det bør være aktionærerne i SAS, der vælger de granskningsmænd, der skal undersøge SAS-betyrelsens ansvar og rolle i den ulovlige aftale med Maersk Air. Det mener juraprofessor, Erik Werlauff, Aalborg Universitet. Han har været en varm fortaler for en selskabsretlig undersøgelse, lige siden EU-kommissionen i sidste måned idømte SAS en bøde på knap 300 millioner kroner på grund af den ulovlige aftale om markedsdeling.
SAS indledte torsdag jagten på de formentlig tre personer, der skal granske sagen.

USA-fly angriber mål i Irak
*Omkring 20 fly fra USA’s luftvåben gennemførte i går angreb på tre luftforsvarsstillinger i den sydlige del af Irak, oplyser det amerikanske forsvarsministerium.
Det sker, efter at Irak for kort tid siden affyrede jord-til-luft-raketter på fly fra den internationale koalition, som overvåger den såkaldte flyforbudszone over Irak, hedder det videre fra Pentagon.
Siden Golf-krigen i 1991 har Vesten erklæret en nordlig og sydlig zone over Irak som forbudt område for irakiske fly. Flyforbudszonerne blev angiveligt oprettet for at beskytte mindretal i de to områder mod overgreb fra Iraks side.

Japans ministerpræsident genvalgt
*Japans ministerpræsident, Junichiro Koizumi, blev i går kåret til partileder i det liberal-demokratiske regeringsparti LDP for yderligere to år.
Da han i april som en midlertidig kriseløsning afløste den dybt upopulære forgænger Yoshiro Mori som partileder og premierminister, blev han i partiet kun valgt til at sidde på posten i resten af Moris embedstid. Men efter at have ført sit parti til en overraskende valgsejr ved overhusvalget for to uger siden var der ingen af hans partifæller, der havde lyst til at stille op mod ham ved det ordinære partiledervalg fredag. Koizumis genvalg blev fejret ved, at hans regering godkendte nogle meget barske nedskæringer på den japanske finanslov for næste år.

Umage par bag debat om gener
*Et usædvanligt makkerpar – som normalt er meget uenige om sagen – er gået sammen om et undervisningsmateriale, der skal sætte unge i stand til at tage stilling til gensplejsning.
Og de har ovenikøbet Undervisningsministeriets blå stempel.
Det er medicinalgiganten Novo og Danmarks Naturfredningsforening, som med magasinet Genius vil sætte gang i den offentlige debat ikke mindst blandt eleverne i de ældste klasser i folkeskolen og i gymnasiet.

Lærere kræver mere tid
*Formændene for de 104 kredse i Danmarks Lærerforening var fredag samlet i København for at diskutere lærernes arbejdssituation. Mødet mundede ud i et krav om, at Kommunernes Landsforening straks går i forhandling med Danmarks Lærerforening med det formål at sikre lærerne mod for mange undervisningstimer. Desuden skal lærerne sikres tilstrækkelig tid til at forberede kvalitetsundervisning, kræver lærerforeningen.
I en udtalelse fra mødet peger kredsformændene på de mange nye udfordringer, som lærerne står over for: Elever der er mere krævende og skal stilles over for individuelle krav, nye undervisningsformer, planlægning og samarbejde på tværs og et tættere samarbejde med forældre, der er blevet mere engagerede i skolen.

Iltindhold forbedret i del af Limfjorden
*Det står lidt bedre til med iltindholdet i Limfjorden. Iltindholdet er på vej op i dele af fjorden, efter at der i sidste uge blev konstateret døde blåmuslinger i den sydlige del af Limfjorden. I hele Løgstør og Livø bredning er iltindholdet i vandet forbedret markant. Værst så det ud i Dragstrup vig, hvor bunden var plettet sort af svolbakterier.
Her fandt dykkerne en del døde børsteorm, men der blev også fundet levende orm, som var kravlet halvt op af fjordbunden.

IT-branche vil have flere uddannet
*Regeringen bør i forbindelse med finansloven 2002 tage initiativer, der markant øger antallet af højtuddannede med IT-kompetence.
Det mener IT-brancheforeningen i forbindelse med nye tal, der peger mod en stor mangel på IT-folk inden for de næste 12 måneder.
»Højt uddannet arbejdskraft er motoren i IT-udviklingen. Den nuværende mangel er en klar bremse for erhvervsudviklingen og for det danske samfund i de kommende år,« siger Michael Mathiesen, formand for IT-Brancheforeningen.

Dansker får tysk million-erstatning
*En dansker af jødisk afstamning har fået tilkendt en erstatning på 980.000 D-mark – cirka 3,7 millioner kroner – fra Tyskland, fordi hans familie fik konfiskeret sin ejendom i Berlin under Anden Verdenskrig. Det oplyser advokat Leslie Rabuchin, der er administrator for Den Danske Nationalkomité for Rådgivning af Ofrene for Nazi-Tyskland.
Andre danskere har også fået udbetalt penge som kompensation for slave- eller tvangsarbejde under krigen. Tidligere slavearbejdere (kz-fanger og fanger fra jødiske ghettoer) er berettiget til op til 15.000 D-mark (ca. 57.000 kr.), mens ofre for »mindre graverende former for tvangsarbejde« kan få op til 5000 D-mark (ca. 19.000 kr.).

Makedoniens leder støtter fredsaftale
*Makedoniens premierminister, den nationalistiske Ljubco Georgievski, afviste i går aftes, at han skulle have taget afstand fra den nyligt indgåede fredsaftale med de etnisk-albanske oprørere. Hans kontor udsendte en erklæring, hvori det hedder, at Georgievski »tværtimod er parat til, sammen med de andre politiske ledere, at sætte sin underskrift på den endelige aftale mandag, så det internationale samfund kan få et klarere billede af, hvem der står for fred og hvem der står for fred i Makedonien«. Tidligere fredag havde Georgievski ellers udsendt en erklæring, hvori han betegnede den fredsaftale, der blev indgået i onsdags, som en »skamfuld overgivelse og en skammelig aftale under pres fra albanske oprørsstyrker«.
En fredsaftale er forudsætningen for, at NATO efterfølgende indsætter en styrke på op til 3500 mand – ledet af den danske general Gunnar Lange –som skal overvåge, at de albanske oprørere som lovet afleverer deres våben.
Fredag blev ni makedonske soldater dræbt, da deres lastbil ramte en landmine.
Natten til fredag bombede makedonske helikoptere og kampfly albanske mål i nærheden af den albansk-dominerede by Tetovo. Onsdag blev 10 makedonske soldater dræbt i et baghold vest for Skopje.
Vestlige iagttagere har givet udtryk for, at der er stærke kræfter på begge sider af den etniske skillelinie, der ikke er interesseret i fred.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her